Huzursuz Bağırsak Sendromu Belirtileri

Ahmet

Huzursuz bağırsak sendromu toplumun %15’ini kapsamaktadır. Yaygın bir sindirim sistemi rahatsızlıklarından birisidir. İrritable bağırsak sendromu, bağırsak alışkanlıklarında hastalık olmadan oluşan, karında rahatsızlık hissi oluşturan ve belirgin şişliklerin meydana geldiği, tuvalet ihtiyacının çok sık olduğu sendroma, Huzursuz Bağırsak Sendromu adı verilir.

Huzursuz Bağırsak Sendromu Nedir?
Bağırsak alışkanlıklarında, herhangi bir nedene bağlı olmadan meydana gelmiş olan, karında rahatsızlık hissi oluşmasına bağlı olarak gelişen, bağırsak hareketlenmelerin de sıklık ve rahatsızlık, şişkinlik durumu olarak kendisini göstermektedir. İrretable bağırsak sendromu olarak da bilinir. Bu bağırsak sistemi sorununda sindirim sistemlerimiz istenildiği düzeyde çalışma sağlayamaz.

Sinirler ve kaslar daha hassastır. Bu hassaslık ise yemek sonrasında hasta üzerinde kramplar yaşamasına ve ishal olmasına neden olabilir. İrritable bağırsak sendromu hastaları günlük yaşamda da oldukça olumsuz etkilemektedir. Fakat gerekli tedaviler, diyetler ve sporlar ile bu hastalığın yan etkileri bir nebze ortadan kaldırılabilir ve hayat kalitesi artırılabilir.

Huzursuz Bağırsak Sendromu Belirtileri
Huzursuz bağırsak sendromu yaşayan hastalarda yemek sonrasında mide bulantısı, kusma, ishal ya da kabızlık, karın ağrısı ya da karın krampları, dışkıya çıkma sıklığı, dışkılama sıklığında değişimler ve anormallikler, dışkıda sümük ve mukus oluşumu görülen belirtiler arasındadır. İBS belirtilerinde kişilerin yedikleri, içtikleri, duygusal problemleri değişkenlik gösterir.

Huzursuz Bağırsak Sendromuna Ne İyi Gelir?
Huzursuz bağırsak sendromunda çiğ sebze, meyve tüketimi sınırlandırılmalıdır. Çiğ salatalar yerine pişirilmiş sebzelerden ya da meyvelerden yapılan salatalar tüketilmelidir. Meyvelerden kompostolar yaparak tüketebilirsiniz. Kefir, yoğurt gibi probiyotik maddeleri beslenme alışkanlıklarınıza dahil etmeniz gerekmektedir. Yağlı yiyecekler, kızartma türünde besinler, kavurma gibi ağır yemekler, sakatatlar, kek, poğaça ve börek gibi atıştırmalıklar da hayatınızdan çıkartılması gereken besinlerdendir.

Kuru baklagiller yani kuru fasülye, nohut, mercimek gibi besinlerde bir süre tüketilmemelidir. Çünkü bu besinlerde gaz yapıcı maddeler bulunmaktadır. Zaten bağırsaklarda hareketlilik ve ağırlık bulunduğu için bu gaz bağırsaklara daha fazla baskı uygulayacaktır. Kola, gazoz, meşrubatlarda içeriğinde gaz içerdiği için tüketilmemesi gerekir. Gün içerisinde de sık sık su içilmelidir fakat yavaş ve yudumlanarak tüketilmelidir. Çok soğuk sular ya da çok sıcak sularında tüketilmesi uygun değildir. Gün içinde ılık su tüketiniz. Hastalar hazırladıkları yemeklerde haşlanma, ızgara, fırında yemek pişirme yöntemleri uygulayarak yemek hazırlamalıdır. Şişkinlik hissi, baskı, gaz gibi sorunların giderilmesi için keçi sakalı, kimyon, papatya, zencefil, nane, zerdeçal, anason, adaçayı ve kekik gibi bağırsakları yumuşatan ve dinlendiren bitki çayları tercih edilebilir. Beslenme aralıklarıda sık ama az miktarda olmalıdır.

