Kalp Çarpıntısı Belirtileri

Ahmet

Kalp Çarpıntısı Nedir ?
Aritmi olarak da bilinen, kalbin düzensiz ve aşırı atma durumu bir çok sebebe bağlı olarak ortaya çıkabildiği gibi, sebepsiz olarak da ortaya çıkabilmektedir. Genellikle kişilerin heyecanlanmasına neden olan bu durum, çoğu zaman ciddi bir duruma yol açmamaktadır. Fakat bazen ciddi hastalıkların belirtisi olarak kalp çarpıntısını bir haberci olarak görmek de mümkündür.

Kalp çarpıntısı, yoğun stres altına çalışmak, aşırı derecede kahve ve kafein tüketmek, uzun saatler boyunca ağır spor yapmak ve bir takım kronik kalp rahatsızlıklarından müzdarip olmak gibi sebeplerden ötürü meydana gelebilmektedir. Kalp çarpıntısının tam olarak neden meydana geldiği ve ne sebep olduğunu anlamak için, sıklığı ve şiddeti çok büyük önem taşımaktadır. Belirli aktivitelerden ya da ruh hallerinden sonra düzenli olarak ortaya çıkan kalp çarpıntısı, genellikle ciddi hastalara işaret etmektedir. Bu yüzden böyle ağrılarla karşılaşan hastaların en yakın sağlık kuruluşuna başvurması tavsiye edilmektedir.

Kalp Çarpıntısı Belirtileri
Kalp çarpıntısının belirtileri çok çeşitli değil tek tiptir. Nabzın dakikadaki atım sayısının 120’nin üzerine çıktığı durumlar kalp çarpıntısı olarak adlandırılır. Düzensiz atım ya da aritmi olarak da bilinir.

Kalp çarpıntısıyla birlikte görülen baş dönmesi, tansiyon, kusma, karın ağrısı gibi belirtiler de, kalp çarpıntısını ciddileştiren belirtilerin başında yer almaktadır.

Kalp çarpıntısının belirtileri, detaylı olarak belirtilirse aşağıdaki gibi durumlar oluşmaktadır:

  • Göğüs boşluğunda ağırlık hissi ve şiddetli ağrı.
  • Göğüs kaslarıda hissedilen ağırlık.
  • Soluk cilt rengi ve sarıya kaçan göz beyazları.
  • İştahsızlık.
  • Sebebi belirlenemeyen kilo kaybı.

Bu gibi durumlar, kalp çarpıntısının belli başlı belirtileridir.

Kalp Çarpıntısı İçin Ne Yapmalı ?
Sürekli gözlenen ve hissedilen kalp çarpıntısı ile karşı karşıya kalan hastalar, en yakın hastanenin kardiyoloji bölümüne başvurmalıdırlar. Burada uzman kardiyologlar vasıtasıyla kalp grafiği yani EKG çekimi yapılır. Uzman doktorunuz, bu durumu detaylı bir şekilde teşhis ederek bir yol haritası ve tedavi yöntemi belirleyecektir.

Kalp Çarpıntısına Ne İyi Gelir ?
Kalp çarpıntısı oluştuğu anda yapabilecek tek şey, sakin ve hareketsiz kalıp çarpıntının dinmesini beklemektir. Kalp çarpıntısı, kalbin atış hızının dakikada 140’dan fazla olduğu bir durumdur. Bu yüzden kalp, çok geçmeden eski haline dönecektir. Kalp çarpıntısı hissi esnasında hastalar doğal olarak aşırı derecede heyecan yaparlar ve son derece korkarlar. Fakat anlık olarak meydana gelen bu duruma karşın dinlenmekten başka yapılacak pek bir uygulama mevcut değildir. Kalp çarpıntısı bittikten sonra da, eğer sorunun geçici bir durum olduğundan emin olunamıyorsa, en yakın kardiyoloji polikliniğine başvurulması gerekmektedir.

