Hipoglisemi Belirtileri

Ahmet

Hipoglisemi Belirtileri: Vücudumuzun kan şekerine ihtiyacı vardır. Vücutta depolanan şeker yani glikoz enerji sağlar. Aç kaldığımız zaman enerjimizin düşmesi, ellerimizin titremesi şeker eksikliğinden ve enerjimizin düşmesinden kaynaklanmaktadır. Beynin ana gereksinimi de şekerdir. İnsülin de şekerin vücutta ki dağılımının ayarlanmasında görev alır. İnsan vücudu yediği besinleri 4 saatte sindirir. Fakat ani şeker yükselmesinde insülin seviyesi de artış gösterir. Hipoglisemi tedavi edilmez ise nörolojik hasarlar ve hayati sorunlar oluşturabilir. Hipoglisemi hastası olup olmadığını anlamak için kişi, kan şekerini ölçtürmelidir. Kan şekeri düştüğü zaman beyin bundan etkilenecektir ve buna bağlı olarak da çok fazla hipoglisemi belirtileri ortaya çıkar. Baş ağrıması, normalden daha fazla terleme, görme hissinde bulanıklaşma, baş dönmesi ve göz kararması, titreme, konuşma bozukluğu ve halsizlik görülür. Hipoglisemi hastalarında bu tür belirtiler çok sık rastlanmaktadır.

Hipoglisemi Nedir?
Hipoglisemi, düşük kan şekerinden kaynaklı olarak oluşan bir hastalıktır. Bir tür şeker hastalığı ismidir. Kan şekeri normal insanlarda olan değerlerin altında seyreder. Vücudumuz tükettiği besin ile enerji ihtiyacını karşılamaktadır. Diyabet hastalarının kan şekeri 70 mg/dl değerinden düşük ise hipoglisemi oluşması görülür. Hipoglisemide vücut enerji kaybı yaşamaktadır. Bu da kişinin günlük yaşamda yeterli performansı sağlamasını engellemektedir. Çünkü vücudun temel enerji kaynağı şekerdir. Genel olarak diyabet hastalarında hipoglisemi görülürken nadiren de diyabet hastası olmayan bireylerde de görülebilir.

Hipoglisemi Belirtileri
Hipoglisemi hastalarında 3 türde belirtiler gözlemlenir. Hafif yaşanan hipoglisemi, orta düzeyde hipoglisemi ve ağır seviyede hipoglisemidir. Hipoglisemi hastalığında belirtiler hastalığın ciddiyetine göre farklılık gösterir. Hafif düzeyde yaşanan hipoglisemi belirtileri; açlık olarak kendini gösterir. Açlığa bağlı olarak kan şekeri düştüğü için vücutta titreme gözlemlenir. Hasta soğuk ter atar. Dudak ve dil karıncalanmaları gözlemlenir. Orta düzeyde ki hipoglisemi hastalarında; baş ağrısı ve karın ağrısı öncelikli olarak kendisini gösterir. Hasta düşen şeker ile bulanık görebilir ya da göz kararması denilen olayı yaşayabilir. Uyuşuk ve yorgun bir bedeni vardır. Konuşmakta zorluk çekebilirler. Sinirlerine hakim olamama sorunu yaşarlar. Ten renklerinde soluk bir renk oluşur. Ağır hipoglisemi geçiren hastaların belirtilerinde ise, bilinç kaybı gibi sorunlar yaşanır. Bu sorun ciddidir. Hastanın bu konu için tedavi görmesi oldukça önemlidir. Kendisini de sürekli olarak takip etmelidir. Yemek yemeyi ve ara öğünleri aksatmamalıdır.

