Gis Kanama Belirtileri

Ahmet

Gis Kanama Belirtileri
Sindirim sisteminde meydana gelen bir kanamadır. Meydana gelen bu kanama hastalıktan çok sindirim siteminde oluşan bir problemin habercisidir. Genellikle, meydana gelen kanamaların sebepleri Hemoroit gibi tedavi edilebilecek hastalıklardan meydana gelmektedir.

Gis kanama nedir? (genel giriş)
Meydana gelen kanamanın teşhisi ve nerede oluştuğu çok önem arz eder. Kanama ciddi olmasa da nerde olduğu çok önemlidir. Yemek borusu, küçük bağırsak, kolon, rektum, anüs ve mide sindirim sistemi içerisinde yer alır. Oluşan kanamalar bu bölgelerin birinden, bazen bir kaçından dahi oluşabilmektedir. Kanamalar üst Gastrointestinal sistemde ya da alt Gastrointestinal sistemde görülen olmak üzere iki gruba ayrılır. Bazı durumlarda kanamalar hayatı ciddi anlamda tehdit eden şiddetli ve ani kanamalar biçiminde olabilmektedir. Sürekli olarak kan kaybına ve komplikasyonlara neden olan kanamalar olarak görülebilmektedir.

Gis kanama belirtileri
Dışkıya karışan koyu renkli kan, dışkıyı kaplayan parlak kan, siyah ya da katran rengi dışkı görülmesi, kusmuğun kahve telvesi gibi olması ya da kusmukta görülen parlak renkli kan gis kanama belirtileri olabilmektedir. Belirtilerin görülmesi halinde uzman bir doktora başvurmak gerekmektedir. Yapılacak teşhis çok önemlidir.

Gis kanama tanı ve tetkikler
Anormal bir kanama fark edilmesi durumunda uzman bir doktora başvurmak gerekmektedir. Doktorunuz, dışkı rengindeki ve kıvamındaki değişimlerden, bağırsak hareketlerinden ya da hissedilen ağrının bölgesinde sindirim sisteminin neresinde sorun olduğunun teşhisini koyabilecektir. Bunun yanında gayta testi adı verilen testi uygulayacaklardır. Bununla birlikte uygulanacak bir kan sayımı ise anemik olup olmadığının teşhisini koyacaktır ve kanamanın durumunu gösterecektir. Bununla birlikte uygulanacak bir endoskopi ise kanamanın hangi bölgede olup olmadığını tamamen gösterecektir.

Röntgen de kanamanın nerde olduğunu belirlemekte kullanılan bir diğer yöntemdir. Bir diğeri ise anjiyografidir. Anjiyografi de kanamanın hangi bölgede olduğunu tespit etmek için kullanılabilir. Radyonüklit tarama da diğer bir yöntemdir. Genellikle alt kısımlardaki kanamaların hangi bölgede olduğunu tespit etmekte kullanılır.

Gis kanama da beslenme önerileri
Yağlı yiyecekerin tüketilmesinden kaçınılmalıdır. Bunun yanında protein ağırlıklı olarak beslenilmelidr. Küçük ama sık öğünler yiyerek mideyi doldurup basınç oluşturmamaya çalışılmalıdır. Öğünleri iki saatte bir olarak yemeli ve yanımızda rahatça yiyebileceğimiz yiyecekleri taşımalıyız. Günlük sıvı tüketimini 2-2.5 litre olarak sınırlandırmalıyız. Bunun yanında ara öğünde sıvı tüketimi de çok önemli olacaktır.

Tüketilen sıvıların aşırı sıcak aya da aşırı soğuk olmasından kaçınılmalı ve hızlı şekilde değil yavaş yavaş tüketilmesi daha faydalı olacaktır. Portakal, mandalina, domates, limon, greyfurt gibi yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Mide asidinin uyarılmasını engellemek açısından önemlidir. Acılı, baharatlı yiyecekler, gazoz, kola gibi karbonatlı içeceklerden ve kahve, çay tüketiminden de kaçınılmalıdır.

Alkol tüketiminden de kaçınılmalıdır. Geç saatte alkol tüketilmemeli ve bunun yanında sigara tüketilmemelidir. Geç saatte yenecek ağır yemeklerden de uzak durulmalıdır. Alkolle birlikte ağır yiyeceklerden de kaçınılmalıdır. Bunun dışında geç saatte içilen kahve de zararlı olacaktır.yağlı yiyecekler, etler, krema, kaymak gibi yağlı besinler, mayonez gibi soslar, bunun yanında kızartmalar, açma, poğaça, börek gibi yiyeceklerin tüketiminden de uzak durulmalıdır.

Az yağlı ya da yağsız süt tüketilmelidir. Aynı şekilde yoğurt ve peynir de yağsız ya da az yağlı olarak tüketilmelidir. Baklava ve kadayıf gibi aşırı tatlı yiyeceklerin tüketimi azaltılmalıdır. Bu gibi yiyeceklerin yerine meyve ile hazırlanan tatlılar ya da sütlü hafif tatlılar tercih edilmelidir.

Gis kanama tedavisi
Uygulanacak tedavi yöntemleri farklılık gösterebilir. Eğer ilaçlardan meydana gelen bir kanama varsa bu ilaçların kullanımı bırakılabilir ya da başka bir ilaç kullanımı önerilebilir. Bunun dışında enfeksiyona bağlı olarak kanama var ise antibiyotik tedavisi önerilebilir. Probiyotiklerin kullanımı sindirimi kolaylaştırmak adına teşvik edilebilir. Bunun yanı sıra bazı durumlarda ise bazı ilaçların birlikte kullanılması gerekebilir. Düzenli ve sağlıklı beslenmek çok önemlidir. Bunun yanında sigara ve alkol tüketimini sonlandırmak da son derece önem arz eder. Bunların dışında, bu yöntemler uygulanıp sonuç alınamıyorsa eğer ameliyat da diğer bir tedavi yöntemidir.

Yorum yapın