Cilt Kanseri Belirtileri

Ahmet

Cilt kanseri son zamanlarda oldukça riskli ve sık rastlanan kanser türleri halini almıştır. Kirli çevreler, ultraviyole ışınlarının cilde verdiği zararlar ve beslenme düzensizlikleri cildinizde kanser oluşumuna neden olabilmektedir. Kanserler tüm deri kanserini içerirler. Cilt kanseri yaşayan bir hastada şu belirtiler yaşanır. Cilt pul pul dökülür, ciltte kanamalar, normal zamanda iyileşememe, pigment eksikliği, düzensiz bir seyirde artan benler, cilt hassasiyeti, kaşıntısı ya da ciltte ağrı, gözle görülebilecek noktaların hızlı bir şekilde büyümesidir. Cilt kanserine bağlı oluşan lekeler genellikle; kafa derisinde, kulaklarda, dudak kısmında, boyunda, tırnak allarında ve üreme organlarında görülür.

Cilt Kanseri Nedir?
Cilt vücudumuzda ki organların daha doğrusu tüm vücut yapısının korunmasını sağlayan bir organdır. Vücudun başka bir organı ve önemli bir organıdır. Cilt epidermis ve onun alt kısmında oluşan dermis tabakasından oluşur. Yeni oluşan hücreler alt tabakalar tarafından üretilerek epidermise doğru yollanırlar. Bu hücreler keratin ile doldurulmuştur. Keratin denilen madde cildin vücudu koruması için görevlendirilmiş ve derinin güçlendirilmesine yarayan mumlu bir yapıdır.

Cilde rengini veren melanosit simile hücrelerinden meydana gelen kanser maling melanoma şeklinde adlandırılır. Cildin dış tabakasında bulunan yassı hücrelerden kaynaklı kanserler, karsinomalardır. Cilt kanserleri ileri yaşlarda, güneş ışığının fazla temas ettiği bölgelerde ve bağışıklık sistemlerinin zayıflamış olduğu bireylerde meydana gelir. Kanser türleri arasında cilt kanseri en çok görülenler arasındadır. Tüm kanser çeşitlerinin yarısı cilt kanserini oluşturmaktadır. Cilt kanserlerinin son zamanda daha çok görülme nedeni güneş ışınları, çok kirli ve zararlı maddelerin cilde temasıdır. Ama en önemli neden dersek bu güneştir.

Güneş ışınlarından korunmuyorsanız cilt kanseri sizleri ciddi anlamda olumsuz etkiler. Bazal ve yassı hücreli kanser sayısı tam bilinmemektedir. Bazal hücreli kanser dokuları daha fazla bulunmaktadır. Cilt kanserleri çok fazla ölüm ile sonuçlanmaz. En sık görülen kanser olmasına karşılık kansere bağlı ölümlerin en az olduğu bir türdür. Cilt kanserine bağlı ölen kişiler ya çok yaşlı bireylerdir ya da tedavisini yeterince uygulamayan bireylerdir. Bir başka hasta grubu ise ölüm vakaları ise organ nakilleri sonucunda gerçekleşmiştir. Organ nakillerinden sonra hastaların bağışıklık sistemleri oldukça zayıftır ve cilt kanserine yakalanmaları bu hastaları oldukça hırpalar ve ölümlerine neden olabilir. Cilt kanserleri, cilt tabakaları tarafından kaynaklanan ve bununla birlikte hücrelerin kontrolsüz ve hızlı büyümesinden kaynaklı oluşur. Cilt kanseri üç türe ayrılmaktadır. Cilt kanserinden korunmak için öncelikle güneş kremi kullanmanız önemlidir. Eğer ki kansere yakalanmış iseniz de vücudunuzu iyi tanımalısınız.

Cilt Kanseri Belirtileri
Cilt kanserleri türlerine göre farklılık göstermektedirler. Fakat illa ki ortak belirtileri de bulunur. Cildinizde yeni oluşan benler, lekeler ya da kızarıklar tespit etmişseniz bunu bir doktora göstermeniz de fayda vardır. Ayrıca et beni olarak nitelendirdiğimiz ten renginde ki oluşumları da doktorunuza göstermeniz önemlidir. Bu tür et benleri düzenli olarak kontrol edilmelidir. Eğer ki hatsa Melanom türü bir kanser ise bunun belirtileri; cilt yüzeyinde bulunan lekelerde şekil değişikliği, boyut değişikliği ve renk değişikliği gibi hususlardır. Cildin güneş ışığı ile temas etmediği durumlarda da meydana gelebilir.

Melanom nodülleri genellikle cilt üzerinde kabartılı ve şişlik şeklindedir. Bir süre sonrasına bu kabarcıklar kanar ya da kurur. Genellikle bu lekeler pembe ve kırmızıdır nadiren de kahverengi ve siyah olur. Uzun zaman güneş ışığı altında kalmanız, korunmasız güneş ışığına maruz kalmış olmanız ve genetik kökenli bir soruna bağlı olarak olur. Açıkgöz rengi ve ten rengine sahip kişilerde melonom görülmesi daha yükseltir. Bazal hücreli bir cilt kanseri yaşıyorsanız, soluk kırmızı renkli, kurumuş ve pul şeklinde kabarcıklar meydana gelir. Bu kabartılar ülserleşir ya da tamamen iyileşmesi olanaksız olabilir. Bu lekeler güneş ışığına maruz kalınmasından kaynaklı oluşur. Skuamöz hücreli cilt kanserine sahip kişilerde daha farklı belirtiler görülür. Cilt üzerinde sertleşmiş, kırmızı renkli ve kanamaya meyilli lekeler şeklinde kendisini gösterir.