Hipoglisemi Nasıl Anlaşılır?
Diyabet hastalığında kan şekerinin yükselmesi söz konusuyken hipoglisemi de kan şekerinde gereğinden fazla bir düşüklük görülür. Bu hastalığının nedenleri arasında birçok madde yazılabilir. Yemek yeme alışkanlıklarından, düzensiz uyku düzenine, aşırı kilo gibi birçok neden sıralanabilir. Hipoglisemi hastalığı azımsanmayacak kadar önemli bir sorundur. Hipoglisemi belirtileri gözlemliyorsanız bir doktora başvurmak gerekmektedir.  Hastanın tedaviye başlanmadan önce tanının koyulması gerekir.  Hipogliseminin anlaşılmasında etkili olan bir husus kişinin sürekli olarak kafa karışıklığı yaşamasıdır. Hasta gündelik hayatında devamlı olarak kafası karışır ve ne yapacağını o an anımsayamaz. Kafa karışıklığının ardından unutkanlıkta gelir. Hipoglisemiye bağlı olarak görme yetisinde de aksaklıklar yaşanır. Çift görme, bulanık görme gibi sorunlar oluşabilir. Düşük kan şekerine bağlı olarak bağ ağrısı ve baş dönmesi de tanı konmasında etki eder. Tabi ki de hastalar kendi kendilerine bu tanıyı koyamazlar. Hastalar bu tür sorunlar yaşıyor ise bir doktora görülmelidir. Uzmanın yapacağı testler sonrasında en doğru tanıyı koyacaktır. Doktorunuzun size önereceği yeme ve içme düzenine uymanın yanında reçetenize de uymanız bu hastalığın sizi etkilemesini önlemekte oldukça önemlidir.

Hipoglisemi Nedenleri
Hipoglisemi hastalığının oluşmasında birçok neden yatmaktadır. Özellikle tüm yaşamımız boyunca uyguladığımız beslenme düzeni en önemli etkendir. Yaşamımız boyunca devamlı olarak besin tüketiriz ve vücudumuzun enerji ihtiyacını karşılarız. Fakat bu tükettiğimiz besinlerin yetersiz gelmesi söz konusu olabilir. Bunun dışında zararlı besinler de tüketilmiş ise ilerleyen dönemlerde bu tarz hastalıkların oluşmasını tetikler. Sürekli olarak karbonhidrat temelli besin tüketimi hipoglisemi için zemin hazırlamaktadır. Bazı kişilerin besinlere karşı alerjisi vardır. Bu da yeterli beslenmeyi engellediği için hipoglisemi oluşumunu tetikleyebilir. Tiroit hastalığı olan kişilerde bu hastalığın görülme oranı yüksektir. Özellikle hipotrioidi olan hastalarda daha fazla görülür. Yetersiz beslenmeye bağlı olarak vücut yeterli vitamin ve mineralleri alamaz. Yeterli alınmamış vitaminler ilerleyen dönemlerde hipoglisemiyi tetikleyebilir. Fazla oranda kafein içerikli besin tüketmekte bu soruna neden olabilir. Bu yüzden çay, kahve, kola gibi içeceklerin tüketimini abartmamak gerekir. İnsülin düşmesini tetikler. Alkol tüketimi de bu hastalık için zemin hazırlar.

Hipoglisemi Atağı
Hipoglisemi hastaları herhangi bir sorun yaşayacaklarını öncesinde anlayabilirler. Bu atağı daha önce yaşadıkları için vücutlarının nasıl bir tepki vereceğini bilip buna göre önlem alırlar. Her hastalığın öncesinde bazı belirtiler vardır. Hipoglisemi belirtileri de belirtildiği gibi hastalıktan önce kendisini göstermeye başlar ve hasta kan şekerinin düşmesine karşın önlem alır. Bu hastalığın derecesine göre de değişir. Bazı hastalıklar o kadar ilerlemiştir ki atak bilinç kaybı şeklinde gelebilir bu nedenle glikoz takviyesi gereksinimi duyulabilir.

