Düşük Belirtileri

Ahmet

Düşük, hamileliğin istenmeyen nedenler yüzünden erken sonlanması anlamına gelir. Düşüğe neden olan bir çok sebep olmasına rağmen,düşük bazen kendiliğinden olur. Bazı durumlarda da kadınlar ilaç vasıtasıyla ya da cerrahi yöntem sayesinde bebeği aldırabilmektedirler.

Düşük; tıbbi olarak, cenin ya da embriyonun bazı sebeplerden ötürü rahmin dışına canlı çıkmasından önce sonlanması demektir. Halk arasında bu duruma “çocuk düşürmek” de denir. Düşüklerin yüzde 80’i hamileliğin ilk 12 haftasında gerçekleşir. Her gebe olan kadındaki çocuk düşürme oranı yüzde %15’tir. Eğer hamile olan kadın daha önceden düşük yaptıysa bu oran yüzde 20’lere çıkar. Bu çocuk düşürme oranı, hamile olan kadının düşürdüğü çocuk sayısı ile doğru orantılı bir şekilde artmaktadır.

Düşük’ün Sebepleri Nelerdir?
Çocuk düşürmek, tüm dünya toplumlarında hala sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Buna sebep olan bir çok etmen vardır. Bu yüzden hamile olan annelerin yiyecekleri besinlerden, uyku düzenlerine kadar dikkat etmesi gereken bir çok parametre mevcuttur. Bu düşüğe neden olan sebeplerin tespit edilenlerinin yanında, bir de tespit edilemeyen düşük sebepleri mevcuttur. Bu yüzden hamile olan anne, bu konuda detaylı olarak doktoruna danışmalıdır.

Düşüğe sebep olan tespit edilebilmiş etmenler aşağıda verilmiştir:

  • En önemli düşük sebeplerinin başında, hamile olan kişinin yaşı gelmektedir. Maalesef, hamilelikte yaş arttıkça, düşük ihtimali de artmaktadır. Bunu göz önünde bulundurarak, geç yaşta hamile kalan kişilerin çok sık olarak muayeneye gitmesi tavsiye edilmektedir.
  • Gebelik sırasında yumurtalık ameliyatı geçirmek, rahim ağzının açılmasını gerektirdiği için düşüğe neden olur. Fakat genel kanının aksine hamile iken yumurtalık ameliyatı hariç herhangi bir operasyon geçirmek, düşüğe neden olmaz.
  • Uterus’un (rahimin) ağzının gebelik esnasında gevşemesi veya gevşek olması, düşüğe sebep olur. Genellikle tekrarlayıcı dır. İyi bir jinekolog dan yardım alınmasını gerektiren bir konudur.
  • Sonradan ortaya çıkan ya da gebelikte oluşan rahim içi rahatsızlıkları da düşüğe yol açar. Bunun sebebi, bu mevcut durumların rahim içerisindeki bebeğin gelişimini engellemesi ve zarar vermesidir.
  • Hamile kadınlarda radyasyona maruz kalmak, bazı durumlarda düşüğe sebep olmaktadır. Bunun sebebi henüz anlaşılamamıştır.
  • Vücuda olan zararları herkes tarafından bilinen alkol ve sigara da düşüğe sebep olur. Alkol alan hamile kadın, dolaylı yoldan bebeğin kanına alkol geçmesine sebep olur. Aynı şekilde sigara içen hamileler de bebeklerine sigara dumanı solutmuş olurlar. Bu durumlar da hamilelikte istenmeyen durumlardır ve düşüğe neden olmaktadırlar.
  • Anestezi gazına maruz kalan, Toksik maddelere solunum yoluyla maruz kalan veya herhangi bir sağlığa zararlı maddeyi soluyan hamilelerde düşük ortaya çıkabilmektedir.
  • Hamile kadınlarda hormonsal bozukluklar da hamileliğin gidişatını etkileyebilmektedir. Bu durumların başında Troid hormonunun bozukluğu ve şeker hastalığı gelmektedir.

Düşük Belirtileri
Düşük’ün en önemli ve açık belirtilerinden birisi, Vajinal kanamadır. Bu durum en sık görülen düşük belirtisidir fakat hamilelik esnasında oluşan her kanamayı da düşük olarak algılamak bazen yanıltıcı da olabilmektedir.

Çoğu kayıt altına alınan vak’alarda, düşükten önce kahverengimsi akıntı ya da değişik renkte bir çok sıvının geldiği görülmüştür. Kanama meydana geldiği zaman bir kaç gün boyunca devam edebilir. Fakat hamileliğin ilk 12 haftasında meydana gelen kanamalar, tam olarak düşük belirtisi değildir.

Düşük bazen kanamasız da meydana gelmektedir. Bu durumlarda ise, Vajinada derinden hissedilen kasılma ve kramplar olur. Bazı durumlarda ise derin sancı hissi meydana gelir. Bu tarz durumlarda geciktirmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurmak elzemdir.

