Haşimato Belirtileri

Ahmet

Haşimato hastalığı, tiroid bezinde bir iltihaplanma şeklidir. Bu hastalığı Hakaru Haşimato adında bir Japon doktoru tarafından bulunduğu için onun adı verilmiştir. Hastalıkta ilk belirti guatr adında ki bezin şişmesi ile gözlemlenir. Kilo alma, kolay yorulma, kolestrol artışı gözlemlenebilecek bazı belirtilerdendir. Bakteri, virüs, ışın tedavisi, iyot eksikliği gibi hastalığın pek çok nedeni vardır. Hastalık kişilerin tiroidlerinin düzgün çalışamaması sonucunda oluşur. Hastalık hormon bozukluklarını tetikleyebilir. Depresyon oluşumuna neden olabilir. Kalp ve damar hastalıklarının da tetikleyicisidir. Gerekli önlemlerin alınmaması durumunda ilerleme gözlemlenir. Kontrol edilebilecek bir hastalıktır. Hoshimoto hastalığının başlaması bedensel yorgunlukların gözlenmesi söz konusudur.

Haşimato Nedir?

Hoshimoto hastalığı, tiroid bezlerinin iltihaplanması sonucunda gelişen bir hastalıktır. Tiroid hormonlarında bozulmalar vücutta bazı değişimler oluşturur. Özellikle kadınlarda görülen bir hastalıktır. 1912 yılında Hakaru Haşimato tarafından bulunmuştur. Bu hastalığı Haşimato’nun teşhis etmesi üzerine onun adı verilmiştir. Bu hastalığa yakalanan kişiler hastanın bağışıklık sistemi tiroglobuline antikoru üretir. Bu antikorlar da tiroid bezinde sorunlar oluşmasına neden olur. Bu yaşanan tahribatı uzmanlar ultrasonografi ile teşhis edebilmekteler. Tiroid tembelliği metabolizmayı yavaşlatarak kilo alımına neden olur. Hastalığın oluşmasında tuz tüketimi önemli rol oynar. Hastalığın ileri ki evrelerinde kansere dönüşme riski vardır. Tiroid hormonları iyot olmadan doğru çalışmaz. Hoshimoto hastalığında halsizlik, yorgunluk, kabızlık gözlenen önemli belirtilerdir. Depresyon oluşumu gibi temel sinir sistemi bozuklukları yaşanır.

Haşimato Belirtileri

Hastalık tiroid hormonunun doğru çalışmamasını sağlar. Hoshimoto hastalarında kan kolesterolü yüksektir. Farkına varılmadığı durumlarda ise kalp ve damar rahatsızlığı riski artırılır. Hastalıkta depresyon belirtileri gözlenebilir. Hipotiroid, sinir sistemini olumsuz etkiler ve ruhsal sorunlar yaşanır. En fazla depresyona neden olur. Sıkılmışlık ve yılmışlık hissi boy gösterir. Halsizlik, yorgunluk, sürekli uyuklama eğilimleri de diğer gözlemlenen hastalık belirtileridir. İyot azlığı, dejenerasyon oluşumuna neden olmaktadır. Yani tiroid bezinde şekil değişimleri yaşanır. Bu oluşan yumru şeklinde ki oluşumlara nodül adı verilmektedir. Çocukluk ve gençlik dönemlerinde nodül oluşumu kesinlikle dikkate alınmalıdır. Çocukluk döneminde bedensel gelişimi etkiler ve gelişim bozukluğu yaşanır. Bu hastalıkta vücudu korumakla görevli antikorların tiroidlere saldırması gözlemlenir. Temel görevlerin üretimi engellenmiş olur.

Birçok kişide bu rahatsızlıkla rastlanan kişilerde temek olarak görülen belirtiler;

  • Kilo alımının gerçekleşmesi
  • Soğuk ortamlara karşı aşırı duyarlılık
  • Yorulma sürecinin kısalması
  • Hamilelik oluşumunda zorluk
  • Cilt kuruması
  • Saç dökülmesi
  • Depresyon ve sinir sistemi bozuklukları
  • Kolesterol artışı