Hipoglisemi Değerleri
Hipoglisemi kan şekerinin bir nedene bağlı olarak aniden düşmesi ile sonuçlanır. Uzmanlar hipogliseminin bir hastalık değil biyolojik bir olay olduğunu dile getirmektedirler.  Hipoglisemi hastalarında kan şekeri düşmesi yaşanmaktadır. Bu nedenle sağlıklı bir hastanın kan şekeri değerleri 70 mg/dl ile 150 mg/dl arasında seyreder. Kan şekeri miktarı 60 mg/dl seviyesinin altına kadar düşmüş ise o zaman hipoglisemi bir sorun olduğu söz konusudur. Kan şekeri düştükçe belirtileri de artış gösterir. 60 mg/dl altında en hafif yaşanan belirtiler görülür. Kandaki şeker oranı düştükçe bu belirtilerde ağırlaşmaya başlar.

Hipoglisemi Diyeti
Hipoglisemi hastaları beslenmelerine çok dikkat etmelidir. Aç kalmamaya özen göstermeleri gerekir. Hipoglisemi diyetinin temel kuralı, küçük porsiyonlar şeklinde yemek yenmelidir ve yemek yeme sıklığı 3 saatte bir olmalıdır. Ara öğünlerin tüketimine dikkat etmek gerekir. Ara öğünlerin kişiyi tok tutmasını sağlamak için protein içeren besinler tüketmek yararlı olacaktır. İnsülin indeksleri düşük olan besinler ara öğünlerde tercih edilmemelidir. Basit şeker içeren besin türleri tüketilmelidir. Ağır şekerli besinler tüketilmemelidir.  Hipoglisemik indeksi düşen hasta kendini toplayana kadar çay ve kahve gibi kafeinli içeceklerin tüketimine ara vermelidir. Düzenli olarak da fiziki aktiviteler yapılması önemlidir. Bal, reçel, çay şekeri, hazır satılan meyve suları, hazır hamur işleri, hamurlu tatlılar, gazlı içecekler ve aromalı toz içeren içecekler tüketilmemelidir.

Hipoglisemi Testi Nasıl Yapılır?
Hipoglisemi testlerinin yapılmasında kan testleri ve kan şekeri testleri uygulanır. Hastanede birkaç tüp tan verilir ve bunun analizi sonrasında kan şekeri belirlenir. Bunun dışında parmaktan alınan kan ile kan şekeri indeksine de bakılabilir.

Hipoglisemi Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Hipoglisemi hastalarının tedavi edilmesi çok önemlidir. Düşük şeker problemi bilinç kaybına hatta ölüme kadar varabilmektedir. Bu hastalığın ilk başladığı dönemlerde etkileri çok fazla olmayabilir. Hasta da bu belirtileri çok önemsemeyebilir. Fakat hastalık ilerler ve tedavi sürecine başlanmaz ise hipoglisemi atakları yaşanır. Hasta komaya girebilir. Hatta hayatını kaybedebilir.

Hipoglisemi Tedavisi Nasıl Yapılır?
Hipoglisemi hastalarının tedavi sürecinin başlamasından önce hastalığın ne seviyede olduğu testler ile belirlenir. Bu kan şekeri değerlerine göre belirlenir. Hastalığın evresi belirlendikten sonra kan şekerini yükseltecek ilaçlar kullanılmaya başlanır. Hipogliseminin hafif etkilerini yaşayan hastaya en kısa sürede karbonhidrat tedavisi uygulanır. Yağlı besinler tüketmek hipoglisemi de olumlu sonuç oluşturmaz. Yapılan her hızlı karbonhidrat tedavisi sonucunda kan testleri yapılır. Bunun amacı kan şekeri seviyesinin değerlerine bakmak ve tedavinin etki edip etmediğini anlamak içindir. Eğer ki hipoglisemi hastalığı ağır seviyelere gelmiş ise damar yolu ile glikoz takviye edilir. Hipoglisemi tek başına tedavi edilmemelidir. Altında yatan başka hastalıklar var mıdır bunlara da bakılmalıdır. Eğer başka hastalıklarda bulunuyor ise o hastalıkların tedavisine de başlanmalıdır.

Yorum yapın