Kalça Çıkığı Belirtileri

Ahmet

Kalça Çıkığı: Fizyolojik yapısı normal olan bir kişide leğen kemiği ile Femur kemiği birbirine geçmiş durumda bulunmaktadır. Eğer bir kişide doğuştan olan bir kalça çıkığı var ise bu durumda bu iç içe geçmiş olan kemikler birbirinden ayrılmış haldedir. Kalça çıkığı bebeklerde görüldüğü gibi yetişkin ve çocuklar da görülebilen bir durumdur. Bu tür çıkıklara ise gelişimsel kaynaklı kalça çıkıkları olarak bilinmektedir.

Kalça çıkığı sadece Femur da görülen bir hastalık değildir ve ekleme giriş halinde bulunan ve yarı çıkığa neden olan kalça çıkıkları da mevcuttur. Aşağıda bunlarla ilgili açıklama verilmiştir;

Tam çıkık kalça:  Asetabulumun dışında Femur başı bulunan çıkıklar tam çıkık kalça olarak anılmaktadır ve fizyolojik olarak tedavi edilebilen bir durumdur.

Yarı Çıkık Kalça: Asebulumun içinde Femur başı bulunmaktadır ve çıkığın iç ve dış kısımda olan bölümleri bulunmaktadır.

Çıkabilir kalma: Asebulumun içinde Femur başı yer almaktadır fakat Barlow provokasyon yöntemiyle kolaylıkla tedavi edilebilmektedir.

Kalça Çıkığı Nedenleri
Kalça çıkığının oluşması birçok sebebe bağlı olarak gelişmektedir. Hamilelikle Fetüste olan kalça çıkıları daha önemli olmaktadır ve genellikle 3 ay ve 18 hafta arasında görülmektedir. Gelişimsel olan çıkıklar ise genellikle son bir aylık gelişim sürecinde görülen çıkıklar olmaktadır. Kalça çıkığının başlıca nedenleri arasında kas yapısında kaynaklanan problemler ve kasların fizyolojik olarak düzgün yapıda olmamasıdır. Asebulum çukurunun fiziki yapısının bozuk olması da çıkığın oluşmasına neden olabilmektedir. Özellikle hamilelik döneminde ultrasonla bebeğin izlenmesinin nedenlerinden biri de herhangi bir çıkık olup olmadığını kontrol etmektir ve bebeğin son 4 hafta için baş yukarı durması bebekte kalça kırığı problemlerini oluşturan en önemli problemlerden biri olmaktadır. Bacakların karna doğru çekik olması  ve kalçanın çıkık olarak durması gereklidir.

Hamilelik döneminden sonra olan gelişimsel çıkıklarda ise çıkığın temel nedeni kundak yapılmamasıdır. Bu durumda kalça ve bacaklardan dolayı çıkıkların oluşması ise muhtemel olan bir durumdur.  Bebeklerde çıkık görülmesi çok yaygın ve kolay olmaktadır.

Kalça Çıkığı Belirtileri
Yeni doğan çıkıklarında genellikle teşhis doğum sonrasında hemen yapılabilmektedir fakat gelişimsel olan çıkıklarda durum farklı şekilde gelişmektedir ve genellikle yürüme aşamasına kadar herhangi bir belirti oluşmamaktadır. Genellikle belli şikayetlerle giden çocukların çıkıkları doktorlar tarafından tespit edilebilmektedir.

Genellikle çocuk altı değiştirirken çocuğun bacaklarının yanlara eşit olarak açılmaması veya bacak boyları karşılaştırıldığında birbirlerinden farklı olması çıkığın temel olarak görülen belirtilerindendir.

Yürümeye başlayan bebeklerde ise yürümenin normal olarak gözlenememesi de (sendeleme, topallama) gelişimsel çıkık belirtisi olmaktadır.

Yukarıdaki belirtilere sahip olan bebek ve çocukların ortopediye gitmeleri önerilmektedir.

Yetişkinlerde de görülebilen bir durum olan kalça çıkığı herhangi bir kaza yada travma sonucu oluşabilmektedir. Bu kişilerde görülen belirtiler ise yürüme de Problemlerin yaşanmaya başlamasıdır ve bu durumu anlamanın en iyi yolu kalça ultrasonu olmaktadır.

Yetişkinlerde Kalça Çıkığı
Yetişkinlerde meydana gelen kalça çıkıklarının temel sebebi genellikle yaşanılan büyük çaplı travmalar olmaktadır. Ayrıca zamanla sinirler de zarar görebilmektedir. Böyle durumlarda alçıya alınma yöntemine başvurulmaktadır. Çok ciddi olan durumlarda ise ameliyat seçeneği de ortaya çıkmaktadır.

Bebeklerde Kalça Çıkığı
Bebeklerde iki türlü kalça çıkığı problemi görülmektedir. Bunlar doğuştan olan ve gelişimsel olan kalça çıkıkları dır. Genellikle ilk doğum olan bebeklerde, baş yukarı gelen bebeklerde, genetik olarak kalça kırığı bulunan bebeklerde, Amniyon kesesinde sıvının az olması kalça kırığı görülmesi beklenmektedir. Bebeklerde kalça çıkığı da yetişkinlerde olduğu gibi alçıya alma yöntemleriyle düzeltilebilmektedir.

Kalça Çıkığı Ameliyatı
Yetişkinlerde , ciddi olan kalça çıkıklarında uygulanabilen bir yöntemdir ve genellikle yaklaşık olarak 7 cm lik bacak boyu azalması görülmektedir. Kalçanın her iki tarafında olan çıkıklar için ise iki bacakta da uzunluğun kısalması meydana gelmektedir ve genellikle sonucuna topallama olmaktadır.

Cerrahi müdahalelerin yapılması ise daha kolay bir tedavi sürecini beraberinde getirmiş ve yürürken topallama da belli bir süreçten sonra meydana gelmemektedir.

Öncellikle hastanın Fizyolojik muayenesi tamamlanır ve her iki bacağın da boyu alınır. Daha sonra ise protez hazırlanma aşaması tamamlanır ve gereken tüm işlemler tamamlandıktan sonra hasta ameliyata alınmaktadır.

Kalça Çıkığı Ağrı Yapar Mı?
Kalça çıkığı bebeklerde ve yetişkinlerde de ağrı yapabilmektedir. Fakat kalça ağrılarının başka nedenleri de olabildiği için çıkık olup olmadığını anlamak için sadece bu belirtinin kullanılması yanlıştır.

Bebeklerde Kalça Çıkığı Testi Ne Zaman Yapılır?
Bebeklerde olan kalça çıkıklığı genellikle 12 ay ile 18 ay arasında meydana gelmektedir ve bu zamanda bebek ultrason ile incelenerek herhangi bir problem olup olmadığı kontrol edilmektedir. Ayrıca bebeğin son 4 ay da anne karnında ki poziisyonu da oldukça önemlidir.

Kalça Çıkığı Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Kalça çıkığı tedavisi genellikle çıkık nedeni de ve hangi yaşta görüldüğüne göre değişkenlik göstermektedir. Genel olarak bakıldığında çok ciddi olmadığı sürece birkaç hafta süreçte tedavi edilmektedir. 6 aydan küçük olan bebeklerde ise sadece Palvik Bandaj kullanılmasıdır. Yetişkinlerde  ve 6 aydan büyük bebeklerde cerrahi yöntemlerde kullanılabilmektedir.

Yorum yapın