İyi Huylu Beyin Tümörü Belirtileri

Ahmet

İyi huylu beyin tümörü, beynin içinde işlevini yitirmiş olan sağlıksız hücrelerin kendisini imha etmemesi sonucunda bölgede kitle oluşmasına bağlı gelişir. Bu oluşan dokular iyi ya da kötü huylu olarak ikiye ayrılır. İyi huylu tümörler zararsızken, kötü huylu beyin tümörleri zararlıdır ve yayılmaları oldukça hızlıdır. Fakat beyin tümöründe iyi ya da kötü huylu olması fark etmez büyüdükçe beyin içine basıncı artırır.

Bu basınca bağlı olarak beyin içinde ki dokular zarar görebilir, beyin diğer tarafa doğru itilebilir. Beyin tümörlerinde basınç artmasından dolayı, baş ağrısı, apati yani hareket ve mimiklerin değişmesi, bulantı, kusma, epilepsi nöbetleri görülebilir. Beynin hangi bölgesinde tümör oluşmuş ise o bölgede fonksiyon kayıpları, güçsüzlük, kişilik bozuklukları ve yeteneklerin kaybolması beyin tümörünün belirtilerindendir.

İyi Huylu Beyin Tümörü Nedir?
İyi huylu beyin tümörleride beyinde ki yaşlı hücrelerin kendisini imha etmesi gerektiği durumlarda varlığını devam ettirmesi ile büyümesi sonucunda kitleleşerek beyin tümörüne dönüşmesidir. İyi huylu olması bölgede kötü huylu tümöre göre daha az etki ve tepkime oluşturmasından kaynaklıdır.

Beyin dediğimiz organ kafatası içinde yer alır ve beyinde meydana gelen basınç kafatasından dolayı kaybolmaz ve beyine basınç uygular. Bu tümörde beyin içinde büyüyerek içeride ki basıncı artırır ve beyne zarar verir. Beyin tümörü eğer ki iyi huylu ise ışın tedavisi ile beyin ameliyatına gerek duyulmadan kaybedilmeye çalışılabilir. Bu sayede beyin içi basınçta azalır.

İyi huylu beyin tümörünün belirtileri;

  • Baş ağrısı
  • Mide bulantısı ve kusma
  • Görme yetisinde bozulma, görme bulanıklığı, çift görme, görme yetisinin azalması söz konusudur. Bu esnada baş ağrısıda devam edebilir.
  • Konuşmada bozulma, anlama zorluğu, yanlış kelimeler kullanma ve bunu fark edememe
  • Epilepsi nöbetleri
  • Tümörün zarar verdiği yere bağlı felçler
  • Şiddetli kusma atakları
  • Fiziksel yeti kayıpları
  • Kişilik bozuklukları, sinir sistemi bozulmaları ve psikolojik sorunlar
  • Kollarda ve bacaklarda kuvvet azalması, beceri kaybı ve dengesizlik
  • Beyinde ki sağlıklı hücrelerin hızla ölümü ile vücudun birçok noktasında tümöre bağlı tahribat oluşumu görülür.
  • İyi Huylu Beyin Tümörü Çeşitleri

Tümörler iyi huylu ve kötü huylu olarak ikiye ayrılır. İyi huylu beyin tümörleri hızlı bir ilerlemeye sahiptir. Vücudun diğer bölgelerinde olduğundan daha farklı bir ilerleme gösterir. İyi huylu beyin tümörleri diğer tümör türüne göre daha kolay çıkartılabilir. Çünkü sağlıklı dokulara tutunmaz ve kolay ayrılabilir. Bu neden ile iyi huylu tümörlerin tümüne yakını çıkartılabilir.

Ameliyat sonrasında iyi sonuçlar meydana gelir. İyi huylu tümörleri çeşidine göre tekrar oluşum gösterebilir. Ameliyattan sonra bu sorunun oluşumunu en aza indirgemek için radyasyon ve kemoterapi tedavisi uygulanarak bu sorunlarda ortadan kaldırılmış olur. İyi huylu beyin tümörü çeşitleri kontrol altına alınmaz ise kanser hücresine dönüşme riski vardır.

