Diş İltihabı Belirtileri

Ahmet

Diş İltihabı Nedir ?
Diş sağlığında herhangi bir nedenden ötürü meydana gelen şişlik ve  apselere diş iltihabı adı verilir. Bu diş iltihapları genellikle dişte meydana gelen çürükler ve dezenformasyonlar vasıtasıyla meydana gelirler. Genellikle dişlerde meydana gelen apseler ve şişkinlikler, ağrı ve sızı ile birlikte görülürler. Bunun sonucu olarak da, bu durumu yaşayan hastalar derhal diş doktoruna başvurmaktadırlar.

Bazı diş apseleri yada şişkinlikleri, herhangi bir ağrıya yada sızıya sebep olmamaktadır. Bu durum meydana gelen diş durumlarında daha tehlikeli bir haldir. Bunun nedeni ise, ağrı yapmayan diş çürükleri ve apseleri, kemiğe veya damağa doğru yayıldığı takdirde meydana geldiği dişin kaybına sebep olurlar. Kişi bu durumu kendiliğinden algılayamadığı için de, dişin kurtarılması mümkün olamamaktadır.

Diş iltihapları, diş temizliğine ve diş bakımına önem vermeyen bir çok hastada görüldüğü gibi, bazı durumlarda da hayat tarzı ve genetik durumlarla doğrudan ilgili olabilmektedir. Aşırı derecede tüketilen tatlılar, şekerli-asitli içecekler, sigara kullanımı, alkol tüketimi yada maruz kalınmış yanlış diş tedavileri, dişlerde bir çok soruna yol açmaktadır. Bu sorunlardan sadece en belirgin ve bilineni diş iltihabıdır.

Diş iltihapları, meydana gelen dişte dolgu yada kanal tedavisi gibi durumlar gerektirmektedir. Fakat bu işlemler, dişte meydana gelen iltihap giderilmeden yapılamamaktadır. Bu kısım önemlidir çünkü çoğu hasta iltihabı yok etmenin önemsiz olduğunu düşünmektedir. Fakat iltihaplı olarak diş tedavisi uygulanan hastadaki iltihap, operasyon etrafında patlayarak kana karışabilir, bu da dolaylı olarak zehirlenmeye yol açabilmektedir. Bu yüzdendir ki, meydana gelen her diş iltihabında kişinin düzenli olarak antibiyotik kullanması gerekmektedir.

Diş İltihabı Belirtileri
Diş iltihabı belirtileri çok basit formlu semptomlardır. Dişin damak ile ağız kısmı olarak bilinen, dişin vücutla temas yerlerinde ortaya çıkan şişkinlikler, yanak şişmeleri, damak şişmeleri yada çenede meydana gelen şişkinliklerdir. Bu şişkinler başlıca diş iltihabını işaret etmekte, kişiye dişinde çürük olduğuna dair büyük bir mesaj göndermektedir.

Diş İltihabı Yanak Şişmesi Nasıl Geçer ?
Diş iltihaplarında meydana gelen yanak şişmesi semptomu, genellikle oluşan irinin ve iltihabın yanak kısmında toplanması sonucu oluşmaktadır. Bu durumun tek çaresi ve tedavisi düzenli antibiyotik kullanımıdır. Bunun sebebi ise, yanakta meydana gelmiş iltihaplı yapının, ancak antibiyotiğin içerisindeki etken tedavi maddeleriyle ortadan kaldırılmasından kaynaklanmaktadır.

Diş İltihabına Tuzlu Su İyi Gelir Mi ?
Diş iltihaplarında en çok başvurulan tedavi yöntemlerinden biri olan tuzlu su ile gargara yapmak, diş ağrısı baş gösterdiği takdirde geçici olarak işe yaramaktadır. Fakat uzun vadede bir işe yaramayan tuzlu su, diş iltihabını daha da arttırabilmektedir.

Diş İltihabı İçin Bitkisel Tedavi Yöntemler
Diş iltihabı için piyasada bilinen bir çok tedavi yöntemi mevcuttur. Bu tedavi yöntemleri hem geçerli tedavi yöntemi olmadığı hem de bir çok yan etki barındırdığı için çok sık olarak kullanılmamalıdır. Bu durumun bir diğer sebebi ise, bitkisel bazlı tedavilerin, diş iltihabı gibi ciddi durumlarda işe yaramamasından kaynaklanmaktadır.

Diş İltihabı İçin Antibiyotik Alınmalı Mı ?
Diş iltihaplarında kullanılması gereken yegane ilaçların başında, antibiyotikler gelmektedir. Bu durumun ana sebebi içerdikleri penisilin sayesinde, iltihaptaki mikropları ve bakterileri itina ile yok etmektedir. İltihap vücuttan temizlendiği takdirde dişlerde gerekli işlemler uygulanabilmektedir. Bu işlemlerin en başında çürüyen dişe diş dolgusu yapılması yada kanal tedavisi vasıtasıyla dişlerin sağlamlaştırılmasıdır.

Diş İltihabı Kaç Günde Geçer ?
Diş iltihapları oluşma evrelerine ve oluştuktan sonra durumlarına göre değişen tedavi sürelerine sahiptirler. Bu süreler, antibiyotik alımlarının devam ettiği her gün sürmektedir. Antibiyotik kullanımları da 5 gün ila 12 güne kadar çıkmaktadır. Daha sonra gidilen dişçinin de, diş üzerinde yapacağı işlemler bir takım işlemler mevcuttur. Bu durum da en az 1 hafta sürmektedir. Toplamda bir diş iltihabı neredeyse 20 günden fazla süren bir vakit almaktadır.

Diş İltihabı Nasıl Geçer ?
Diş iltihapları, meydana geldikleri kişilerde şiddetli ağrılara yol açmaktadırlar. Diş iltihaplarının beze, apse veya şişlik gibi durumlara sahip olmaları, iltihapların bir yerde özellikle biriktiği anlamına gelmektedir. Bu durumdan sonra kullanılan düzenli antibiyotik tedavisi ile diş iltihabı geçebilmektedir.

Diş İltihabı Tedavisi
Diş iltihabı tedavisi içerisinde birden çok tedavi kısmı barındırmaktadır. Bu tedavi kısımlarının başında teşhis yer almaktadır. Uzman diş doktoru, diş iltihabı mevcut olan dişteki durumu inceleyerek, çürüğün nereye kadar uzandığını ve iltihabın nerede oluştuğunu tespit eder. Daha sonra hastaya, şişliği yada apseyi indirmesinde kullanacağı 1000mg’lık yada 500mg’lık bir antibiyotik verir. Hasta, antibiyotiği bitene kadar kullanır ve tekrar doktora gelir. Doktor bu sefer iltihabın ve şişkinliğin indiğini kontrol ederek dişte işlemlerine başlar.

Bu işlemlerin ardından hasta en az 2 saat boyunca herhangi bir şey tüketemez. Bunun sebebi ise dişe uygulanan malzemenin yumuşaklığının sertliğe dönüşmesidir. Bazı tedavilerden sonra, dişlerde ağrı yada sızlama görüldüğünden ötürü, tedavi sonrası bir kaç defaya mahsus olmak üzere ağrı kesici kullanılabilmektedir.

Yorum yapın