İç Kanama Belirtileri

Ahmet

İç kanamalarda zaman zaman hayati risk oluşturabilir. İç kanamalar bu nedenden dolayı hemen müdahale edilmesi gereken bir durumdur. İç kanamada genel olarak dokularda, organların içinde ya da vücut içinde bir noktada meydana gelen kanamalara denir. İç kanamanın diğer adı internal kanamadır. Genel olarak Gastrointestinal sisteminde, göğüs bölgesinde, beyinde ya da kafada iç kanama yaşandığı görülür. Bazen bu kanamalar kalp ve kası kaplayan dokular tarafından da görülebilir.

Kan damarları hasar gördüğü zaman kan akışı içine kaçar ve vücut boşluğu içinde birikim gösterir. Bununla birlikte iç kanama dediğimiz olay görülür. Her iç kanama çok ciddi değildir fakat bazı iç kanamalarda oldukça ciddi olabilir. Bu iç kanamalar durumunun ciddiyetine bağlıdır. Beyin gibi, akciğer gibi hayati organlarda böyle bir komplikasyon meydana gelmiş ise o zaman bu durum ciddiyet arz eder. Acil olarak tıbbi müdahale edilmesi gerektirir. Hastalığın belirtisi erken ortaya çıkmaz ve kişinin kendiliğinden tespit etmesi olası değildir.

İç Kanama Nedir?
Kan, damarlar da bulunman ve tüm vücutta akış gösteren kırmızı renkli bir sıvıdır. Damarlarımız tüm vücudumuzu saran bir sistemdir. Birçok kola ayrılarak her bölgemizde görülür. Bu damarların zarar görmesi kanamanın oluşmasını sağlayabilir. Kanamanın nedeni damarda ki hasarın düzenlenmesi için pıhtılaşma yapmasıdır. Tüm vücudumuz için kan önemli bir öneme sahiptir. Dış kanamalar kişi tarafından görülebilir. Bir yerimiz hasar gördüğünde ya da kesildiğinde kanama yaşanır.

İç kanamalar dış kanamalar gibi kolay fark edilebile bir kanama türü değildir. İç organlarda ya da dokularda bir yere çarpa, kaza geçirme ya da farklı nedenlere bağlı olarak iç kanama gerçekleşebilir. İç kanamalar bazen bir belirti vermeyebilir. İç kanama sonucunda vücut kan kaybı yaşar ve bu da hayati önem taşır. İnsan vücudunda ki kan oranının azalması kan pompalanma oranını düşürür, organların çalışmasını durdurabilir. İç kanama birçok nedene bağlı olarak gerçekleşebilir.

Kan damarlarının bir kısmının zarar görmesi iç kanama yaşanmasını tetikler. Kan damarlarında gerçekleşen bu kanama pıhtılaşamayabilir. Bazı kan sıvılaştırıcı ilaç kullanıyorsanız iç ya da dış kanamaların durmasını etkiler. Geçirilen bir kaza, düşme ya da yaralanmış olmanız iç kanama için zemin hazırlar. Yüksek tansiyon hastalarında iç kanama riski oldukça fazladır. Ani yükselen tansiyon kan pompalanmasını artırır ve damarlarda hasar oluşturur. Bununla birlikte özellikle beyinde iç kanama yaşanır. Anevrizmanın patlaması da çok ciddi bir iç kanama sorunudur. Anevrizma atar damarlarda gerçekleşen bir damar şişmesi durumudur.

Halk arasına baloncuk olarak da bilinir. Bu sadece beyinde değil atar damarların bulunduğu tüm noktalarda oluşabilir. Oldukça tehlikeli bir sorundur. Bir belirtisi de olmayabilir. Ortopedik yaralanmalar da iç kanama oluşturabilir. Örneğin bir kemiğiniz kırılmış ise bu kırık bölgesinde iç kanama oluşmasını tetikleyebilir. Karaciğer kan pıhtılaşmasını sağlayan bir organdır, karaciğeriniz de herhangi bir sorun bulunuyor ise iç kanamayı tetikleyebilir. Tüketilen bazı ilaçlarda iç kanama yaşamanıza neden olabilir. Örneğin ağır bir ilaç kullanıyorsanız bu midenizde sorun yaratarak mide kanaması yaşamanızı sağlayabilir.

İç Kanama Belirtileri
İç kanamalar her durumda belirti göstermeyebilir. Belirtiler genel olarak yavaşça ve zaman geçtikçe kendisini gösterir. Kanama şiddetlendikçe belirtilerde ona göre etkisini artırır. İç kanamanın belirtileri duruma bağlı olarak değişkenlik gösterebilmektedir. İç kananın belirtilerinden biri şoktur. Dolaşım sisteminde ki kanın yetersiz kalması durumunda ortaya çıkar. Beyine yeteri oranda kan pompalanamamakta ve buna bağlı olarak oksijen dolaşımı yetersiz gelmektedir.

