Hodgkin Lenfoma Belirtileri

Ahmet

Hodgkin lenfoma, immun sisteminin bir parçasıdır. Lenfosit adlı beyaz renkli kan hücrelerinde oluşan lenf dokusunda ki kanser türüdür. Lenfositler vücudumuzda ki enfeksiyon ya da buna benzer hastalıklara karşı savaşan hücresel sistemdir. Hodgkin Lenfoma hastalığını ilk olarak Thomas Hodgkin tarif etmiştir.

Hastalığın nedeni ise kesin olarak bilinmemektedir. Hodgkin lenfoma her yaşta görülmesi mümkün olan bir hastalıktır. Avrupa genelinde 100 bin kişinin 3’ü bu hastalığa yakalanmaktadır. Hodgkin lenfoma, lenf dokularında meydana geldiği için, vücudumuzda lenf dokusunun bulunduğu herhangi bir noktada meydana gelebilir. Çoğunlukla hodgkin lenfoması göğüs ve karnı ayırmakta olan diaframın üst kısmında yer alan lenf dokularında ya da lenf bezlerinde meydana gelir.

Hodgkin Lenfoma Nedir?
Hodgkin lenfoma, bağışıklık sistemine zarar veren ve bu sistemdeki hücreleri etkileyen bir kanser türüdür. Bağışıklık sistemi ise vücudumuzda ki yabancı dış etkenlere karşı ( enfeksiyon, virüs vb.) savaşmakta görevli yapıdır. Lenfatik sistem ise bu bağışıklık sistemimizde görev alan bir parçadır. Lenfoma lenfatik sistemde yaşanan komplikasyonlar ile bağıntılıdır. Bu nedenle lenfatik sistemin parçalarını da bilmek gerekir. Lenf damarları, lenf sisteminde ki lenf damarı ağıdır. Lenf damarları tüm vücudu saran yapıya sahiptir. Lenf, lenf damarları ile berrak bir sıvıyı vücutta taşımaktadır.

Lenfler beyaz kan hücrelerini ve B ve T hücrelerini içerir. Lenf nodları, lenf damarları, bu dokuya bağlanmaktadır. Boyun, koltuk altı, göğüs, karın gibi bölgelerde lenf nodları yer alır. Lenf nodları vücutta beyaz kan hücresi depolamaya yarar. Bu sayede vücuda ulaşmaya çalışan yabancı maddeleri yakalayarak yok edilmesini sağlar. Lenf sisteminde ki diğer bölümlerde ise tonsilleri, timus ve dalağı içeren yapı bulunur. Lenf sistemi bunun dışında mide, deri ve ince bağırsakta da bulunur. Bu bilgiler doğrultusunda bu dokularda yaşanabilecek herhangi bir komplikasyon lenf sisteminin bununla birlikte de bağışıklık sisteminin olumsuz etkilenmesine neden olur. Hodgkin lenfoma bu sistem ile gelişim göstermeye meyillidir.

Hodgkin Lenfoma Belirtileri
Hodgkin lenfoma lenf düğümlerinin büyümesi ile ortaya çıkma olasılığı oldukça yüksektir. Hodgkin lenfoma da karşılaşılan belirli özellikle;

  • Boyun, koltuk altı ya da kasıklarda büyüyen lenf düğümleri
  • Bu bölgede oluşan şişliklerin ağrısız olması
  • Alkol alınması durumunda daha duyarlı vücut tepkileri
  • Alkol tüketilmesi ile lenf düğümlerinin ağrıması
  • Hızlı ve nedeni belli olmayan kilo kaybı
  • Sebepsiz oluşan ateş
  • Gece uykularında terleme
  • Öksürme, solunum zorluğu ya da göğüs bölgesinde ağrı
  • Aşırı halsizlik hissi
  • Vücut kaşıntısı oluşması söz konusudur.

Bu belirtiler sadece hodgkin lenfomaya özgü değildir, diğer başka hastalıklarında belirtisi olabilir. Genellikle bu tür belirtiler kesin kanser belirtileri değildir. Vücudun enfeksiyon kapması ya da yüksek virüs, bakteri saldırısına maruz kalmışta olabilir. Bu nedenledir ki, bu tür belirtiler gözlemleyen hastalar gerekli testlerin ve tetkiklerin yapılması için bir hekime ya da sağlık kuruluşuna başvurmalıdır.

Hodgkin Lenfoma Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Hodgkin lenfoma hastalığında da, diğer hastalıklarda olduğu gibi erken teşhis önemlidir. Hastalığın ilerlememiş olması tedavinin hemen başlanarak bağışıklık sistemini güçlendirmeye odaklı tedavilerin geliştirilmesi için fırsattır. Bu nedendendir ki hodgkin lenfoma hastalığında hem hastanın bağışıklık sisteminin direnci, hem hastalığın evresi tedavi sürecinde önemli etkiye sahiptir. Hodgkin lenfoma hastalığı için çeşitli tedavi çeşitleri bulunur.

Kemoterapi, radyoterapi, ilaç tedavisi ya da kök hücre tedavisi gibi. Bu tedavilerin hepsi sıra ile tek tek uygulanabileceği gibi sadece birkaç seansta tedavi cevap alınması muhtemeldir. Bu nedenle kesin bir süre tanımlaması yapmak doğru değildir. Bu durumun hastalık ve hasta ile bağlantılı olduğu için yanlış bir tanımlama olur.

Hodgkin Lenfoma Tedavisi
Hodgkin lenfoma hastalığının tedavisinde bu alanda uzmanlaşmış olan hematologlar tavsiye edilir. Çünkü bu tür doktorlar büyük akademi merkezleri ile iletişim halindedir ve tedavi süreci için daha etkili sonuçlar oluşturabilir. Hodgkin lenfoma hastalarına kemoterapi, radyasyon tedavisi ya da her iki tedavi sürecini aynı anda uygulanması söz konusudur. Eğer ki tedavi süreci tamamlandıktan sonra hodgkin lenfoma yeniden ortaya çıkarsa uzmanlar hastada ki bu durumu nüks olarak adlandırır. Kendisini tekrar yenileyen hodgkin lenfomada yüksek dozda kemoterapi ya da radyasyon tedavisi olmazsa kök hücre tedavisi uygulanır. Uygulanan tedavi süreçlerinde bazı yan etkiler oluşması muhtemeldir.

Çünkü uygulanan kemoterapi ya da radyasyon tedavisi yorucu bir tedavi şeklidir. Genellikle bu tedavi süreçleri kanserli hücrelere etki ederken aynı zamanda sağlıklı hücrelere de zarar vermektedir. Bunun nedeni ilaçların ve ışının sadece kanserli bölgeye değil tüm vücuda nüfuz etmesinden kaynaklanmasıdır. Tedavi sürecine başlamadan önce bu etkileri ve bu etkilerin en aza indirgenmesi için neler yapılabileceği doktorunuz tarafından size anlatılacaktır.

Hastanın genç olması da hastalıkla baş etmesinde ve yan etkilerine karşı daha dirençli olması açısından önemli bir faktördür. Hastalığın hangi evresinde olursa olsun hastaya destekleyici tedavilerde uygulanabilir. Destekleyici tedavi dediğimiz yöntem, vücutta enfeksiyonların oluşmasını engellemek, enfeksiyonlara karşı antikor üretmek, ağrıları ya da diğer oluşabilecek sorunları ortadan kaldırmak için uygulanan bir tedavi şeklidir. alanda uzmanlaşmış olan hematologlar tavsiye edilir. Çünkü bu tür doktorlar büyük akademi me

Yorum yapın