İkiz Gebelik Belirtileri

Ahmet

İkiz gebelik durumu anne karnında iki tane bebeğin oluşumudur. Buna halk arasında ikiz de denilebilmektedir. İkiz gebelikte annenin bunu hisleri ile anlaması ütopik ya da duyusal bir sezidir. Fakat bunun dışında da tekil gebelikten farklı belirtiler oluştuğu görülür. Asıl ve kesin ikiz gebelik tespiti Ultrasonografi cihazı ile bakılarak yapılacaktır. İkiz gebelik yaşayan anneler daha erken kilo almaya ve normal gebeliklere göre daha fazla kilo alma gibi belirtiler ile karşılaşır. Karnın normal gebelikten daha fazla büyümesi gözlemlenir. Rahim kanalları daha fazla genişler. Gebelik döneminde en yaygın belirti mide bulanması ve kusmadır. Bu ikiz gebelik geçiren bir annede daha sık ve yoğun olur. Anne normalden daha yorgun olur ve uyuma hissi duyabilir. Bu belirtiler genel olarak görülse de kesinlikle ikizdir demekte yanlış olacaktır. Çünkü bu belirtiler normal tekiz gebelikte de görülür. Gebeliğin belirtileri de hali hazırda kişiden kişiye de değişkenlik gösterir. İkiz ve tekil gebeliğin en iyi ayırt etme şekli ultrason ile kontrol yöntemidir.

İkiz Gebelik Nedir?
Bir çoğul gebelik türü olan ikiz gebelik, çoğul gebeliklerde görülen en sık türdür. Doğal oluşum ile gerçekleşmiş her gebeliğin 80 tanesinden 1 tanesi ikiz gebeliktir. İkiz gebelik genellikle tedavi sonrasında ortaya çıkmaktadır. Bu tedaviler tüp bebek tedavisi ya da gebelik için ilaç tedavisine başvurmuş bireylerdir. Bu tür tedavi ile oluşan gebeliklerde ikiz gebelik türü oldukça sık görülür. Bu oranda artış gösterir. İkiz gebelik kendi içerisinde de tek yumurta ikizleri ve çift yumurta ikizleri olarak da ayrılırlar. Monozigotlara eş, Dizigotlara ise kardeş denilmektedir. Tüm ikizlerin 1/10’u monozitotik ikizlerdendir.

Dizigotik ikizler yani çift yumurta ikizleri aynı zamanda iki adet yumurta hücresinde 2 adet sperm tarafından döllenmesi sağlanmıştır. Bu oluşan gebelikte ki canlıların yapıları aynı özellikleri taşımazlar. Bu yüzden cinsiyetleri ve görünüşleri itibari ile farklılık gösterirler. Aynı anne karnında ki iki farklı kardeştirler. Çift yumurta ikizleri ise iki Plesenta bulunur. Monozigotik ikizler yani tek yumurta ikizleri tek gebelikte olduğu gibi bir adet yumurta ve 1 adet sperm tarafından döllenmesi sağlanır. Fakat bu döllenmeden sonra ikiye bölünme meydana gelir. Bu bölünme sonrasında ikiz bir oluşum meydana gelir.

Genetik yapıları aynı özellikleri taşır. Cinsiyetleri de aynı olmaktadır. Bu döllenmeden sonra bölünme işlemi ilk üç gün içerisinde gerçekleşmiş ise Diamniyotik Dikoryonik, dört ya da 8 günlük bir dönemde gerçekleşmiş ise Diamniyotik Monokoryotik, dokuz ila on üç gün içerisinde oluşum göstermiş ise Monoamniyotik monokoryonik ikiz gebelikler adını alır. Genellikle Diamniyotik Monokoriyonik yani 4 – 8 gün arasına oluşan gebelikler görülür. 13. Günden sonra oluşacak olan bölünmelerde ki gebelikler yapışık gebelik olarak bilinen siyam ikizleri olmuş olacaktır.

İkiz Gebelik Belirtileri
Gebelik döneminde anneler genel olarak hep aynı belirtileri yaşarlar. Fakat tekil gebelikler ile çoğul gebeliklerde bu belirtilerin oranları değişebilir. Yani normalden daha fazla belirtilerin etkisini görebilirsiniz. Genellikle hamilelik döneminde annenin en büyük yaşadığı sorun mide bulanması ve kusmadır. Çoğul gebelik geçiren anne bu evreleri daha yoğun yaşar. Daha sık aralıklarla midesi bulanır ve daha sık kusar.

HCG yani Human Chorionic Gonadotropin ( gebelik hormonu ) seviyesi yüksek çıkar. Bu seviyenin yükselmesi siz de daha fazla bulantı yaşamanıza neden olur. Anne bu dönemde çok hassas bir vücuda sahip olur. Fazla bir yorgunluk hissi yaşar ve oldukça sık idrara çıkar. Normal tekil gebelik yapan annelerde kilo alma oranı hamileliğin son dönemlerine doğru olur ve karın son dönemlerde daha çok belirginleşirken çoğul gebelik geçiren annelerin kilo alması ilk 3 aydan sonra hızla görülmeye başlanır.

