Dizanteri Belirtileri

Ahmet

Dizanteri, bağırsaklarda yaşanılan bir iltihaplanmaya bağlı olarak gelişen iç hastalık türüdür. Dizanteri hastaları kanlı ve mukuslu ishal yaşarlar. Bu sorunun yaşanmasında ki asıl neden bakteri, virüs, parazit, solucan ve Protozoa mikroorganizmaların vücuda nüfuz etmesi durumudur. Dizanteri iltihaplanmaları genel olarak kolon ya da bağırsaklar üzerinde oluşur. Dizanteri hastaları zaman geçtikçe şiddetlenen karın ağrıları yaşanır. Tedavi süreci başlamaz ise kişinin hayatı tehlikeye girebilir. Hastalıkta kas krampları da yaşanmaktadır. Dizanteri hastalarında genelde kanlı, sulu, iltihaplı ve mukuslu ishal problemi yaşanır, yüksek ateş görülür, mide bulantısı ve kusma, halsizlik belirtileri görülür. Az gelişmiş ülkelerde dizanteri hastalığının oranı yüksektir.  Dizanteriye neden olan mikroorganizmalar vücuda girmesi ile 1 – 3 gün arasında kendini gösterir. Bazı durumlarda haftalar sonra da kendisini gösterebilir. Dizanteri iç organların zarar görmesine de neden olabilir.

Dizanteri Nedir?
Dizanteri hastalığı bağırsaklarda yaşanan iltihaplı bir hastalıktır. Kanlı ishal ve karın ağrısı önemli belirtilerdendir. Bu hastalığa ilk adını veren kişi Hipokretestir. Kanlı ve sümüklü sürüngenlere dizanteri adı verilmektedir. Amipli dizanteri ve basilli dizanteri gibi çeşitleri bulunmaktadır. Basilli dizanteri parazitlenme kaynaklı ve gizli enfeksiyonlu gelişen bir hastalıktır. Dizanteri hastalığı bulaşıcıdır. Bu hastalığı taşıyan insanlar temizliklerine çok dikkat etmelidir. Özellikle tuvalet sonrasında el temizliğine önem vermelidir. Temas ettiği yerleri temizlemelidir.

Dizanteri Belirtileri
Dizanteri, bakterilerin zehirleriyle bağırsak örtülerini zedelemesine neden olur ve dizanteri bakterilerinin çoğalarak gelişmeleri için kendilerine uygun ortam yaratıyorlar. Bakteriler bağırsak çeperlerinin derinlerine girmeleri zordur. Hastalık genellikle yaz dönemlerinde görülmektedir. Fazla terleme ve Asidoza bağlı nedenlerden dolayı fazla su kaybı görülür. Dizanterinin hafif vakalarında kalın bağırsak zarında şişme ve kızarıklık yaşanır. Bu yaşanan sorun birkaç gün içerisinde iyileşebilir. Bağırsaklarımız esnek bir yapıdadır. Fakat orta şiddetli dizanterilerde bağırsaklarımız bu esnekliği yitirmektedir. Ağır geçirilen dizanterilerde ise koruyucu bağırsak zarlarından iti parçalar dökülmeye başlar. Bağırsak tamamen iltihaplıdır. Basilli dizanteri türlerinde karaciğerde şişme, dalaklarda yozlaşma, böbreklerde sorun ve uzun süreli hastalıklarda nefrit oluşabilmektedir.

Ölüme kadar ilerleyebilir. Dizanterinin ilerlemesine bağlı olarak göz, sinir sistemleri ve eklemlerde bazı sorunlar yaşanır. Basilli dizanterilerinde kuluçkalanma dönemleri iki ya da dört gün arasında değişkenlik gösterir. Birçok dizanteri çeşidi mevcuttur.  İyigen dizanteri bunlardan bir tanesidir. Bu tür dizanteriler aniden oluşum gösterirler. Karın ağrısı yaşamadan 12 saat önce ya da 1 gün öncesine kadar halsizlik, iştahsızlık, baş dönmesi, kas ağrıları ve ateş gibi belirtiler kendisini göstermeye başlar. Kusma, mide bulantısı ile başlayan hastalık karın ağrısı ile devam eder. Dilde paslanma yaşanır. Dışkı kanlıdır ya da iltihaplı. Hastanın gün içerisinde 10-20 arası dışkılama gerçekleştirdiği görülür.