Huzursuz Bağırsak Sendromu Diyeti
Huzursuz bağırsak sendromunda meyve ve sebze tüketilmelidir. Tüketilen meyvelerde narenciye tüketilmemesi gerekilir. Çünkü narenciye içinde gaz bulunur. Kepekli pirinç, pirinç unu, tahıllara besinde yer verilmelidir. Su, bitkisel çaylar, tavuk, balık, patates ve patates unu, doğal yoğurt, ayçiçeği ve balkabağı çekirdeği, keten tohumu ve susam tüketimine yer verilebilir.

İrritabl bağırsak sendromunda ise hastalar peynir, süt, kafein içerikli maddeler, çikolata, şekerli ve yağlı besinler, aşırı baharatlı ve mayalı yiyecekler, kırmızı et, kuru meyve, alkol, suni tatlandırıcılar, diyet besinler, buğday tüketilmemesi gereken besinler arasında yer almaktadır. Diyetisyenler çok yağlı ve kızartmalı gıdaların tüketilmemesi gerektiğini, kahve ve alkolün krampları ve ishali daha da artırdığını vurgulamaktadır. Tatlandırıcıların bulunduğu doğal bal, meyvelerin içinde bulunan fruktozlarda midede tam sindirilemediği için hastanın sağlığını olumsuz etkileyebilmektedir.

Huzursuz Bağırsak Sendromuna (İBS) Ne Kadar Sürer?
Huzursuz bağırsak sendromu yani irritabl bağırsak sendromu kişinin yaşam standartlarına göre, beslenme düzenlerine göre tekrarlanabilir ya da iyileşme süreci uzayabilir. Zaten irritabl bağırsak sendromunun oluşmasında kesin bir neden olmadığı için daha çok düzensiz ve stresli hayat şartlarının etkili olduğu üzerinde durulmaktadır.

İBS şikayetleri yaşayan hastaların fiziksel muayeneleri ve geçmişte yaşadığı sorunlar önemlidir. Tedavi süreci ve iyileşme süreci buna göre oldukça etkilidir. Genellikle bu tür sorunlar yaşayan hastalara endoskopi ya da bağırsak muayeneleri uygulanabilir. İBS genellikle hastanın yaşan standartlarını değiştirmesinden, iş temposundan dolayı düzenli beslenmemeye bağlı, kişinin stresli bir hayatı var ise daha sık görülür. Bu nedenledir ki uzmanlar İBS yani huzursuz bağırsak sendromu için kesin bir tedavi süreci söyleyememektedir. Bunun yerine bu tedavi sürecinde etkilerin azaltılması ve daha kaliteli yaşam için tedavi uygulanır.

Huzursuz Bağırsak Sendromu Tedavisi
Huzursuz bağırsak sendromunda etkenlerin nedeni tam olarak bilinmemektedir. Bundan dolayıdır ki hasta için uygulanacak tedavi sürecide tamamen hastanın hayat koşullarını yükseltmek ve şikayetlerini azaltmak amaç edinilmiştir. Bazı hastalarda yaşanan huzursuz bağırsak sendromunda hafif belirtiler ve strese bağlı sorunlardan dolayı olduğu için stres ile belirtiler ortadan kaybolabilir. Hastalığın etkilerinin azaltılması için bağırsak sendromuna iyi gelmeyen besinler tüketilmemelidir.

Düzenli sporlara ve beslenme alışkanlıklarına yer verilmelidir. Gün içinde bol ve ılık su tüketilmesi gerekmektedir. Uyku düzenide bu sendrom için oldukça önemlidir. Kişinin tedavisi tamamen hastanın uygulayacağı düzenli hayat planı ile düzelme gösterir. Eğer ki huzursuz bağırsak sendromunda etkiler orta şiddetli ya da ağır belirtiler sergileyerek kendisini gösteriyor ise doktorlar tarafından hastaya bazı rahatlatıcı ilaçlar verilmektedir. Ayrıca bazı gıdalar hakkında da uyarılara yer verilmektedir. Bu nedendendir ki hasta yaşamında gazlı içecek tüketmemeye, gluten tüketimini bırakmayı, karbonhidrata karşı duyarlılık sorunu yaşanıyor ise tam tahıllı, sebze ve meyve, süt ve şeker gibi gıdalardan uzak durulması gerekmektedir.

Yorum yapın