Folik Asit Eksikliği Belirtileri

Ahmet

Folik asit B grubu vitaminlere aittir ve genellikle yeşil yapraklı bitkiler üzerinde görülür. DNA sentezleri ve hücre bölünmelerinde işlevi olan bir vitamindir. Özellikle gebelik döneminde oldukça önemli bir vitamin olan folik asit hamileliği etkiler. Folik asit eksikliği belirlendiği zaman takviye besinler ile bu eksiklik tamamlanabilir. Özellikle hamilelik döneminde vitamin takviyeleri bebek gelişimi için gereklidir. Folik asitler besin maddelerinde nadir olarak bulunurlar. İlaçlar da ve işlenmiş besinlerde bulunmaktadır. Folik asit başlangıcı olduğu dönemlerde fazla belirtileri ve şikayetleri olmamaktadır. Kan homosistein düzeyinde artış gözlenmesi en erken tanıda önemli bir faktördür. Folik eksikliğine en hızlı cevabı en hızlı şekilde bölünebilen hücreler vermektedir. Bu asit azaldığı zaman kemik iliklerinde hücresel bölünmeler hasar görür ve fazla kan hücreleri üretilir. Baş dönmesi, nefes darlığı, saç dökülmesi, unutkanlık bu rahatsızlığın en belirgin özellikleridir.

Folik Asit Eksikliği Nedir?

Folik asit vitamin folat olarak da adlandırılır. Folik asit kan yapımı, yeni hücre oluşumu, hücrelerin deforme olmadan korunması, DNA ve RNA üretimleri aşamasında kullanılan vitamindir. B vitamini grubunda yer almaktadır. Hamilelik döneminde ve çocukların gelişiminde folik asit ihtiyacı artmaktadır. Gebelik sırasında bebeğin gelişimi için ve çocukluk çağında ki gelişim açısında önem teşkil eder. Hamilelik döneminde yaşanan bu sorun bebeklerin sinir sistemleri üzerinde hasar oluşturur. Annen ve bebek sağlığını riske atabilir. Folik asit kırmızı kan hücrelerinin yapımı için gerekli bir vitamin. Aynı zaman da vücudumuzda ki damarların sertleşmesini engeller. Kalp krizi, felç geçirme, erken bunama risklerine karşı korunmaktadır.  Yetersiz beslenen, tükettiği besinlerden yeteri kadar folat alamayan kişilerde folik asit eksikliği söz konusudur. Vitamin takviyesi alan insanlarda yorgunluk hissi, unutkanlık, yorgunluk gibi başlıca sorunlar gözlenmez. Hamilelik döneminde kişinin vücut yapısı değişir ve normalden fazla vitamin ve besin takviyesi ihtiyacı artar. Hamilelik döneminde de folat ihtiyacı artmaktadır. Genetik olarak folik asit eksikliği sorunu çok nadir görülmektedir.

Folik Asit Eksikliği Belirtileri

Folik asit eksikliği kan hücrelerinin yeteri kadar üretilmemesi sonucunda gelişim yetersizliği gözlemlenir.  Folat eksiklikleri hamile kadınlarda bebeklerin sinir sisteminde bozukluk oluşturabilir ve düşük doğum yapma riski artar. Anemi hastalıklarının temelinde, folik asit eksikliğine bağlı belirtiler yaşanır. Yetersiz beslenme ve folat ihtiyacında ki artış folik asit eksikliğinin yaşamasına neden olur. Yetersiz beslenildiği durumlarda yeteri protein ve vitamin alamayan vücutta eksikler meydana gelmeye başlar.

Folik asit eksikliğinin başlıca belirtileri ise şu şekildedir;

  • Bitkinlik hissi
  • Nefes alıp vermede zorluk ve nefes darlığı
  • Bayılma
  • Kalp atışında düzensizlik
  • Baş ağrısı
  • Kulakta çınlama
  • İştah eksikliği
  • B12 vitamini eksikliği (Folik asit zaten B vitamini grubunda yer almakta)
  • Cilt tonunda sararma yaşanması
  • Acı hissinin azalması
  • Ağız yaraları
  • Hareket sisteminde bozukluk gözlemlenmesi
  • Agresif tavırlar ve depresyon başlangıcı
  • Unutkanlık

Folik Asit Eksikliği Hamile Kalmaya Engel mi?