Hastalık iyileştikçe ateş düşmeye ve karın ağrıları dinmeye başlar. Shiga dizanteri türü de başka bir çeşididir. Basilli temelli bir dizanteri türündendir. Bu türde ani bir başlangıç gösterir ve gizli ilerler. Hastada ürperti ve terleme gibi belirtiler öncelik gösterecektir. Ateş, baş ağrısı, mide bulantısı ve kusma ile devam edecektir. Hasta günde 60 kere bile dışkılama yapabilir. Dışkı kanlı ve sümüklüdür. Susuzluk hissi oldukça fazladır, dilde kuruluk ve esmerleşme görülür. Kaslarda kramplar görülür, nabız düşer ve buna bağlı düşük tansiyon yaşanır, uykusuzluk kendini göstermeye başlar. Kalınbağırsakta yaşanan yaralar protein kaybına neden olduğu için hasta da protein hızla azalma gösterir.

Yıldırımsı dizanteri ise shiga basilliye bağlı gelişir. Hasta ishale yakın ve rengi yeşil ya da gri bir dışkılama da bulunur. Koleramsı dizanterilerde de ani başlangıçlar görülür. Kanlı bir dışkı söz konusudur. Süreğen dizanteri, iyileşme tam görülmemekle birlikle hafif şekillerde ilerleme gösterebilir. Çocuklarda görülen dizanteri tipine de çocuk dizanterisi denilmektedir. Çocuklarda bu durum oldukça risklidir. Ölümle sonuçlanabilir.

Dizanteri Ne İyi Gelir?
Dizanteri hastaları bağırsakta yaşanan iltihaplanmalardan dolayı oluşuyor. Bunun için bağırsaklara faydalı olabilecek ürünler tüketmek gerekmektedir. Muz ve patates tüketmek ishalin engellenmesine yardımcı olacaktır. Bunun dışında portakal suyu, portakalın direkt kendisi, limon da tüketilmelidir. Turunçgiller ailesine mensup olan tüm besinler bağırsaklarda ki toksinlerin atılmasına yardımcı olacaktır. Ayran ve kaya tuzu da bağırsaklarda oldukça etkilidir. Bunun dışında doktorunuza danışmanız da fayda vardır. Antibiyotik ve amip öldürücü ilaçlar önerilebilmektedir.

Dizanteri Ne Yemeli
Dizanteriye portakal suyu içmek ya da direk narenciye ürünleri tüketmek oldukça etki eder. Bunun dışında ayran da içmek mide ve bağırsak rahatsızlıklarına iyi gelen besinlerdir. Mide ve bağırsağı rahatlatacak ve sorunların iyileşmesine yardımcı olacaktır. Hin yağı, azar azar alındığı zamanlarda bağırsağın çalışmasına ve rahatlamasına yardım eder. Bu sayede bağırsaklarda bulunan toksinlerin vücuttan daha çabuk atılmasına yardımcı olur. Bu yağın az alınması vücut sağlığı için önemlidir. Dikkat edilmelidir bu konuya. Nar kabuğu da dizanteri hastalarına iyi gelebilen bir bitkidir. Nar kabuğu ile süt kaynatılır ve kaynadıktan sonra süzülür. Bu elde edilen kür gün içerisinde sabah, öğle ve akşam olarak 3 kez içilir. Bu karışım ile dizanteriye neden olmuş bakterilerin yok edilmesi sağlanır. Bir bardak ayran içine kaya tuzu eklenerek, kavrulmuş kimyon tohumu tozu ve karabiber de eklenerek bu içecek tüketilir. Kahvaltı ve öğle yemeklerinden önce yarım bardak kadar içilmesi bağırsakları rahatlatmaya yardımcı olur. Baharat tozu karışımları da dizanteriye yardımcı olur. Kurutulmuş zencefil kökü, Hindistan cevizi, karabiber ve kimyon aynı oranlarda karıştırılır. Sabahları aç karnına bu karışım yutulmalıdır. Çemen otu tohumu da ayran ile karıştırılarak tüketilebilir. Bunun dışında su ile kaynatılarak elde edilen su da tüketilmesi önerilebilir. Limon da en etkili besinlerden birisidir. Turunçgiller ailesinden olan limon hem asidik bir besindir hem de oldukça yararlıdır. Dilimlenen limon su ile kaynatılır ve kaynadıktan sonra birkaç dakika demlenmeye bırakılır. Bu hazırlanan kür sıcak tüketilmelidir. Bunun dışında limon suyunun içine tuz ve şeker eklenerek içilmesi önerilir. Bu da bağırsaklarda bulunan toksinleri öldürmeye yardımcı olacaktır. Muz tüketimi bunun dışında patates tüketmekte ishal için yararlıdır.