Haşimato Tiroiditi Beslenme

Her hastalıkta olduğu gibi Hoshimoto hastalığında da beslenme şekli önemlidir. Düzenli beslenmenin yanında tuzlu besin tüketimleri de dikkat edilmesi gerekir.  İyotsuz tuz tüketimi bu hastalık için oldukça önemlidir.  Rafine besinler ve şeker tüketimi de hastalığın düşmanıdır. Tam buğday içerikli ürünler yenmelidir. Beyaz un kullanımından kaçınılmalıdır. Arpa, çavdar kullanımı hastalığa iyi gelen tahıl ürünlerindendir. Margarin gibi yağların içerikleri gereği normal zamanda da tüketimi önerilmemektedir. Hoshimoto hastalığında da bitkisel yağ önerilmemektedir. Zeytinyağı ya da fındık yağı gibi besleyici değeri olan yağlar önerilir. Balık, omega 3 değerleri yüksek olan besin tüketimi de hastalığın iyileşmesine neden olur. Balık tüketemiyorsanız da omega 3 takviyesi almanızda yarar var. Selenyum, magnezyum ve çinko gibi minerallerin eksikliğini gidermek amacıyla takviye ilaçlar kullanılmalıdır. Protein alımı da bu hastalıkta önemlidir. Vücudun iyileşmesini ve yenilenmesini sağlayan vitamin ve mineraller bu sorunda da oldukça önemli bir etkendir. Tiroid bezinin çalışmasını azaltacak yiyecekler tüketilmelidir. Brokoli, lahana gibi yiyecekler bu işlevi görmektedir. A vitamini tiroid yetmezliğine iyi gelmektedir. Taze meyve ve sebzelerin yenmesinin yanında günlük olarak da yeşil çay tüketimi uzmanlarca önerilmektedir.

Haşimato Hastalığı Tehlikeli mi?

Hoshimoto daha çok kadınlar üzerinde rastlanan bir hastalıktır. 30 ila 50 yaşları arasında sık gözlenen bir hastalık çeşididir. Uzman doktor tarafından hoshimoto tanısı koyulmuş ise tiroid fonksiyonlarınızın ölçüm sonuçlarına göre hormon tedavisi uygulanmaya başlanır. Hoshimoto hastalığı korkulmaması gereken bir rahatsızlıktır. Fakat hastalar bu sorunu göz ardı etmemelidir. Takibi önemlidir. Hastalığın kontrol altına alınmaması ya da tedavi edilmemesi kalp ve damar rahatsızlıklarına neden olur. Hastalık tedavi edilebilen türden olduğu için ise tehlike barındırmaz. Oluşabilecek diğer rahatsızlıklar engellenmiş olur.

Haşimato Tiroiditi Bitkisel Tedavi

Hoshimoto hastaları dereotu ve zencefil tüketimine dikkat etmelidir. Bir uzmana göre dereotu ve zencefil suyunun bolca tüketilmesi gerektiğini ve yoğurt otu kürü tüketilmesi gerekmekte. Yoğurt otu kürü için gerekli malzemeler 1 tutam yoğurt otu ve 1 bardak temiz içme suyu. Yoğurt otu ile klorsuz su kaynatılır. Kaynadıktan sonra 5 dakika daha kaynamaya bırakılır. Demlenen çay ılıması için bırakılır. İlk olarak çayı gargara yapınız. Geri kalan kısmını ise 1 ay boyunca gargara yaparak devam ettiriniz. Uzmanın açıklamalarına göre bu kürün hastaların çoğunda işe yaradığı yönünde. Diğer bir bitkisel öneri ise dereotu ve taze zencefilin suyu ile ebegümecinin tüketilmesi yönünde.

Haşimato Hastalığı Tedavisi

Hastalığın tedavisine başlamadan önce gerekli testlerin yapılması önemlidir. Yapılan testler sonucunda bulgular gerekli tedavi şeklini belirler. Tiroid hormon yetersizliği, eksikliği ya da fazlalığı durumuna göre uzman gerekli tedavi kararı verir. Tiroid hormonlarında eksiklikler giderilmelidir. Hormonların yüksek çıkması durumuna haşitoksikoz denmektedir. Bu sorun nadiren görülür. Bu sorun için ilaç tedavisi uygun görülür. Hoshimoto tiroidleri normal seyirde ise, hormonları normal düzeyde ise, nodül oluşumu yok ise, antrikorların seviyesi yüksek ise bu durumda izlenmeye alınır. Bu düzeyde ise rahatsızlık ilaç kullanımına gerek duyulmaz. Tiroid eksikliği gözlemlendiği durumlarda da hormon tedavisi uygun görülmektedir.

Yorum yapın