İlaç Zehirlenmesi Belirtileri

Ahmet

İlaç zehirlenmesi sindirim yolu zehirlenmeleri olarak değerlendirmeye alınmaktadır. İlaç zehirlenmesi gibi sindirim yolu zehirlenmeleri kısa süre içinde etkisini gösterir. İlk zamanlarda baş dönmesi, mide bulantısı, halsizlik, çift görme, ateşlenme, terleme, bilinç kaybı gibi belirtiler kendisini göstermeye başlar. İlaç zehirlenmesi ani müdahale edilmediği zaman kalıcı sorunlara ve hatta ölüme bile neden olabilir. Bu tür belirtiler yaşandığı zamanen yakınızda ki kişiden yardım istemelisiniz. Eğer ki yakınınızda kimse yok ise 112 acil servisi arayarak yardım istemelisiniz. Bu işlemlere başvurmazsanız en acil şekilde kendinizi kusturmalısınız ve böylece midenizde ki ilaç dışarı atılmış olacaktır. Kendinizi kusturmak için işaret parmağınızı boğazınıza kadar sokmanız gerekir. Tuzlu su içererek de kendinizi kusturabilirsiniz. Bu işlemden sonra içtiğiniz ilaçların içeriklerini barındıran prospektüsü alarak sağlık kuruluşuna başvurunuz.

İlaç Zehirlenmesi Nedir?
İlaç zehirlenmesi günümüzde en sık rastlanan zehirlenmeler arasındadır. İlaç zehirlenmelerine örnek olarak kimyasal zehirlenmelerde verilebilir. İlaç zehirlenmesi sindirim yolu sisteminde meydana gelen zehirlenmelerdendir. Son kullanma tarihi geçmiş ilaçlar, fazla doz alınmış ilaçlar, alınan ilacın hasta üzerinde yan etkisi olması, kimyasal maddelerin kişiyi zehirlemesi gibi durumlardan dolayı ortaya çıkabilir. İlaç kişinin midesinde tepkimeye uğrayarak ilacın içeriğine göre mide, sonra da kan yolu ile diğer organlara zarar verebilir. Özellikle mide ve böbrekler ilaç zehirlenmelerinde ciddi zarar görebilirler. Hastanın zehirlenmeden en etkili şekilde kurtulabilmesi için kendisini kusturması gerekir. En kısa sürede sağlık kuruluşuna ulaşmakta oldukça hayati önem taşımaktadır. Hasta hastaneye yatırıldıktan sonra ilk olarak mide yıkama işlemi gerçekleştirilerek serum takılır. Daha sonra ki evrelerde hastanın durumunun ciddiyetine göre tedavi tablosu oluşturulur.

İlaç Zehirlenmesi Belirtileri
İlaç Zehirlenmesi ilaç tüketiminin yanlışları ile ortaya çıkar. İlacın türüne göre, kişinin yaşına göre, ilacın etkilerine göre, kişinin biyolojik yapısına göre çeşitlilik gösteren bir zehirlenme meydana gelir. İlaçla zehirlenen hastalarda uyuma isteği, ilaç kullanımından sonra kusma, zehirlenen bireyin anormal tavırlar sergilemesi, kişinin nabzında artış, solunumda hızlanma, şok geçirme ve komaya girme durumu ve son olarak kas kasılmaları yaşanması en belirgin belirtilerdendir.

İlaç Zehirlenmesinde İlk Yardım Nasıl Yapılır?
Zehirlenmenin çeşidi ufak ya da ağır ne şekilde olursa olsun uzman bir doktor tarafından kontrol altına alınması gerekmektedir. Zehirlenmelerde her an her şey değişebilir. İlaç zehirlenmelerinde yapılması gereken ilk müdahalede kişi baygın ve tepki vermiyor ise kişi yatırılmalıdır. Daha kolay nefes alması için ağız açılarak dil düz hale getirilip temizlenmelidir. Ağızda cisim bulunuyor bu bakılarak var ise çıkartılmalıdır. Bu durumdan sonra sağlık kuruluşuna haber verilerek ambulans istenmelidir. Sağlık kuruluşuna gidene kadar zehirlenmenin hangi ilaç ile olduğunu, neden kaynaklı olduğunu öğrenerek bunu kuruluşta ki görevlilere gösteriniz. Zehirlenme geçiren hasta sorularınıza cevap verebiliyor ve hareket edebiliyor ise midesinde ki zehirli madenin çıkarılması için kusturunuz. Tuzlu su içirmeniz kusmasını kolaylaştıracaktır. Fazla su içmek vücutta ki zehrin emilmesinde etkilidir. Eğer ki kişinin ilacı içmesinin üzerinden 4 saat kadar bir süre geçmiş ise madde bağırsaklara geçmiş olacağı için kusturmamanız gerekir. Müshil gibi dışkılamayı kolaylaştıran maddeler vererek madde dışkılama ile dışarı atılmaya çalışılır.

İlaç Zehirlenmesine Süt ya da Yoğurt İyi Gelir Mi?
İlaç zehirlenmesi yaşayan hastanın bilinci yerinde ise, midedeki maddenin emilmesini artırmak amacı ile ayran, süt ya da su verilebilir. İlaç zehirlenmelerinde yapılması gereken ilk yardım kusma yöntemi olsa da süt ve yoğurtta oldukça etkilidir. Özellikle mantar zehirlenmesi için yoğurt kullanılmalıdır. Gelişmiş ülkelerde hiperaktif sıvılar bulunur bu sıvılarda ilaç zehirlenmelerine ilk müdahalenin yapılmasında en etkili yöntemdir. üt ve yoğurtta oldukça etkilidir. Özellikle mantar

İlaç Zehirlenmesine Ne Yapmalı?
İlaç zehirlenmesi için hastaya ilk yardım yapılmalıdır. Onun temiz hava alması, üstünde ki kıyafetlerin rahat olması ve özellikle de kusması gerekir. Hasta zehirlenme ile uyuma isteği, tavır değişiklikleri, kusma, solunum zorluğu, koma gibi problemler yaşayacaktır. Hasta en yakın sağlık kuruluşuna yetiştirilinceye kadar rahatlatılarak tedaviye hazır hale getirilmesi hastanın hayati tehlikesi olmaması açısından önemlidir. Hasta kusturulduktan sonra yoğur yedirilebilir ya da süt içirilebilir. Hastanın bu sayede sindirimi kuvvetlendirilir ve bunun ile birlikte ilacın vücutta atılımında yardımcı olur. Hasta kusturulduktan sonra bolca su içmesi de iyi olacaktır.

“İlaç Zehirlenmesi Belirtileri” üzerine 2 yorum

  1. Ben asiri dozda ilac aldim bas donmesi usume vb. Bunlar oldu ama sonrasinda hastaneyede gitmedim ve hicbisi olmadi an 25 hap falan atmistim bunlarin bi kismi agri kesici ates durucu bi kismida tansiyon hapiydi

    Cevapla

Yorum yapın