İmplantasyon Belirtileri

Ahmet

İmplantasyon halk arasında yerleşme kanamaları olarak da bilinmektedir. Gebeliğin en erken belirtisi olarak bilinir. Gebeliğin diğer erken belirtileri ise mide bulantısı ve göğüslerde ağrı oluşabilir. İmplantasyon kanamaları genellikle adet kanamaları ile karıştırılmaktadır. Bazı dönemlerde aynı döngüde yaşandığı için bu kanamaların adet kanaması olduğu düşünülür. İmplantasyon yani yerleşme kanamalarında akıntı türünde olur ve renkleri pembe ya da kahverengidir. Bacak bölgesine kramp girmesi oldukça fazla olur. Huysuzluk, gerginlik hali oldukça yoğundur ve baş ağrısının sık yaşandığı bir dönemdir.

İmplantasyon Nedir?
İmplantasyon kadınlarda yaşanan ve gebelik belirtisi olan bir kanama türüdür. Gebelik dönemlerinde kadınlarda çeşitli kanamalar yaşanabilmektedir. Bu kanamalardan birisi de yerleşme kanaması olarak da bilinen implantasyon kanamasıdır. İmplantasyon kanamaları bazı dönemlerde kadınların adet döngüleri ile aynı döneme gelebilir.

Bu dönemde kadınlar bu durumu adet kanaması olarak nitelendirebilirler. İmplantasyon kanamalarının asıl nedeni ise, döllenmeden sonra rahim duvarlarında yerleşmeye çalışan embriyodan kaynaklı bir kanamadır. Embriyo bu dönemde anne rahminde yerleşme gösterir. Zaten u neden ile yerleşme kanaması adını da almaktadır. Bu yerleşme esnasında şiddetli ağrılar ve kanamalar meydana gelmemektedir. Kanamanın rengi pembe ya da kahverengidir. Yoğun bir kanamadan ziyade daha çok akıntıyı andırır. Ağrı yaşanabilir fakat regli döneminde ki gibi şiddetli olmaz. Daha ziyade kasılmalar yaşanır. Anne adaylarının bu durumdan korkmalarına gerek yoktur. Çünkü bu durum gebeliğe zarar verecek bir kanama değildir aksine gebeliğin oluşmasının belirtisidir.

İmplantasyon Belirtileri
İmplantasyon kanamasının en önemli belirtisi leke şeklinde ki kanamalardır. Lekelenmeler o kadar az gelir ki sadece iç çamaşırı üzerinde küçük akıntı lekelerini andırır. İmplantasyon kanaması aşağı yukarı 10 günü bulabilmektedir. İmplantasyon kanamasının rengi de pembe ya da kahverengi olduğu için regli kanamasından kolaylıkla ayırt edilebilir. İmplantasyon kanamalarının oluşmasında kadınlar sık sık kramp sancıları yaşarlar ve bu belirtilerden şikâyetçidirler. Kadınlar genellikle bu dönemde karın bölgesinde ağrı hissederler.

Karın bölgesinde krampların şiddeti kişiden kişiye farklılık gösterir. İmplantasyon kanaması yaşanırken bireyde farklı belirtilerde ortaya çıkar. Örneğin, göğüs bölgesinde şişmeler ve ağrılar, daha hassas bir beden yapısı, kadınlarda artış gösteren hormon düzeyleri bu hassasiyeti de tetiklemektedir. İmplantasyon kanamasına yaşayan anne adayı bireylerde hormonsal değişimler meydana gelmeye başlayacaktır. Buna bağlı olarak da vücut ısısında değişimler meydana gelecektir. İmplantasyon kanamasında meydana gelen ağrılar, ateşlenmeler için herhangi bir ilaç kullanılmaması gerekmektedir. Çünkü bu bebeğin oluşumunu ve sağlığını olumsuz etkileyebilir.