Bununla bağıntılı olarak da kişi şok geçirmektedir. Şok geçiren kişi de hızlı kalp atışı gözlemlenir, tansiyonu düşer ve soğuk, sıcak terlemeler görülür. Diğer bir belirti baş dönmesidir. Ortostatik hipotansiyon adında ki baş dönmeleri iç kanamanın bir belirtisidir. Hasta bu durumda ayakta duramama sorunu yaşar. Hastanın iç kanama yaşadığı bölgede şiddetli ağrılar yaşar. İçeride yaşanan kanamalar da iltihaplanmalar da oluşum gösterebilir. Bu sorunda hastanın sorun yaşadığı bölgede ağrı ve kramp hissetmesine neden olur. Karın bölgesinde ki bir iç kanama sorununun yaşanması sırasında tespit genelde zor olmaktadır.

Karın zarı kanamalarında kan her bölgeye dağıldığı için ağrılar şiddetlidir. Diyafram bölgesinde bir iç kanama yaşanıyor ise bu ağrılarda omuz bölgesine kadar yayılma gösterir. İç kanama yaşayan hastaların böbrek kısımlarında ve böğründe morarmalar gözlemlenir. Beyin kanaması geçiren hastalarda ise belirtiler; zihinsel fonksiyonlarda azalma görülür, kusma hissi gelebilir, görme bozukluğu yaşanır, ense bölgesinde şiddetli ağrı ve kramp gözlemlenir, halsizlik, nöbet, konuşma bozuklukları da diğer belirtilerdendir. Beyin kanaması yaşayan hastalar da en ileri seviyede koma ve bilinç kaybı durumları da kendisini gösterir.

Göz damarlarında bir iç kanama yaşanıyor ise bu kişilerin görme yetilerinde kayıp oluşur, bulanık görme diye tabir ettiğimiz net görememe sorunu ortaya çıkar ve körlüğe kadar belirtiler gözlemlenir. Böbrek ve mesane bölgelerinde kanama yaşayan insanlar idrar ile bunu fark ederler. İdrarlarında kan vardır. Ortopedik temeli sorunlarda da iç kanamalar oldukça sık görülür. Bu bölgede uyuşma, şişlik ve ağrı ortaya çıkar.

İç Kanama Kaç Saatte Belli Olur?
İç kanamalar vücut içinde ki damarlarda oluşan hasara bağlı olarak kan sızması ve pıhtılaşamaması sonucunda oluşur. İç kanamalar dış kanamalar gibi hemen anlaşılamazlar. Her iç kanamada kedisini hemen belli etmez. Fakat hastadan hastaya ve kanamanın olduğu bölgeden bölgeye de değişkenlik gösterir. İç kanamalar olmaya başladığı zaman genellikle o bölgede ağrı hisseder. Kanamanın belirtileri kendisini göstermeye başlar fakat hastanın bunu fark etmesi gerekir.

Bir beyin kanaması başladığı zaman şiddetine göre belirtisi değişecektir fakat yoğun ve geçmeyen bir baş ağrısı dikkate alınmalıdır. Koordinasyon bozukluğu da gözlemleniyor ise hemen müdahale edilmelidir. Belirtiler kılavuzunuzdur. Bu belirtiler dikkate alınmaz ise hasta hayatını kaybedebilir. Genel olarak iç kanamalar da 24 saat içinde belli olur.

İç Kanamalarda İlk Yardım Nasıl Yapılır?
İç kanama geçiren bir hasta hemen hastaneye ulaştırılmalıdır. Hastanın bilinci kontrol edilir. ABC’si değerlendirmeye alınır. Solunumu rahat alması için bir cihaz ile destek sağlanır. Göz ile görülebilecek türden bir kanama ise basınç uygulanması gerekir. İç kanama eğer ki baş ya da göğüs bölgelerinde değil ise bacaklar yukarı kaldırılır. İç kanama yaşayan hastanın vücut ısısı korunur. Hasta bu ilk yardım sırasında mümkün oldukça sarsılmamalıdır.

İç Kanama Nasıl Durdurulur?
İnsan vücudunda ki kanamalar iç kanama ve dış kanama olarak ikiye ayrılmaktadır. Bu kanamaların da tedavi şekilleri farklılık gösterir. Dış kanamaların olduğu bölgelerde hasta bölgeye tampon uygulayabilir. Kanama eğer ki şiddetli ya da durdurulması zor bir yerde ise atar damarın olduğu bölgeden bir bez parçası ile sıkılmalıdır. Fakat iç kanamalarda bu şekilde bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Hastalar bu durumlarda ilaç ila tedavi edilebilirler. Eğer ki bu kanamalar durmuş ve bölge iyileştirilmesi gerekiyor ise. Eğer ki kanama devam ediyorsa o zaman cerrahi bir müdahale gerektirmektedir. İç kanamaların devamı demek hayati risk demektir.

Yorum yapın