Bebeklerde Dizanteri
Bebeklerde görülen dizanteri türleri yetişkinlere nazaran daha ağır geçmektedir. Bebeklerin ilk olarak dışkılarından anlayabilirsiniz. Bebeğinizde sürekli bir ishal durumu, renginde bir değişiklik gözlemlemiş seniz ve yüksek ateşi varsa kontrol etmek gerekir. İçme sularında dizanteri mikropları çok fazla görülür. Bu nedenle bebeğinize içireceğiniz suları ya kaynatıp öyle veriniz ya da hazır içme suları kullanınız.

Dizanteri Kaç Günde Geçer İyileşme Süresi
Dizanteri, genellikle yediğimiz ve içtiğimiz ürünlerden geçer genellikle. Bağırsaklarda yaşanan bir iltihaplanma sürecidir. Bu hastalığın çeşitleri bulunmaktadır. Kimilerinde hızlı ve sinsi bir ilerleyiş gösterirken kimi hastalarda yavaş ilerleyebilir. Hastaların bağırsaklarında iyileşme gerçekleşse de mikroplar senelerce bölgede yaşam sürebilirler. Bu süreç için kesin bir şey söylemek mümkün değildir. Hastalara antibiyotik tedavisi uygulanarak bölgede ki iltihap dağılmaya çalışılır. Eğer hastalık diğer dokulara sıçramamış ise tedavi çok uzun sürmez. Fakat bağırsaklar çok hasar görmüş ve diğer dokulara bu iltihap sıçramışsa tedavi süresi uzar.

Dizanteri Tedavisi
Dizanteri hastalarında tıbbi olarak üç çeşit tedavi yöntemi uygulanmaktadır. Bunlardan ilki Rehidrasyon terapisidir. Ağızdan alınarak kullanılır. Hastanın bol sıvı tüketmesi sağlanır. Hasta kusma yaşadığı ve ishal sorunu yaşadığı için sürekli olarak sıvı kaybeder bunun için su tüketmelidir. Çok sıvı tüketilmiş ise serum tedavisi de uygulanır. Bunun dışında antibiyotik ve amip öldürücü ilaçlar önerilir. Antibiyotik bağırsaklarda ki iltihaplanmayı iyileştirecekken amip öldürücü de bölgede ki bakterileri yok edecektir. Hasta ortalama 10 gün kadar antibiyotik kullanır. Antibiyotik kullanımı doktor tavsiyesine göre kullanılmalıdır. Basilli dizanteri hastaları genelde ilaç bile kullanmadan iyileşme gösterir. Antiromatizmal ilaç kullanımı da bir başka yoldur. Bu da enfeksiyonları önlemek amaçlıdır. Bunun dışında hasta evde bol su tüketmelidir. Bunun dışında tuzlu su ve şekerli su da içmesi yararlı olacaktır.

Yorum yapın