İşitme Kaybı Belirtileri

Ahmet

İşitme kaybının ilk belirtileri fark edemeyeceğimiz kadar azdır. Çünkü işitme kaybı çok yavaş adımlarla ilerleme göstermektedir. Bu nedenle işitme yetimizde ki eksiklik ilerlediği zaman şikayetlerimiz oluşmaya başlar. Durumun ciddiyeti fark edildiği zamanlarda ise bildiğimiz sesleri çoktan unutmuş oluruz. İşitme kaybı yaşayan kişi konuşmaları duyamadığı için zamanla konuşmayı da unutmaktadır. İşitme kaybının çok fazla ilerlemeden atlatılması için kısa zamanda erken tedaviye başlanmış olunmalıdır.

İşitme Kaybı Nedir?
Duyu organlarımızdan birisi olan kulağımız sayesinde dış dünya ile iletişim kurabiliyoruz. Kulaklarımız aynı zamanda vücudumuzun denge organıdır. İşitme bozukluğu dediğimiz durum ise kulağımızda meydana gelen küçük ya da büyük oranda ki sorunlardır. İşitme kaybı doğuştan meydana gelebildiği gibi daha sonradan oluşan bazı nedenlerle de meydana gelebilmektedir. Bazı durumlarda tek bir kulak duyabilirken bazı zamanlarda ikisi de işitme sorunu yaşayabilir. İşitme kaybı kişinin sosyal hayatını olumsuz etkilemektedir.

İşitme Kaybı Belirtileri

  • Duyduğunuz sesler size mırıltı gibi geliyor ya da çok kısık sesle konuşuluyormuş hissi yaratıyorsa
  • Televizyon veya radyo gibi cihazların sesini çok açtığınız zaman etrafınız şikayet ediyor ama siz normal duyuyorsanız
  • Karşınızda ki kişi konuştuğunda onun dediklerini algılamakta güçlük çekiyorsanız
  • Karşınızda ki kişinin konuşmaları tekrarlamasını istiyorsanız
  • Kapı seslerini ya da zil sesini duyamamalarınız artmış ise
  • Kulak içinde çınlama ya da vızıltı şeklinde uğultular devam ediyor ise
  • Gürültülü ortamlarda konuşmaları anlayamıyorsanız
  • İnsanların yüzüne bakmadığınız zaman konuşma zorluğu çekiyorsanız

Telefon ile konuşurken anlama zorluğu çekiyorsanız ve bu belirtilerin birçoğu siz de bulunuyor ise en kısa sürede bir doktora başvurmalısınız.

İşitme Kaybı Nedenleri
İşitme kaybı doğuştan ortaya çıkabildiği gibi, yaşlanmaya bağlı olarak da görülebilir. Bunun dışında çeşitli faktörlere bağlı olarak da işitme kayı problemleri ortaya çıkabilir. Yaşlanmaya bağlı olarak gelişme gösteren işitme kayıpları presbiakuzi olarak isimlendirilir. Sıkça rastlanan işitme kayıplarının ana nedenleri, kulağa giden damarların özelliklerini yitirmesi ile meydana gelebilir, işitme sinirlerinin yaşa bağlı yıpranması ile alakalı olabilir ve son olarak beyinde ki işitme duyusunu algılama merkezinin işlevini yitirmesi sonucunda meydana geldiği bilinmektedir.

İşitme duyusu yaşlanmaya bağlı olarak problem yaratıyorsa iki neden ortaya çıkar. Bunlar psikolojiktir ya da organik nedenlerdir. Yapılan araştırmalara göre kadınlar erkeklere göre daha iyi işitme yetisine sahiptirler. Bu durum böyle olsa da çeşitli dış etkenlere de bağlı olarak ya da genetik sebepler ile birlikte kendisini göstermektedir. Bazı ailelerde işitme kayıpları çok erken dönemlerde kendisini gösterebildiği gibi hiç işitme sorunu yaşamaya bilirler.

