İyot Eksikliği Belirtileri

Ahmet

İyot eksikliği ilk zamanlarında belirti vermez fakat hipetriodiye neden olduktan sonra iyot eksikliğine bağlı belirtiler ortaya çıkmaya başlar. İyot eksikliğinde halsizlik, cilt kurulukları, saç dökülmesi, cildin kalınlaşması, kabızlık, soğuğa karşı hassasiyet, adet dengesizlikleri, saç ve kırnaklarda güçsüzlük, kilo alma, unutkanlık, dikkat dağınıklığı, psikolojik sorunlar, duygusal değişimler, kalp ve akciğer yetmezliği gibi geniş birçok hastalığa neden olan belirtileri de bulunur.

İyot Eksikliği Nedir?
Dünyada, iyot eksikliği oldukça sık rastlanan bir sorundur. Çocuklarda büyüme ve gelişme sorunları, yetişkinlerde ise guatr gibi hatta meme kanserine varıncaya kadar ciddi sağlık sorunlarının yaşandığı bir problemdir. İyot eksiklikleri anne karnından itibaren bebeklerde ciddi sorunlar doğurabilir. İyot eksiklikleri ilk ortaya çıktığı dönemlerden itibaren yavaşça ilerler ve ilerleyen zamanlarda tiroid bezinin büyümesi, tiroit hormonunun üretilmesinin sekteye uğraması gibi önemli sağlık sorunları ortaya çıkar.

Vücut iyot üretimini durdurur. Bu nedenden dolayı vücudun iyot eksikliğini iyotlu tuz tüketerek giderebilirsiniz. Bunun dışında iyot bakımından zengin topraklarda yetişen besinler ya da deniz mahsulleri tüketerek de bu eksiklik giderilebilir. İyot en başta insan vücudunda betin olmak üzere tüm organları etkileyebilen önemli bir maddedir. İyot eksikliği ekonomik ve sosyal olarak ülkelerin gelişmesinde tehlike oluşturur. Dünyada 1,5 milyon kişi iyot eksikliğinin olduğu bölgelerde yaşamaktadır.

İyot Eksikliği Belirtileri
İyot eksikliği belirtileri bebeklerde, çocuklarda ve yetişkinlerde farklı belirtiler göstermektedir. Bu nedenle gebelik döneminde görülen iyot eksikliklerinde düşük yapma, ölü doğum, doğumsal anormallikler ortaya çıkar. Çocuklarda yaşanan iyot eksiklikleri mental gerilikler, spastikdispleji, cücelik, psikomotor bozukluk, guatr, hipoiyot eksikliği, fonksiyon bozuklukları, okul hayatında başarısızlıklar ve büyüme geriliği sorunları oldukça sık görülür. Yetişkinlerde görülen iyot eksikliklerinde ise guatr ve buna bağlı komplikasyonlar, hipoiyot eksikliği, mental bozukluklar meydana gelir. İyot eksiklikleri kişiden kişiye, yaş grubundan diğer yaş grubuna değişkenlik gösterir.

İyot Eksikliği Testi Nasıl Yapılır?
İyot eksikliğinin anlaşılabilmesi için kan testi yapılması yeterli olacaktır. Damardan alınan kan ile gerekli testler ve incelemeler sayesinde iyot oranı belirlenir. İyot testleri sonrasında bu oran eksik gelmiş ise hastalığın diğer organlara ya da dokulara zarar verip vermediğini anlamak üzere gerekli filmler çekilir ve gerekiyor ise başka testler ve tetkikler yapılır. Özellikle kalp ve akciğerde sorunların oluştuğu bilinmektedir. Guatr oluşumu da testler sayesinde tespit edilerek hasta için gerekli tedavi süreci oluşturulmuş olur.

