Hepatit C Belirtileri

Ahmet

Hepatit c karaciğeri etki eden enfeksiyonlu bir rahatsızlıktır. Hastalığa HCV yani Hepatit C adında ki virüs neden olur. Kronik bir rahatsızlıktır ve karaciğer üzerinde yaraların oluşmasına neden olur. Uzun vadede siroza dönüşebilir. Hepatit C iştahsızlık, idrarda koyuluk, mide bulantısı, ciltte renk değişimi gibi belli başlı belirtileri vardır. Hastalık kontrol altına alınmadığı durumlarda hastalar üzerinde ciddi sağlık problemlerine dönüşebilir.

Hepatit C Nedir?

Karaciğer enfeksiyonu şeklinde oluşan hastalık karaciğerde ciddi zedelenmeler yaratabilir. Hepatit C virüsü olarak nitelendirilen virüsten almıştır adını. Kısaca HCV olarak da bilinir. Hastalık karaciğer üzerinde kronik temelli ilerleyebilmektedir. Hastalığın kontrol edilmemesi halinde siroza kadar ilerleyebilir. Karaciğer yetmezliğine sebep olup ölüm ile de sonuçlanabilir. Tedavisi olan bir hastalıktır. Hepatit C kan yolu ile bulaşır ilk etapta. Damar içi ilaçların ve dezenfekte olmayan medikal malzemelerin kullanılması gibi ihmaller yolu ile de bulaşabilir. Dünya da 150 binden fazla insanda bu hastalık gözlenmiştir.  Hepatit C hastalığı insanlardan başka şempanzelere bulaşabilir. Hastalıktan korunmak isteyenlere karşı Hepatit C aşısı da bulunmaktadır.

Hepatit C Belirtileri

Hepatit C virüsü kapan kişilerde belli belirtiler göstermez. Kronik enfeksiyon halini almaya başlarsa o zaman belli belirtiler göstermeye başlamaktadır. Virüsün vücuda yerleşmesinden 1 ila 3 ay arasında belirtiler kendisini göstermeye başlar. Hastalığın belirtilerin de;

  • Halsizlik
  • İştahsızlık
  • Mide bulanması
  • Ciltte ve gözlerde sararma
  • Ateş yükselmesi
  • Eklemlerde ağrılar yaşanması şeklinde ilk belirtiler gözlenir. Virüs karaciğerde tahribat oluşturmaya başlar ise kronik enfeksiyon haline dönüşür. Bu kronikleşen hastalık durumu ise daha ciddi belirtilere neden olur. Hastalık ilk zamanda tespit edilemez ve tedavisi başlanmaz ise belirtiler daha farklı bir hal alır. Kolay kanamalar yaşanır, cilt morarmaları gözlenir, kilo kaybı yaşanması, kan damarlarının cilt üzerinde belirginleşmeye başlaması, dilde uyuşukluk ve konuşma bozukluğu gibi başka sağlık problemleri gözlenir.

Hepatit C Nasıl Bulaşır?

Hepatit C hastalığı genel olarak kan yolu ile bulaşmaktadır. Damar yolu ile verilen ilaçlar, kan nakli ile ve temiz olmayan tıbbi malzemelerin kullanımı ile bulaşabilmektedir. Şırıngaların tekrar tekrar kullanılması bir hastadan diğer canlıya hastalık bulaşmasına neden olabilir. Kan nakli yapılırken ve tıbbi müdahalelerde de temiz olmayan ya da başkaları üzerinde kullanılıp sterilize edilmeyen malzemeler yolu ile sağlıklı kişilere bu virüsün bulaşması gözlenmektedir. Çoğu kes hastalığın ilk aşamaların da belirtiler gözlenmeye bilir. Bu durum kişiden kişiye değişen bir özelliktir. Hepatit C virüsünün en çok bulaşma şekillerinden biri de anne bebek arasında gerçekleşir. Hepatit C virüsü taşıyan annenin hamilelik sırasında bebeğine bu virüsü bulaştırdığı gözlenir. Erkekler arasında da jilet kullanımı bu hastalığın kolaylıkla bulaştığı başka bir yoldur. Kişilerin ortak diş fırçaları kullanması gibi diş rahatsızlığı olan hastalardan diğer hastaya bulaşmasına da rastlanmaktadır.

