Göbek Düşmesi Belirtileri

Ahmet

Göbek düşmesi, hastalarda neden olduğu bilinmeyen ama bir çok kez tekrar edebilen bir şikayettir. Göbek düşmesi yaşayan kişiler sürekli olarak, göbek bölgesinde ağrı, sızlama, kızarıklık, göbekte kasılmalar yaşar. Göbek düşmesi özellikle anne karnında oluşur. Göbek anne ile bebek arasında hamilelik sırasında oluşur. Göbek bağı ile anneye bağlıdır. Doğum sonrasında ise göbek oluşur. Halk arasında yaygın olarak değişik tedavi yöntemleri mevcuttur. Hastalığın uluslar arası boyutta bir tanısı yoktur. Neden olduğuna dair ya da ne şekilde geçeceğine dair bulgu yoktur. Halk arasında ağır bir madde kaldırıldığı zaman, yüksek yerden atlandığı zaman bu sorunların olduğunu dile getirmekte.

Göbek Düşmesi Nedir?

Karın kaslarının kasılması, gerilmesi ve esnemesi gibi durumlarda özelliğini yitirmesi ile göbek düşmesi meydana gelir. Göbek düşmesi, göbek kayması gibi çeşitli isimler verilmekte. Basit bir hastalıkmış görülmesine rağmen yarattığı ağrılar çok ciddi derecelerde olabilir. Göbek düşmesi genellikle ağır bir maddenin kaldırılması, göbek kaslarını zorlayacak şeylerin yapılması, ani kasılmaların ortaya çıkması ile sorun oluşur.  Göbek düşmesinin ana nedeni olarak karın basıncının artışı gösterilir. Birçok sebepten dolayı göbek düşmesi sorunu meydana gelebilmektedir. Göbek düşmesi anne karnında oluşan bir problemdir. Anne karnında bebek ve anne bir göbek bağı ile bağlanmıştır. Bu göbek bağı anne çocuk arası dolaşımın tek yoludur. Doğrumdan sonra kesilen bu göbek bağı ile göbek denilen karın bölgesinde ki delik meydana gelir. Göbek düşmesi araştırmalara göre kalıtsal sebeplerden dolayı gerçekleşmektedir.

Göbek Düşmesi Belirtileri

Göbek düşmesi sırasında göbek aşağı ya da yukarı yönde hareket edebiliyor. Göbeğin bulunduğu merkezden başka bir noktaya kayması şeklindedir. Göbek düşmesinde halk arasında ayak başparmağı ile göbek ölçüldüğü zaman eşit değil ise göbek düşmesi yaşandığı tespit edilmiştir. Erkek göbek düşmesi sorunu yaşadığını düşündüğü zaman göğüs uçları ile göbek deliğinin arasında ki mevcut mesafeyi ölçmeli. Göbek deliğinde nabız vardır ve göbek düşmesinde göbek deliğine bastırılarak nabız alınmaya çalışılır. Göbek deliğinin merkez noktasından nabız alınmıyor ise göbek düşmüş ya da kaymış olabilir.

Göbek düşmesi rahatsızlığını yaşayan kişiler de belirtiler ise;

  • Şiddetli karın ağrısı.
  • Kalçaya, bele, uyruk kemiğine kadar vurmuş bir ağrı
  • İshal
  • Dik oturmakta zorluk çekme
  • İştah kaybı
  • Ayağa kalktığında dik durmaya çalıştığında zorlanma
  • Gaz sancısına benzer bir şişkinlik
  • Bölge üzerinde kızarıklık en çok görülen belirtiler arasındadır. Göbek düşmesi sorunu yaşayan kişiler de bu sorun tekrarlanır.

Göbek Düşmesi Nasıl Geçer?

Göbek düşmesi ve ya göbek kayması diye adlandırdığımız karın içi basıncın tetiklediği bir problemdir. Ani yapılmış hareketler, ağır kaldırılan eşyalar kişinin göbek bölgesinde ki basıncı artırır. Yapılan yanlış hareketlerde göbek düşmesi rahatsızlığını tetiklemektedir. Fazla kilolu olan kişiler de göbek düşmesi sorunu yaşayabilir.  Göbek düşmesi rahatsızlığına karşı tıp alanında bir çözüm bulunamamıştır. Hatta bu hastalığın neden oluştuğunu da kesin çözüme kavuşturmuş ve literatüre geçirmiş değiller. Uluslar arası tıp alanında bu konu için ortak çözüme de varılmış değil bu sebep ile. Göbek düşmesi, çekilen filmlerde, yapılan testlerde anlaşılabilen bir olay değildir. Göbeğin nabız noktası vardır. Göbek deliğine bastırıldığında göbek nabzı yoksa ve merkez dışında noktada atıyorsa göbek yerine oturtulmaya çalışılır. Bardak atmak, hacamat yapmak, göbeği yerine oturtmak gibi bazı çözüm yolları alternatif tıp yöntemi ile çözülmeye çalışılır.

Göbek Düşmesine Ne İyi Gelir?

Göbek düşmesi için ilk tedavi yöntemi olarak göbekte bulunan kasların gevşemelerini sağlamak gerekir. Göbek düşmesi tedavileri genellikle halk arasında gerçekleştirilir. Evde birçok tedavi çeşidi mevcuttur. Göbek düşmesi sonrasında göbek bölgesine sıcak bez ya da havlu ile baskı yapılması bölgeyi oldukça rahatlatır. Göbek düşmesinde geleneksel bir hal almış tedavi yöntemlerinin başında bardak atma ya da bardak çekme denilen yöntemler uygulanır. Hacamat olarak da bilinen başka bir alternatif tedavi yönteminin bu rahatsızlığa iyi geldiği söylenmektedir. Göbek bölgesine yapılan masajlar ile göbek çevresinde ki ağrılar hafifletilir. Başka bir tedavi yöntemi olarak da göbek düşmesi sorunu yaşayan kişi sırt üstü yatırılır, göbek ve çevresi sabun ile ovularak masaj yapılır. Başparmak göbek deliğinin içine sokulur ve döndürülür. Bu yöntem ile göbek nabzının nerede attığı tespit edilir ve parmak yardımı ile tekrar göbek merkezine taşınır.

Göbek düşmesi için doktor yardımına başvurduğunuz zaman da tıbbi yöntemler ile bu sorun çözülmeye çalışılabilir. Göbek bölgesi kasılmaları için kas gevşetici ilaç yardımı ile bu kasılmalar azaltılabilir. Bazı uzmanlar ise ameliyat gibi tıbbi çözümler ararlar.

Göbek Düşmesi İçin Hangi Doktora Gidilir?

Göbek düşmesi problemi için ilk olarak genel cerrahiye gitmeleri gerekir. Göbek ağrılarının olduğu noktayı kontrol eden doktor tedavi için gerekli unsurları hasta ile paylaşır. Genel cerrahi göbek düşmesi tanısını koyduktan sonra yönlendirilmesini uygun gördüğü bir uzman var ise yönlendirir.

Yorum yapın