İyot Eksikliği Sonucu Oluşan Hastalıklar Nelerdir?
İyot eksikliğinde ödem, üşüme, kilo alma, kronikleşen yorgunluklar, hamile kalmada zorluk, kişisel beceriler ve hafıza yetilerinde kayıplar ortaya çıkabilmektedir. İyot eksikliğinin en fazla meme kanserine yol açma etkisi bulunur. Bunun dışında akciğer yetmezliği ve kalp yetmezliği gibi sorunlara da neden olabilmektedir. İyot eksikliği basit bir sorun gibi görülse de oldukça riskli bir sorundur. Bu hastalıkların dışında guatr, lenf bezlerinin zarar görmesi ya da lenfoma gibi hastalıklara da kapı aralayabilir.

İyot Eksikliği Nasıl Giderilir?
İyot eksikliğinin ana maddesi olan iyodun vücutta yetersiz kalmasından kaynaklanır. Özellikle sofra tuzları olarak nitelendirilen maddelerin dışında deniz ürünleri, peynir, yoğurt ve süt ürünleri, yumurta, sebze gibi iyot oranı yüksek maddelerin tüketilmesi bu hastalığın giderilmesi için en etkili yöntemlerdendir. İyot maddesi meyvelerde düşük oranlarda bulunur. Bunun için bitkisel ya da hayvansal gıdaların içinde ki iyot oranına bakılarak tüketilmesi de sizin açınızdan oldukça yararlı olacaktır.

İyot bakımından zengin olan toprak türlerinde yetiştirilmiş olan bitkilerin tüketimi sizlerin iyot eksikliğiniz için yararlı olur. İyot eksikliği için kullanılması önerilen bu ürünler, iyot fazlalığı olan hastalar için önerilmemektedir. İyot fazlalığı da kişinin sağlığını bozabilir. İyot eksikliği için ilk önerilen tedavi yöntemi ise iyotlu tuz tüketimidir. 1 gram kadar tüketilen iyotlu tuzdan ortalama olarak 0 mikrogram iyot karşılanmış olacaktır. Bu da demek oluyor ki günde 2 gram kadar iyotlu tuz tüketimi ile günlük iyot miktarı karşılanmış olur. İyotlu tuz günlük alındığı zaman eksiklik sorunu ortadan kaldırılabilir fakat hasta iyotlu tuz tüketmeyi bırakır ise bu sorun yeniden ortaya çıkabilir. İyotlu tuzlar ambalajları içinde, kuru, nemli olmayan, ışık ve güneş görmeyen yerlerde saklanmalıdır. Kısa sürede tüketilecek şekilde alınıp tüketildikçe yenisi alınmalıdır. tuzdaönerilmemektedir. İyot fazlalığı da kişinin sa

İyot Eksikliği Tedavisi
Ülkemizde ve dünyada oldukça sık rastlanan bir durumdur iyot eksikliği. Tedavi süreci mümkün olan bir tedavi sürecidir de aynı zamanda. Tedavi şekli doktordan doktora değişkenlik gösterse de hastanın durumda bunda etkilidir. Hastalık çok ilerlememiş ve diğer organlara zarar vermemiş ise hastalığın en basit tedavisi iyotlu tuz tüketimidir. İyot eksikliği geç fark edildiği zaman kişinin sağlığı bozulmuş olabilir. İyot eksikliği olan bireylerde hafif atlatılabilecek olan hastalıklar daha zor ve uzun süreçte atlatılabilir.

İyot eksikliği sorunu için ilaç kullanımı bilinçsiz kişilere danışılarak yapılmamalıdır. Bunun için uygun bir doktora görünmek gerekir. Doktorunuz tarafından yapılacak olan gerekli testler ve hastalığın durumuna göre ilaçlar da verilebilir. Sizin gibi iyot eksikliği olan başka bir hastanın ilaçlarını kullanmamanız gerekir. Her hastanın ilacı kişiseldir. Yani bu demek oluyor ki kişinin yaşadığı iyot eksikliğinin evresi ile sizinki aynı olmayabilir. Bu sadece iyot eksikliği oranı ile değil bu problemin yarattığı diğer sağlık sorunlarına ve kişinin fiziksel yapısı ile de alakalıdır. Bu neden ile kendi tedaviniz için önerilen ilaçlar dışında ilaç kullanmamalısınız. İyot eksikliğini de göz ardı etmeden, belirtileri hissettiğiniz durumda uzman bir doktora başvurunuz.

Yorum yapın