İmplantasyon Ağrısı Neden Olur?
İmplantasyon kanamalarının oluşmasında ki tek neden hamilelik oluşumudur. Cinsel ilişki sonrasında gerçekleşmeye başlamış bir döllenme sonrasında meydana gelir. Gebeliğin ilk döneminde yumurtalıkların döllenmesi ile rahme doğru ilerleme söz konusudur. Yumurtalar rahime ulaşır ve aşamadan sonra rahim duvarların tutunmaya başlarlar. Bu sırada rahim duvarında ki kılcal damarlarda çatlamalar ile birlikte kanamalar meydana gelir ve bu durumda implantasyon kanamasıdır. Bu kanama bebeğe ya da anneye zarar verebilecek bir kanama değildir.

İmplantasyon Kanamasında Ağrı Olur mu?
İmplantasyon kanamaları ve adet kanamaları karıştırılmaması gereken bir konudur. İmplantasyon kanamalarında da ağrılar oluşur. Sadece daha uzun süreli olabilir ve yapısı adet döngüsünden daha farklı şekilde seyreder. Genellikle adet kanamaları ile aynı döneme denk geldiği için gebe kalmak istemeyen kadınların karıştırıp çok sonradan gebeliğini fark ettiği de olmaktadır.

Genellikle anne adayları implantasyon kanamalarına karşı korku ve endişe duymaktadır. Bunun nedeni genellikle gebeliği olumsuz etkileyecek bir durummuş gibi hissetmeleridir. Fakat bu kanama gebeliği olumsuz etkileyecek kanama türü değildir. Gebeliğin erken bir belirtisidir ve rahim duvarında ki kılcal damarların zorlanmasından kaynaklanır. İlişki esnasında erkeğin spermlerinin kadının yumurtalıklarında döllenme yaşaması sonrasında embriyo oluşum gösterir.

Döllenme yaşandıktan sonra embriyo yumurtalık kanallarından geçerek anne rahminde yerleşmeye başlar. Bu esnada embriyo duvara yapışacaktır ve kılcal damar çatlamaları da tam bu esnada gerçekleşecektir. Bu dönemde embriyonun yerleşmesi ile birlikte bir ağrı oluşması muhtemeldir. Fakat çok şiddetli ve sizin günlük yaşamınızı durduracak derecede değildir. Daha çok karında ve bacaklarda kramp oluşumları kendisini gösterir. Ağrıların geçmesi için anne adayı kesinlikle ağrı kesici ilaç kullanmamalıdır. Bu ilaçlar embriyoyu olumsuz etkiler.

İmplantasyon Kanaması Herkeste Olur mu?
İmplantasyon kanamaları döllenme sonrasında embriyonun anne rahminde kendisine yer bulması esnasında gelişen bir durumdur. Bu implantasyon durumu uterus duvarında bulunan damarları parçalar. Merak edilen bir başka konu ise hamilelikte implantasyon kanaması ne zaman oluşur? İmplantasyon kanamaları döllenmenin yaşanmasından sonra ortalama olarak 1 hafta ya da 10 gün arasında meydana gelmektedir. Yani bu kanama cinsel ilişkiden 2 hafta sonraya kadar meydana gelmiş olacaktır. Eğer ki adet dönemi ile denk gelmesi durumu söz konusu ise bu durumda da belirtilere dikkat etmeniz gerekmektedir.

Kişi adet dönemini, bu dönemde nasıl bir ağrısı olduğunu ve vücudunun belirtilerini daha iyi bilir. Bundan dolayıdır ki implantasyon kanaması yaşandığı zaman rengi, dokusu, oranı farklı olacaktır. Kişi bu belirtileri buna göre izleyerek anlayabilir. İmplantasyon kanamaları her gebelikte yaşanmayabilir, her gebelikte farklı sürelerde yaşanabilir ya da gebelik döneminde belirtiler daha az görülebilir. Bu belirtiler tamamen kişinin fizyolojik yapısına bağlı gelişim gösterir. Yapılan araştırmalara göre her 3 gebelikten 1 tanesinde implantasyon kanaması görülür.

Yorum yapın