Karnı da bu dönemden itibaren çıkmaya ve kendini belli etmeye devam eder. Tekil gebeliklere nazaran çoğul gebelikte annenin rahmi daha geniş olmaktadır. İkiz gebeliği bu belirtilerde tam olarak anlamanız mümkün değildir. Bu belirtiler her gebelikte de yaşanabilir. Bunu en normal şekilde ultrason yardımı ile anlayabilirsiniz.

İkiz Gebelik Nasıl Olur?
Çoğul gebelik türü olan ikiz gebelik normal yollarla olabildiği gibi bunun dışında tedavi süreçlerinde de oldukça sık rastlanmaktadır. Gebelik sürecini normal yollar ile sağlayamayan bireyler son zamanlarda gelişen modern tıp ile birlikte özellikle tüp bebek yöntemine başvurmaktadırlar. Tüp bebek yöntemi ile de ikiz, üçüz ve dördüz bebek sahibi olma yolunu sizlere sunmakta. İkiz gebelik görülme oranı geliştirilen üreme tekniklerinin kullanılması ve gebeliği erteleyen ve yaşı ilerleyen kadınların tedavi görmesine bağlı olarak artmıştır. Normal tekil gebelikten ziyade çoğul gebelikte annenin gebelik süreci ve bebeğin gelişim süreci tehlikeli olabilmektedir.

İkiz gebelikler daha önce de belirttiğimiz gibi tek yumurta ikizleri ve çift yumurta ikizleri olarak iki gruba ayrılmaktadırlar. Çift yumurta ikizlerinde iki ayrı yumurtada döllenme yaşanması gözlemlenir. Tek yumurta ikizlerinde ise tek bir yumurtanın döllenmesi ve bunun sonucunda bu döllenen hücrenin ikiye ayrılması görülür. Üçüz gebeliklerde durum biraz daha farklıdır. Üç adet farklı yumurtanın üç adet farklı sperm ile döllenmesi sonrasında oluştuğu gibi iki yumurtanın döllenmesinden sonra yumurtalardan birisinin bölünmesi ile de üçüz gebelik oluştuğu görülebilir.

İkiz Gebelik Ne Zaman Belli Olur?
İkiz gebeliklerde gebeliğin ilk haftalarında yapılacak olan ultrason yöntemi ile anlaşılabilmektedir. Fakat kesin tanı ikiz gebelik keselerinin tam oluşmaya başladığı dönem 5. Ve 6. Haftalar olduğu için en net o zaman anlaşılır. Bazı durumlarda bu gebelik keselerinden biri büyür iken diğeri büyüme göstermeyerek kaybolabilir. İlk 1,5 ayda ikiz gebelik belli olsa da bir şey söylemek çok erkendir ve durum değişebilir. Bu nedenle en doğru sonuç 7. Ya da 8. Haftada söylenebilir. Kadınlara gebelik testi ilk olarak idrar ve kan testleri ile yapılır. Fakat bu yapılan testlerde gebeliğin tekiz mi yoksa çoğul mu olduğu bilinemez. Kan testi ikiz gebelik hastasında yapılmış ise hamilelik değerleri fazla çıktığında ikiz gebelik olduğuna sair fikir yürütülebilir. Fakat bu fikir ile kalır en garanti sonuç ultrason ile yapılan kontrolde belli olur.

İkiz Gebelik Kesesi
İkiz gebeliklerde bebek tek kese içinde olabileceği gibi çift kese içerisinde de gelişebilmektedir. Gebelik kesesi olarak adlandırdığımız kese döllenmeden sonra bebeğin anne karnında oluşmaya başladığı ve geliştiği ortamdır. Kese olarak tabir edilir çünkü bir nevi keseyi andırır.

İkiz Gebelik Hesaplama
İkiz gebelikler genel olarak tekil doğumlara oranla 40. Haftayı tamamlamadan önce görülme oranı yüksektir. Bunun nedeni bebeklerin büyüdükçe rahim ağzının genişlemesi ve tekil doğuma oranla daha farklı bir sistem oluşmasındandır. Genel olarak çoğul gebeliklerde 37. Ve 38. Haftalar da annenin doğumu başlar. İkiz bebeklerin doğum sonrasında ki kiloları ve gelişimleri normal tekil bebeklere nazaran daha küçüktür ve zayıftır. İkiz bebekler gelişimini tam olarak tamamlayamamış olabilirler. Hareket yetileri tekiz bebeklere nazaran daha az olduğu da görülür. İkiz bebeklerin hamilelik sürecinin hesaplanmasında farklılık yoktur fakat riskler fazladır. Bu nedenle erken doğuma hazırlıklı olunmalıdır.

İkiz Gebelik Ultrason Görüntüleri


Yorum yapın