Hamilelik süreci sadece bedensel olarak değil aynı zamanda kimyasal değişimin de gerçekleştiği bir süreçtir. Hamilelik sürecinde anne adayları daha dikkatli beslenmeli ve normalden fazla besin takviyesi almalıdır. Annenin tükettiği her besin göbek bağı ile bebeğe aktarılmaktadır. Annenin kullandığı ilaçlar bebeklerin gelişimini etkilemektedir. Folik asit eksikliği sonrasında insan yaşam koşulları yeterince zorlaşmaktadır. Hamilelik sürecinde de bu eksiklik oluşur ise bebek gelişimi olumsuz etkilenir ve düşük olasılığı artar. Uzmanlar hamile kalmak isteyen kadınların 1 ay kadar öncesinden folik asit takviyesi almasını önermektedir. Hamileliğin 20. Günlerinde folik asit eksikliği boy göstermeye başlar. Anne hamileliğini bu dönemde fark edemeyeceği için bebek gelişimi olumsuz etkilenir. Folik asit eksikliklerinde hamile kalınabilir fakat riskli bir hamilelik süreci yaşanır. Annenin düşük yapma olasılığı artar ya da bebeğin ileri ki yaşamında sağlık sorunları gözlemlenir. Anne hamilelik döneminde de oldukça hassastır. Bu nedenle folik asit desteği almayan annede de bazı komplikasyonlar oluşabilir. Hamilelik süreci anne ve bebek için sağlık sorunu oluşturur. Folik asit tedavisi ile riskler en aza indirgenmektedir.

Folik Asit Eksikliği Saç Dökülmesi Hakkında

Folik asit B gurubu vitaminlerin oluşumunda etkilidir. Folat eksikliği gözlemlenmeye başladığı zaman B grubu vitaminlerde etkilenir. Folik eksikliği ile kan hücrelerinde değişimler oluşur. Kademe kademe de vücudun direnci azalır. Demir ve B12 eksikliği oluşmaya başladığı durumlarda saç dökülmesi sorunu gözlemlenir. Bu nedenle folik asit eksikliği saç gelişiminde duraksama yaşanır. Saç beyazlamaları da bu sorunun diğer yan etkilerindendir. Vücutta folik asit eksikliği yaşandığı durumlarda hücre bölünmeleri yavaşlar. Hücrenin yavaş bölünmesi sonucunda dökülmüş saçların yerine yeni saçların gelmesi de yavaşlar. Vitamin takviyesi alınmaz ise bu durum ciddileşebilir. Bu sorunu yaşayan kişilerin kaygılanmasına gerek yoktur çünkü tedavisi mümkündür. Kan testleri ile folik asit eksikliği saptanabilir. Bunun sonucunda doktorunuz durumun ciddiyetine göre tedavi sürecini başlatır.

Folik Asit Eksikliği Nasıl Giderilir Tedavisi Nedir?

Folik asit eksikliği ile oluşan anemiyi tedavi etmek mümkündür. Genellikle uzmanlar dört ayrı süre ile ilaç yazar. B12 vitamini eksikliği, folat yetersizliği sorunu oluşmaya başlayan hastalar B12 ve folat yönünden zengin gıdaları tüketmeye dikkat etmelidir. B12 vitamini içeren yiyecekler, et, yumurta, süt ürünleri, kahvaltılık gevrekler, bulgur ve nohut gibi tahıl ürünleri, brokoli, lahana, bezelye şeklindedir. Bu ürünlerde yüksek oranda folat vardır. B grubu vitamin ya da folat yetersizliği kısırlık ve gebelik sorunu yaratır. Bu kalıcı bir rahatsızlık değildir. Gebelik sürecinde yeterli miktarda B12 vitamini ve folat alınması hamilelik sürecinizi kolaylaştırır. Bu eksiklik sonucunda prematüre doğumlar görülür.  Erken bunama, bayılma, bedensel güçsüzlük, eklem ağrıları, görme bozuklukları yaşayan hastalar da uzman bir doktora görüşmeleri halinde tedavi sürecine başlanır ve folik asit takviyesi sağlanır. Folik asit eksikliğinin ciddi sağlık sorunları oluşturduğu ve yaşam koşullarını zorladığı doğrudur fakat tedavi edilerek bu sorunların engellenmesi de mümkündür. Folik asit eksikliği belirtileri yaşıyorsanız bir doktora giderek tedavi sürecine başlayabilir ve düzenli beslenerek sağlığınıza destek olabilirsiniz.

Yorum yapın