Helicobacter Pylori Belirtileri

Ahmet

Helicobacter Pylori ya da H.Pylori bir bakteri türüdür. Midenin değişik kısımlarına yerşelen bir bakteridir. Bakteri yer edindiği yerlerde kronik enflamasyona sebep olur. Bu bakteri türü dünyada çoğu insanda görülmektedir.

Helicobacter pylori nedir? (genel giriş)
Helicobacter Pylori, virgül şeklinde ya da kıvrık şekilde olarak görülen bir bakterdidir. Genellikle on iki parmak bağırsağına ya da mideye yerleşir. Helicobacter Pylori mide kanserine yol açabilmektedir. Ancak genellikle de peptik ülsere sebep olduğu bilinmektedir. Helicobacter Pylori için tedavisi ve teşhisin konulması çok önemlidir. Çünkü bakteri eğer yerleşirse enflamasyona yol açmaktadır. Bu sebep olduğu enflamasyon sonucunda ise mide ülseri ya da mide kanseri gibi hastalıklara neden olur.

Helicobacter pylori belirtileri
Bazı insanlarda Helicobacter Pylori hastalığının belirtileri görülemez. Fakat bazı insanlarda ise çok ağır belirtilere sebep olabilir. Üst karında ağrı, ishal, mide ekşimesi, kilo kaybı, nefesin kokması, şişkinlik, iştahsızlık problemi, mide bulantısı ya da kusma, yorgunluk, katran renginde dışkı gibi belirtiler görülebilmektedir.

Helicobacter pylori diyeti nasıl yapılır?
Hastaların yiyeceği yemekler buğulama ya da haşlama şeklinde hazırlanmış olmalıdır. Öğünler kısa aralıklarla 6 defa olmalıdır. Alkol, sigara, baharatlı yiyecekler, yağlı yiyecekler tüketilmemelidir. Çay, kahve gibi tetikleyici faktörlerden de uzak durmak gerekir.

Helicobacter pylori testi hakkında bilgi
Çeşitli testler ile hastalık anlaşılabilmektedir. Bunlardan biri kan antikor testidir. Kanda, Helicobacter Pylori‘ye karşı gelişmiş bir antrikor belirlenirse eğer bu bakteri ile enfekte olmuş ya da daha önce geçirilmiş bir enfeksiyon olduğunun göstergesidir. Bir diğer test ise üre solunum testidir. Bu test çoğu sağlık kurumunda bulunamamaktadır. Helicobacter Pylori‘nin kişilerde bulunup bulunmadığını saptamakta uygulanan bir testtir. Diğer bir test ise dışkı antijen testidir. Bu hastalıkla enfekte olan bireylerde bağışıklık sistemi ile bu bakteriye karşı oluşan maddeler dışkı ile atılmaktadır.  Bu test ise atık maddelerden test ederek hastalığı araştırır. Bir diğer yöntem ise mide biyopsisidir. Helicobacter Pylori‘nin olup olmadığını gösterir.

Helicobacter pylori pozitif ne demek?
Helicobacter Pylori pozitif demek  bakterinin vücutta bulunduğunu gösterir.

Helicobacter pylori negatif ne demek?
Helicobacter Pylori negatif demek bakterinin vücutta bulunmadığını gösterir. Fakat bazı durumlarda yalancı negatf durumu oluşabilmektedir.

Helicobacter pylori tedavisinde beslenme nasıl olur?
Antibakteriyel yiyeceklerin tüketimi hastalık ile savaşmak için beslenme açısından çok önemlidir. Sarımsak, soğan, bal, zencefil, ekinezya, dağ kekiği, nane ve biberiye antibakteriyel değer taşıyan yiyeceklerdir. Laktofilus ve bifidus içeren probiyotikler de aynı şekilde hastalıkla savaşmak için etkili olacaklardır. Tam olarak bakteriyi yok edemezler fakat oluşan baş ağrısını, kusmalar, mide bulantılarının geçmesine yardımcı olurlar. Gastrit veya mide ülseri problemi olmayan bireyler limon suyu ya da ananas suyu içebilirler. Pirinç, şeker ve rafine un tüketmek zararlı olacaktır. Daha fazla meyve ve sebze tüketimi de çok yardımcı olacaktır.

Helicobacter pylori bitkisel tedavi yöntemleri
Helicobacter Pylori  için brokoli kürü uygulanabilir. Yarım litre suyu kaynatırken 200 gram brokoli eklenir. Kısık ateşte 5 dakika haşlanır. Daha sonra süzülür. Üçe bölerek sabah, öğlen ve akşam olmak üzere aç karnına içilir. Bu kürü içtikten sonra 20 dakika bir şey yiyip içilmez. Sadece su içilebilir. Yedi gün devam edilir ve üç gün ara verilerek bu kür içilir. Toplamda 21 gün devam edilmelidir.

Helicobacter pylori tedavisi
Helicobacter Pylori teşhisi ve tedavisi çok önemlidir. Dışkı, kan ve nefes testleri sayesinde teşhisi yapılabilmektedir. Bu hastalık tedavisi sürecinde midede kanamayı önleyen ve mideyi koruyan ilaçlar tercih edilir. Bunlar asit baskılayıcı ve mide astarını iyileştiren ilaçlardır. Mutlaka bir uzman doktora danışılmalıdır. Hastalık uzman doktor tavsiyeli antibiyotikler ile tedavi edilir.

Yorum yapın