Kulakta İşitme Kaybı Nasıl Anlaşılır?
Kulakta işitme kaybı, yavaş bir ilerleme gösterir. Küçük küçük hasarlar oluşur ve bu hasarları kişi fark etmez. Zamanla tahribat arttıkça kişinin duyma problemleri ortaya çıkar. Bu durumda düzenli kulak muayenesi olunmuyor ise zamanla kişinin şikayetleri doğrultusunda anlaşılır.

İşitme Kaybı Bitkisel Tedavi Yöntemleri
İşitme kaybında etkili bir bitki mercanköşkü bitkisidir. Bu bitki hazırlanırken kekik ile karıştırılmalıdır. Mercanköşkü tansiyon düşürücü özelliğe sahiptir ve anti-arteriosclerotic özellikleri vardır. İşitme kaybı kulakta kan dolaşımının yetersiz olmasından kaynaklanıyor ise mercan köşkü önerilmektedir. Bir bardak kadar suya bir kaşık mercanköşk eklenir ve kaynatılır.

Demlendikten sonra süzülür. Günde 2 bardak olacak şekilde 10 günden fazla kullanılmamalıdır. İşitme kayıplarında etkili bir başka doğal yöntem ise elma sirkesidir. Elma sirkesi içeriği gereği magnezyum, potasyum, çinko ve mangan bakımından zengindir. Bu minerallerden birisi eksik ise işitme sorunu oluşabilir. Bu nedenle elma sirkesi tüketimi işitme kayıplarında olukça etkili ve önerilen bir yöntemdir. Elbette ki bu ürünleri kullanmadan önce doktorunuza danışmanız gerekmektedir. Elma sirkesini de sade olarak tüketmemeye çalışın. Salata içine koyabilirsiniz.

İşitme Kaybı Tedavisi
İşitme kayıpları erken fark edilir ise tedavi daha doğru ilerler. İşitme kaybının tanısını koymakta bir hayli kolaydır. Fiziksel muayene, hasta şikayetleri ve odyolojik testler ile hastanın işitme kaybı sorunu kısa sürede anlaşılabilir. BT ve MR ile nedenleri belli olmayan işitme kayıpları anlaşılabilir. İşitme kayıpları genel olarak 3 şekilde bulunur.

İlkin iletim tipi iletişim kaybı, ikincisi sensorinöral işitme kayıplarıdır. Bu ani işitme kayıplarını, gürültüye bağlı işitme kayıplarını, farklı patolojik işlemlere ağlı olanları ve yaşa bağlı işitme kayıplarını içermektedir. Üçüncü olarak ise mikst işitme kayıpları olarak gruplandırılır. İşitme kayıplarında ilk olarak antibiyotik tedavileri, damlalar uygulanabilir. Fakat ilerlemiş bir işitme sorununda cerrahi müdahale gerekir. Bunun için çocuklarda geniz eti alınarak, kulak içinde ki sıvı boşaltılır ve kulak zarlarına hava tüpleri takılmaktadır.

Bu tüpler 6 ay kadar kulakta kaldıktan sonra geri çıkartılır. Bu işlem sayesinde işitme kaybının %90’ı çözülmüş olur. Kulak ilerleyen dönem de nadir de olsa tekrar su toplatabilir o zaman bu işlem tekrar uygulanır. Genellikle bu işlem için silikon T tüpleri uygun görülür. Yaşlılarda görülen işitme kayıplarında ise prespiakuzi de denilmekte olan işitme kaybının tedavisi yapılır. Genellikle bu tedavi işitme cihazları ile sağlanmaktadır. Doğumda meydana gelen işitme kayıplarında aynı zaman da konjenital işitme kaybı olarak da bilinen problemlerde doğumsal sağırlık tedavisi uygulanır.

İşitme cihazları ve biyonik kulak sayesinde çeşitli tedaviler geliştirilir. İşitme kaybı tedavilerinde bir diğer etkili yöntemler ise oksijen, damar genişletmeye yarayan ilaçlar ve kortizon içerikli ilaç tedavilerinin uygulanması ani gelişmiş kayıplarda oldukça etkilidir. Bu tedavi süreçlerinde vitaminleri, kan sulandırıcı ilaçlar ya da işitme sorununa iyi gelecek başka ilaçlar da kullanımı sağlanabilir.

Yorum yapın