Hepatit C Öldürür mü?

Hepatit C virüsü kişiye bulaştıktan sonra karaciğerde enfeksiyon yaratabilen bir hastalıktır. Bu hastalıkta erken tanı oldukça önem taşır. Hastalığın ilk başlarda belirlenmesi hastanın vücudundan bu enfeksiyonun atılması ile tedavi edilebilir. Tedavisi olan bir hastalıktır. Fakat hastalık belirtilerini ilk başlarda göstermez ve ilerler ise o zaman tedavi için geç kalınmış bile olabilir. Hastalık ilk aşamada tespit edilemez ise karaciğerde kronik enfeksiyona dönüşür. Karaciğeri tahrip etmeye başlayan bu hastalık karaciğerin ömrünü kısaltır ve çalışmasını sekteye uğratır. Karaciğerde yaralar oluşmaya başlar ya da karaciğer yetmezliğine sebep olabilir. Siroz ya da karaciğer kanseri gibi hastalıklara da davetiye çıkartmaktadır. Bu saydığımız hastalıklar oldukça ciddi ve her zaman yenmesi mümkün olmayan hastalıklardır. Hepatit C sinsi olarak ilerlemiş ise ve belirtileri anlaşılamamış ise farklı hastalıklara dönüşmüş olabilir. Bu durumda da hastanın sağlığı riske girer. Tedavisi mümkün olmayan bir rahatsızlık değildir. Fakat tedavi edilmesi mümkün olmayan boyutlara ulaşmış ise ölümcül sonuçlar doğurabilir. Erken tanı bu hastalıkta da hayat kurtarmaktadır.

Hepatit C Testi

Hepatit C virüsünden şüphelenildiği durumlarda hastalar üzerinde çeşitli testler yapılmaktadır. Anti HCV olarak bilinen test yöntemi ile geçmişte virüse maruz kalıp kalınmadığını gösterir. Bu test sonucu ya olumlu ya da olumsuzdur. Hastalık için sonuç olumlu ise başka testlere gerek duyulur. HCV Riba testi ile de aynı şekilde Anti HCV gibi virüsün daha önceden virüste var olup olmadığı tespit edilir. HCV RNA testi ise hastalar da hepatit c virüsünün olup olmadığını söyler. Bu test hastalığın tedavisi sonrasında da yapılır. Viral Yükleme adı verilen testler de kan da ki değerleri gösterir ve hastalık tedavisi sırasında sıklıkla yapılarak karşılaştırılmalarda bulunulmasını sağlar. Testlerin sonuçları olumlu ve ya pozitif çıktığı durumlarda bu virüs daha öncesinden vücudunuzda yer etmiş demektir. Virüs hafif atlatılmış olup iyileşmiş de olunabilir ilerlemiş de olabilmektedir.

Hepatit C Tedavisi

Hepatit C hastalığı kronikleşmesi oldukça kolay olan bir hastalıktır. Hastalığın tedavi süreçleri çok uzun ve zorlu değildir. Hepatit C virüsünü kapmış hastaların azımsanamaz düzeyde iyileşmesi gözlenmektedir. Hastalığa yakalanan kişilerin sigara ve alkol gibi karaciğeri zorlayacak tütün ve içeceklerden uzak durması gerekmektedir. Hastalığın çeşitli kolları vardır özellikle Hepatit A ve Hepatit B hastalığından korunmak amacıyla aşı olmalarında yarar vardır. İlaç tedavisi gerektiren hastaların ise doktor kontrolünde belli bir süre ilaç tedavisi görmeleri gerekmektedir.

Yorum yapın