Diş Çıkarma Belirtileri

Ahmet

Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri
Diş Çıkarma Genel Giriş: Diş çıkarma durumu, yeni doğmuş bebeklerin süt dişlerinin oluşum sürecine verilen isimdir. Diş etinde görülür ve tipik olarak ikili olarak çıkar. Diş çıkarma, genellikle 6 aylık veya 8 aylıkken başlar. 20 dişin tamamlanması ise bir kaç yılı alır. Bu durum, kesici dişlerin oluşması sanılmasına rağmen, dişler oluştuğunda tam olarak diş etinden ayrılmazlar. Bu yüzden tam olarak kesici diş sayılmazlar.

Diş çıkaran çocukların ateşi birden yükselebilir. Fakat 38.5 dereceden de yukarı çıkmaz. Eğer yukarı çıkarsa başka bir hastalık mümkün olabilir. Ayrıca diş çıkaran bebekler, akranları arasında hastalık kapmaya en müsait ve en hassas bebeklerdir. Bu yüzden ebeveynlerin dikkatli olması gerekmektedir.

Bebeklerde önce alt damaktaki iki ön diş, daha sonra üst damaktaki iki ön diş çıkar. Daha sonra diğer dişler oluşur. Bebek 2 yaşına gelene kadar tüm bebeklik dönemi dişlerinin tamamlanması gerekir. Daha fazla gecikmesi halinde doktora başvurulur. Çocuğun kendi kalıcı dişleri ise, 6 yaşından sonra çıkmaya başlar. Bu döneme kadar çocuk, çıkan bu dişlerle hayatına devam eder.

Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri ve İşaretleri
Bebekler yeni diş çıkarırken bu belirtiler sadece bir kaç gün devam ederler. Eğer sadece öndeki iki diş değil daha fazla diş aynı anda çıkıyorsa en fazla bir kaç ay daha devam eder. Bazı şanslı anne-babalar, kendi bebeklerinin diş çıkarmalarını, herhangi bir belirti olmadığı için anlayamazlar. Çünkü bebekler, diş çıkarırken bir takım sorunları ve huzursuzlukları da beraberinde getirirler ve bu belirtiler asla tek yönlü olmazlar.

Yapılan bir araştırmaya göre; her üç bebekten birisi, aşağıda saymış olduğumuz belirtilerden en az üç tanesini sergilemektedirler. Bu belirtiler şu şekildedir :

  •  Salya ve tükürük artışı
  •  Şiş ve kabarık diş etleri
  •  Diş etinin altında görülebilen bir diş
  •  Bebekte sinirlilik ya da huysuzluk hali
  •  Sıkıntılı uyuma, uyku zorlukları
  •  Her şeyi ısırmaya,emmeye ya da çiğnemeye çalışma eğilimi
  •  Yüzünü bir yerlere sürtme ihtiyacı
  •  Sürekli kulaklarıyla oynaması

Eğer bu belirtilerden bir veya bir kaçını kendi bebeğinizde gözlemliyorsanız, çocuğunuz büyük ihtimalle diş çıkarıyordur. Ama bunlarla hiç karşılaşmadan da çocuğunuz diş çıkarabilir. Bu şanslı ebeveynlerden biri de siz olabilirsiniz.

Bebeğim Diş Çıkarıyor Ne Yapmalıyım?
Öncelikle bebeğiniz diş çıkarırken ne gibi belirtiler veriyor bundan emin olunuz. Bunlardan en önemlisi “ateşi var mı?” sorusudur. Çok sık olmamakla beraber bazı diş çıkaran çocuklarda ateşe rastlanabiliyor. Eğer ateş durumu mevcut ise doktora başvurmanız gerekir. Kesinlikle ama kesinlikle doktor tavsiyesi olmadan kendi çocuğunuza “aspirin” bile vermemelisiniz.

Diş çıkaran bebeğinizin belirtilerini ve sinirlilik halini biraz azaltmak ve onu rahatlatmak isterseniz ; temiz parmağınızla, bebeğinizin damağına 2 dakika boyunca masaj yapabilirsiniz. İlk başta  bunu istemeseler bile,çoğu bebek bunu tedavi edici bulur. Bir başka durum da diş kaşınmasıdır. Bebeğiniz, diş çıkarırken yaşadığı kaşıntıdan huysuz bir moda bürünebilir-ağlayabilir. Bunu ortadan kaldırmak için ona; çiğnemesi için eczanelerde satılan, plastik ve sert olmayan kaşıma halkası veya ona eşdeğer güvenli bir materyal veriniz.