Genellikle 50 yaşın üzerinde ki bireylerde görülür. Belli bir yaştan sonra meydana gelen benler cildin dış etkenlere maruz kalmasından dolayı oluşur. Bu benler kanser hücresi olabilir ya da kansere sebebiyet verebilir. Meloma bazı zamanlarda ben üzerinden yayılabilir. Vücudunuzda oluşan benin üzerinde bir kabuk oluşumu var ise ya da bu ben değişik renk tonlarına sahipse, kanıyor ya da çok kaşınıyorsa, beninizin şekli asimetrikse ya da çevresinde kullanma yapmışsa bu benler kontrol edilmelidir. Eğer ki bu benlerde oluşan bir ya da birkaç belirti var ise cerrahi müdahale edilerek o benler alınır ve patolojik incelemeye tabii tutulur. Cilt kanseri belirtileri için genelleme yapmak gerekir ise cilt üzerinde daha önce görülmeyen lekelerin ya da ona benzer kabarcıkların oluşumu söz konusudur. Bu çıkan her leke kanserden kaynaklı değildir elbette ki kullandığınız bir kimyasaldan ya da güneş ışınlarından olmuş olabilir. Fakat erken tanı hayat kurtaracağı için dikkate alıp kontrol ettirmenizi öneririz.

Bacakta Cilt Kanseri Belirtileri
Bacakta yaşanan cilt kanseri belirtilerinde bir farklılık söz konusu değildir. Cilt kanseri belirtileri tüm bedende aynı belirtileri gösterir. Eğer ki bacaklarınız da bir leke, ben ya da kabarcık oluşumu gözlemişseniz bunu dikkate alınız. Sonradan oluşan lekeler dikkat edilmelidir. Bu lekeler üzerinde kanamalar yaşanıyorsa kabuklanma var ise bunu uzmana göstermeniz önemlidir.

Cilt Kanseri Nasıl Anlaşılır?
Cilt kanseri cilt üzerinde bazı belirtiler vermektedir. Hastalar ilk olarak bu lekeleri ya da oluşan noktaları fark ettiği zaman kendince ilk gözlemi yapmış olacaktır. Ki bu durum oldukça önemlidir. Hastalar yeni noktaları, yaraları ya da oluşmuş bir morartıyı fark ettiğinde bu oluşumlarda iyileşme yaşanmaz ise şüphe duymalıdır. Lekelerin üzerinde kuruluk, kenarlarında kızarıklık, kaşıntı, lekeler üzerinde hassaslık ve ağrı hissediyorsanız ön tanı ile siz doktora başvurmuş olmalısınız. Bunun sonucunda uzmanların yapacağı tetkikler ile cilt kanseri lup olmadığı anlaşılacaktır.

Cilt Kanseri Lekeleri Nasıl Anlaşılır?
Cilt kanseri lekelerini anlayabilmek için öncelikle cildinizi iyi tanımanız gerekir. Belli bir yaştan sonra oluşmuş lekeler olup olmadığını bilmeniz gerekir. Aynı zaman da bu lekelerin nasıl bir yapıya sahip olduğunu da incelemeniz ve bir anormallik olup olmadığı kanısına varmanız gerekir.

Melanom Cilt Kanseri
Melanom cilt kanseri türü en tehlikeli ve ciddiyet koruyan kanser çeşididir. Diğer cilt kanseri gruplarına göre Melanom grubu daha az görülmektedir. Erken teşhis edilmediği durumlarda ciddi sonuçlar doğurabilir.

Cilt Kanseri Kaşıntı Yapar mı?
Cilt kanserinde oluşan lekeler, kabarcıklar ya da benler kaşıntı oluşturabilir. Eğer ki bu lekeler kuru, kanıyor ve kaşıntı oluşturuyor ise dikkate alınması gerekir.

Cilt Kanseri Tedavisi
Tüm kanser türlerinde olduğu gibi cilt kanseri de vücudunuzun verdiği tepkileri anlamanıza bağlı olarak erken teşhis edilebilir. Cilt kanserinin teşhis edilmesi aslında kolaydır ama kişiye bağlıdır. Eğer ki vücudunuzu sürekli kontrol ediyorsanız ve herhangi bir oluşuma karşı inceliyorsanız erken teşhis etmeniz mümkündür. Cilt kanserleri diğer dokulara yayılma gösterir ve erken fark edilmez ise kanserin tedavisi güçleşecektir. Ancak cilt kanserinin tedavisi oldukça kolaydır.

Cilt kanseri tedavi türlerinden birisi cerrahi müdahaledir. Cerrahi müdahale yöntemi ciltte oluşan lekelerden parça alınıp incelenmesi için yapılır. Eğer ki kanser çok derinleşmiş ise o zaman ciddi bir cerrahi müdahale isteyebilir. Bir diğer tedavi şekli Kriyocerrahidir. Bu cerrahi türünde cilt dondurulur. Bu yöntem ile kanserli hücreler öldürülmektedir. Bu sayede ölü hücreler ve deriler dökülmeye başlar. Başka bir tedavi şekli immünoterapi yöntemidir.

Bu tedavi yöntemi yeni yeni kullanılmaya başlanmıştır ve diğer sağlıklı dokulara zarar vermeden gerçekleştirilmektedir. Verilen ilaç hedef belirler ve kanserli hücrelere karşı bir savaş açar. Bu işi kişinin bağışıklık sistemini kullanarak yapar. Bunun dışında tüm kanser türlerinde de görülen ve uygulanan Kemoterapi ve Radyoterapi yöntemidir. Bu iki tedavi aynı anda uygulandığı gibi ayrı olarak da kullanılabilir. Bir de Fotodinamik tedavi vardır. Bir kimyasal cilt üzerine uygulanır ve birkaç saat cilt üzerinde kalır. Özel bir ışık verilir.

Yorum yapın