Kalp Çarpıntısı Nefes Darlığı Yapar Mı ?
Kalp çarpıntısı çoğunlukla ve doğrudan nefes darlığı yapmamaktadır. Bunun sebebi de solunum fonksiyonu ile kalp fonksiyonlarının ayrı durumlar olmasıdır. Fakat, kalp çarpıntısı yaşayan hastalar, aynı zamanda astım hastalığından da müzdarip ise yaşadıkları durumdan ötürü heyecana kapılıp nefes darlığı yaşayabilmektedirler. Bazı araştırmalara göre ise bu durumla karşı karşıya kalıp da maalesef hayatını kaybeden bir çok insan da mevcuttur. Bu yüzden astım hastalığından müzdarip olan kişiler, kalp grafiklerini ve fonksiyon testlerini sürekli güncel olarak ölçürüp, kontrol altına almaları gerekmektedir.

Kalp Çarpıntısı Neden Oluşur ?
Ani ya da zaman içerisinde oluşan kalp çarpıntısı, genellikle bir çok sebebe dayalı ortaya çıkmaktadır. Bu sebepler aşağıda yer almaktadır:

  • Kronik kalp-damar hastalıklarından müzdarip olmak.
  • Kalpte meydana gelen aşırı yük.
  • Aşırı derecede sigara-alkol kullanımı.
  • Gereğinden fazla tüketilen kahve,çay ve bilimum kafein içeren gıdalar.
  • Genetik hikayede mevcut olan kalp rahatsızlıkları.
  • Önceden kalp krizi ya da herhangi bir kalp ameliyatı geçirmiş olmak.
  • Ağır yoğunluklu spor yaparak, kalbin gereğinden fazla çalıştırılması.
  • Aşırı yağlı ya da asitli gıda tüketimi.

Gibi sebeplerden bir ya da bir kaçı dolaylı olarak, zaman içerisinde kalbi yormakta ve yıpratmaktadır. Bu durum da çoğunlukla kalp çarpıntısına sebep olmaktadır.

Kalp Çarpıntısı Nasıl Geçer ?
Kalp çarpıntısı, ciddi bir hastalığın habercisi olmadığı takdirde kolaylıkla ortadan kaldırılabilen bir durumdur. Kalp çarpıntısını düzgün bir şekilde atlatmak için uyulması gereken ve dikkat edilmesi gereken belli başlı kurallar mevcuttur. Bu kurallar genellikle tüm uzman hekimler tarafından önerilen ortak davranışlardır. Bu maddeler şunlardan oluşmaktadır:

  • Düzenli olarak kalp EKG’si çektirmek ve kalbin tüm fonksiyon testlerini her 3 ayda bir yaptırmak.
  • Aşırı efor sarfiyatı gerektiren aktivitelerden, yüksek yoğunluğa sahip sporlardan uzak durmak fakat hareketsiz yaşam tarzını da benimsememek.
  • Yiyeceklerde kalp dostu olan ve olmayan olarak ayırt etmek. Gerekirse bu durumdan ötürü uzman bir diyetisyene başvurmak.
  • Alkol ya da sigara kullanımı mevcut olan en düşük seviyeye düşürmek, gerekli ise komple bırakmak.
  • Aşırı yağlı ve asitli gıdalardan uzak durmak.
  • Kilo fazlalığı mevcut ise, düzenli spor vasıtasıyla bu kilolardan kurtulmak.
  • Vücudu ve kalbi, strese ve aşırı endişeye karşı korumak.
  • Kalp sağlığını olumsuz derecede etkileyen hastalıkları ivedilikle tedavi ettirmek.
  • Kalp sağlığı kötü olarak etkileyen tansiyon ya da şeker hastalıklarını tetikleyen durumlara karşı bilinçli davranmak.
  • Kafein içeren ürünlerin (kahve, çay, kola vb.) tüketiminin sınırlandırmak ya da gerekli ise komple bırakmak.

Kalp Çarpıntısı Tedavisi
Kalp çarpıntısından müzdarip olan hastalar, bu durumu tedavi ettirmek için vakit kaybetmeden uzman bir kardiyolog’a başvurmalıdırlar. Kardiyolog’un önermiş olduğu tedavi yöntemlerine birebir uyarak, kendilerinde mevcut olan kalp çarpıntısını tedavi altına alabilmektedirler.

Yorum yapın