Düşük Riski Ne Zaman Anlaşılır?
Düşük her 20 hamileliğin, en az 3’ünde görülmektedir. Bu bakımdan hala dünya üzerinde, en sık karşılaşılan vakaların başında yer almaktadır. Düşük tehlikesi en yüksek seviyesine hamileliğin ilk haftasında çıkar. 12. haftadan sonra yavaş yavaş düşer.

Düşük Riski Ne Zaman Geçer?
Hamilelikte düşük riski her zaman az da olsa mevcuttur. Fakat ikinci Trimester denilen bebeğin olgunlaşma evresi olan 14. haftadan sonra, düşük riski en aza inmeye başlar. Bu dönemde bebek, anne karnındaki değişimine ve gelişimine son hızda devam eder. Bebeğin insan görünümü almaya başladığı zaman dilimi, bu döneme denk gelir.

Hamilelikte Düşüğe Sebep Olan Yiyecekler
Hamilelikte, doğrudan ya da dolaylı olarak düşüğe sebep olan durumların başında “beslenme” gelmektedir. Bu yüzden hamile olan kişilerin en çok dikkat etmesi gereken şey, beslenme düzeni ve muhteviyatı bilinmeyen gıdaların alınmamasıdır. Bu gıdaların başında şunlar yer almaktadır:

  • İşlenmiş veya tütsülenmiş et ve balık ürünleri. Bu ürünlerdeki çeşitli bakteriler yüzünden düşük meydana gelebilmektedir. Bu yüzden her türlü et ve et mamulünün pişirmeden asla tüketilmemesi gerekmektedir.
  • Yumuşak peynir türleri, krem peynirler ve küflü peynirler de tüketilmemesi gereken besinlerin en başında yer almaktadır. Bu tarz mandıra ürünleri, barındırdıkları çok sayıda zararlı bakteri yüzünden dolaylı olarak düşüğe sebep olmaktadır. Bu yüzden içeriğinden emin olunamayan gıdaların başında gelmektedirler.
  • İçerisinde çiğ mandıra ürünü taşıyan yiyecekler. Bu yiyeceklerin başında yumurta gelmektedir. Yumurta, tam olarak pişirilmeden yenmesi durumunda Salmonellaya ya da bazı çeşitli hastalıklara yol açmaktadır. Bu hastalıklar da dolaylı yoldan düşüğe sebep olmaktadır.
  • Kabuklu çiğ deniz ürünleri
  • Yüksek civa içeren konserve deniz ürünleri
  • Alkol tüketimi
  • Bazı bitki çayları ve günde 3 fincandan fazla kahve tüketmek, dolaylı yoldan düşüğe sebep olabilmektedir.
  • Karaciğer, kokoreç veya bazı sakatat türleri de, hamilelere önerilmez. Bunun sebebi, içerdikleri A vitamini ve bazı bakterilerdir.
  • Cips, patates kızartması ve yağlı besinler. Bunun sebebi, içerdiği bazı zararlı maddelerin vücutta reaksiyona girerek bir takım negatif etkiler meydana getirmesidir.

Bu listede yer alan gıdalar, doktorların ve uzman bilim adamları tarafından kanıtlanan zararları yüzünden tüketilmemelidir. Bu liste kişiden kişiye bazı farklılıklar gösterebilmektedir.

Düşükte Kanama Ne Kadar Sürer?
Düşük meydana gelip tamamlandıktan sonra, kanama en az 1 hafta, en fazla 2 hafta devam edecek şekilde meydana gelir. Açığa çıkan kan fazla miktarda olmamalı, en fazla 1 tampon şeklinde olmalıdır. Kan kaybının 1 tampondan fazla olması durumunda ve kanamanın 2 haftayı aşan şekillerde meydana gelmesi durumunda doktorunuza başvurup, durumu anlatmakta gecikmemelisiniz.

Düşük Sonrası Durum Nasıl Olur ve Nasıl Bir Yol İzlenir?
Düşük ortaya çıktıysa ya da hamile kişide düşük olduğuna işaret eden belirtiler varsa, vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurulur. Bunun sonucunda rahim, ultrason ile görüntülenir. Ve herhangi bir düşük durumu olup olmadığı teşhis edilir. Eğer düşük tespit edilmiş ise, hamile kişinin rahimi ve iç bölgesinde ultrason vasıtasıyla detaylı bir şekilde inceleme yapılır. Bu test genellikle düşük sonrası herhangi bir parça olup olmadığını kontrol etme amaçlı yapılır.

Çoğu düşük durumundan sonra rahim kısmında bazı kalıntı ve parçalar oluşur. Bunların temizlenmesi ve hamile kişinin sağlığına tam olarak kavuşturulabilmesi için, kürtaj gereklidir. Bu kürtaj, düşük sonucu oluşan parçaların temizlenmesi ve dokuların olumsuz lejyonlarının alınması için yapılır. Bazı nadir durumlarda, herhangi bir parça oluşumu gözlenmediği için kürtaj yapılmasa da, her düşükten sonra kürtaj gerekli olmaktadır.

Yorum yapın