Bebeklerde Diş Çıkarma Kaç Gün Sürer?
Bebeklerde diş çıkarma genellikle, 6 aylıkken başlar ve 24 aylıkken yani 2 yaşına kadar devam eder. Fakat bu durum çevresel ve genetik faktörlere göre değişebilir. Bu durumda telaşa kapılıp, bebeğimde diş çıkmadı diye düşünmek yersiz olabilir. Çünkü, araştırmalara göre; 3 aylıkken ilk diş çıkarmaya başlayan bebek de, 14 aylık olmasına rağmen yeni yeni diş çıkarmaya başlayan bebek de mevcuttur.

Bebeklerde Diş Çıkarma Sırası Nasıldır?
Tipik olarak, bebekler ilk dişlerini alt damağın üzerinde, diş etinin içinde bir çift olarak çıkarırlar. Bu dişler tam ortada olur ve bebekte tatlı bir görüntü sergiler. Daha sonra, yaklaşık 1 ay sonra ( bu durum çocuktan çocuğa değişir) diğer dişler oluşur. Aşağıda verilen zaman çizelgesi, bebeklerden elde edilen bilgiler vasıtasıyla oluşturulmuştur. Çoğunluğu temsil eder. Sizin bebeğinizin ne zaman diş çıkarıp çıkarmayacağı hakkında kesin bir bilgi vermeyebilir. Genel hatları itibarıyla şöyledir.

– Yaklaşık 6 aylıkken : Alt ve damağın ortasındaki kesici dişler (toplam 2 tane)

– Yaklaşık 8 aylıkken : Yukarı ve damağın ortasındaki kesici dişler (toplam 2 tane)

– Yaklaşık 10 aylıkken : Üst tarafta yandaki kesici dişler (toplam 2 tane)

– Yaklaşık 10 aylıkken : Aşağı tarafta yandaki kesici dişler (toplam 2 tane)

– Yaklaşık 14 aylıkken : İlk öğütücü dişler (toplam 4 tane)

– Yaklaşık 18 aylıkken : Köpek dişleri (toplam 4 tane)

-Yaklaşık 2 veya 3 yaşındayken : İkinci öğütücü dişler (toplam 4 tane)

Bebeklerde Diş Çıkarma Sırası Değişir mi ?
Bunun cevabı çevresel ve genetik faktörlere göre değişir. Eğer ailede, diş yapıları bozuk olan bireyler varsa bu bebeğe de mutlaka yansır. Bu konuda örnekler ve çalışmalar mevcuttur. Bu konuda çevresel faktörler ise; hamilelik sırasında alınan yan etkili ilaçlar çocuğa bu şekilde bir etki göstermiş olabilir. Ya da hamilelikte kemoterapi görmek de bu şekilde bir yan etki göstermiş olabilir. Bu soruların daha net cevabını almak için -eğer çocuğunuzun diş çıkarma periyodunda anormal bir değişiklik görüyorsanız- en yakın sağlık kuruluşuna ve konusunda uzman bir diş hekimine başvurmanız tavsiye olunur.

Bebeklerde Diş Çıkarma Ağrısına Ne İyi Gelir?

  1. Damak masajı : Parmağınızla çocuğunuzun damağına 2-3 dakika boyunca masaj yapmak iyi gelir
  2. Soğuk kaşık : Plastik ve orta boy bir kaşık, buzdolabında biraz soğutulduktan sonra çocuğa verilebilir. Bu kaşık, bebeğin kolayca dişlerinin kaşımasını sağlar
  3. Soğuk bir havlu : Yine dişlerindeki kaşıntının giderilmesi için bebeğinize soğutulmuş ya da soğuk suya batırılmış bir havlu verebilirsiniz. Bu sayede bebek, bu havluyu çiğneyerek diş kaşıntısını engellemiş olur.
  4. Püre haline getirilmiş yiyecekler : Bunlar serin bir şekilde bebeğe yedirilirse, diş çıkarma kaşıntısını rahatsız etmez ve daha da tetiklenmesini engeller. Özellikle bu konuda yoğurt ve o tarz püre haline gelmiş soğuk gıdalar çok yararlıdır.
  5. Anne sütüyle beslemek-emzirmek : Emzirmek, diş kaşımasını engellemek için birebirdir. Yanlış bilinenin aksine, diş çıkarmak emzirmeye engel değildir. Diş kaşıntısının bilinen en yararlı tedavisi emzirmek tir.

Yorum yapın