İyi Huylu Beyin Tümörü Nasıl Anlaşılır?
Beyin tümörü MR adı verilen görüntüleme cihazları sayesinde beyin içine bakılarak görülebilir. MR sayesinde sadece beyin içinde bir oluşumun olup olmadığı değil dokunun nasıl bir yapıya sahip olduğu hakkında da fikir sahibi olunabilir. Daha sonrasında yapılacak tetkikler ve patolojik testler sayesinde tümörün cinsi ve özellikleri hakkında kesin bilgi edinilmiş olur.

İleri radyolojik yöntemler sayesinde beyin tümörlerinin tanımlanmasında tedavi şekillendirilebilir. Hastaya verilen bazı maddeler ile gerçekleştirilen BT anjiyo beyin damarlarına bakılmasını sağlar. Bu sayede beyin içi görüntü daha net sağlanmış olur. in beyin tümörü çeşitleri kontrol altına alınmaz ise kanser hücresine dönüşme riski vardır.u sorunun oluşumunu en aza indirge

İyi Huylu Beyin Tümörü İlaç Tedavisi Nasıl Olur?
İyi huylu beyin tümörleri tespit edildiği zaman hastanın öncelikli olarak gerekli testleri yapılır ve filmleri çekilir. Bu sayede hastalığın evresi, kitlenin ebatları belirlenmiş olur. İlaç tedavisi uygulanması ile kanserli hücrelerin öldürülmesi sağlanılır. Glioblastoma denilen tümör için kullanılan ilaçlar damar yolu ile hastaya verilir. Bu ilaçlar sayesinde damarlar ile tümöre ulaşmakta olan kan akışı durdurulur ve bu iyi huylu tümör hücrelerinin kaybolması sağlanır. Diğer bir ilaç tedavilerinden birisi de Everolimus maddesidir.

İlaç tuberoskleroz olarak adlandırılan genetik sorunlara sahip bireylerin iyi ya da kötü huylu beyin tümörlerinin tedavisi için uygulanır. Kemoterapi yöntemi ise tümör hücrelerinin yok edilmesinde ki en yaygın tedavi yöntemidir. Kemoterapi ilaçları hap olarak ağız yolu ile verilebildiği gibi bunun dışında damar yolu ile de verilebilir. Beyin tümörlerinde genellikle hap şeklinde ilaçlar verilir. Bu ilaçların türleri de tümörün türüne ve çeşidine göre değişkenlik gösterir.

İyi Huylu Beyin Tümörü Tedavisi
İyi huylu beyin tümöründe 1 cm’den daha küçük olan tümörlerde tedavi süreci sadece takip aşamasında olur. Bu süreçte kişinin yaşı da önemlidir. Hastanın ileri yaşlarda ise 6 ayda bir kez olmak üzere filmler çekilir ve tümörün büyüyüp büyümediği kontrol edilir. Genç bireylerde bu durum daha değişik ilerler. İyi huylu tümörlerde yayılma görülmemiş ama belirli büyüklüğe ulaşmışsa ve beyin içinde ki basıncı etkiliyor ise tedavi için gecikilmemesi gerekmektedir. İyi huylu beyin tümörlerinde ilk uygulanması planlanan tedavi yöntemi cerrahi müdahaledir.

Tümörün oluştuğu bölgeden alınması ile gerçekleştirilir. İyi huylu tümör hassas bir bölgede yer alıyor ise hastanın hayatına zarar verebileceği için bunun yerine daha farklı tedaviler uygulanabilir. Radyoterapi ve komaterapi yöntemleri uygulanır. İyi huylu beyin tümörünün ameliyatı sonrasında tümörün yenilenme riski bulunmaz. Beyinde tahribat verici bir işlevi olmasa da beyne baskı yaptığı için alınması şarttır.

Yorum yapın