Geniz Eti Belirtileri

Ahmet

Geniz eti bademcik üzerinde bulunan bir dokudur. Geniş etinin ana görevi solunum yolu ile burundan ve ağızdan giren mikropları engellemektir. Geniz etinin normalden büyük olması durumunda burunu tıkamakta ve solunum zorluğuna neden olmaktadır. Geniz eti sorunu olan kişiler de solunum zorluğuna dayanan ağız açıklığı, horlama, nefes almada zorluk, ağız kokusu gibi belli belirtileri vardır. Geniz eti sorunu tedavi altına alınmaması durumunda kişinin günlük hayatta ki yaşam koşulları etkilendiği gibi vücut oksijeni yeterince alamaz. Oksijenin yeterli miktarda vücuda girmeyişi özellikle bebeklerde ve çocuklarda zihinsel problemler yaratır. Oksijen beyin için oldukça önemli bir maddedir.

Geniz Eti Nedir?

Geniz eti boğazın üst kısmında ki bademciklerin üzerinde yer alan lenf dokusudur. Geniz eti insan bünyesinde doğuştan itibaren var olan bir dokudur. Amacı yabancı maddelerin vücuda girişini engellemeye çalışmasıdır. Burun ve ağız gibi solunum yolları ile mikrop ve virüsler vücuda giriş sağlar, bu maddelerin engellenmesi ilk aşamada geniz etinde gerçekleşir. Geniz eti bağışıklık sisteminin ağız ve burun yolunda ki ilk kalkanıdır diyebiliriz. Geniz etinin bir hastalığa dönüşmesi ise bu etin normalden büyük olması ve burunu tıkamasından kaynaklanır.  Genellikle bebeklerde ve çocuklarda görülen bu sorun yetişkinlerde de nadiren görülmektedir. Sorun tam olarak solunum yolunda meydana geldiği için solunum engeli yaratır. Kişilerde solunum yetersizliğine bağlı ağız açıklığı sorunu, nefes kokması, yorgunluk hissi, uyku bölünmesi gibi sorunlarla karşılaşır. Geniz üzerinde birçok lenf dokusu vardır. Çocuğun ya da yetişkinin hava temizliği bulunmayan yerlerde bulunması geniz eti büyümesini tetikler. Geniz eti sorunundan kurtulmak ise mümkündür.

Geniz Eti Belirtileri

Geniz eti genellikle çocuklarda ve bebeklerde görülmektedir. Yetişkinler üzerinde de nadiren görüldüğü saptanmıştır. Geniz eti oluşmaya başladığı zaman solunum yolunu etkiler. Çünkü geniz eti olarak adlandırdığımız bu doku tam olarak bademcikler üzerinde bulunur. Dokunun normalden büyük olması solunum kanalını tıkamaya başlar ve solunum zorluğu gibi problemler ortaya çıkar.

Geniz eti problemi için belirtiler;

  • Burundan değil ağızdan nefes alıp verme
  • Ağız açıklığı ve ağzı açık uyuma
  • Kronikleşmiş burun akıntısı
  • Konuşmada boğukluk
  • Nefes alma zorluğuna dayalı horlama
  • Uyku sorunu
  • Yorgunluk hissi
  • Çocuklar üzerinde gelişim duraklaması
  • Ağızdan nefes almaya dayalı boğaz kuruluğu ve öksürük
  • Orta kulakta iltihaplanma
  • Ağız kokusu oluşumu şeklinde gözlemlenir.

Geniz eti sorunu ile karşılaşan kişilerin hastalığı tespit etmesi güç değildir. Özellikle çocuklarında bu belirtileri gözlemliyorlarsa bir uzmana danışmaları gerekir. Kontrol altına alınmayan geniz eti sorunu sadece solunumu etkilemekle kalmaz vücuda yeterli oksijen girmemesine de neden olur. Bu da ciddi fiziksel ve zihinsel problemleri beraberinde getirir.

Geniz Eti Neden Olur?

Geniz eti insanın vücuduna girecek olan yabancı mikroorganizmaların ve mikropların tutulmasını sağlar. Geniz eti, solunum yolu üzerinde bulunur. Solunum yolu ile giren bu maddelere karşı kalkan görevi görür. Geniz etinin büyümesi ile sorunlar oluşmaya başlar. Bu durumu grip olduğumuz zaman bademciklerimizin şişmesine benzetebiliriz. Bademciklerin şişmesi sonucunda boğaz ağrıları, boğaz kuruluğu, solunum zorluğu, yutkunma zorluğu gibi problemler oluşur. Geniz eti de bu şekilde bir sorun ile karşılaşılmasına neden olur. Geniz eti vücudun solunum dengesini bozmaya başlar. Bölgede iltihaplanmalarda yaşanmaya başlar. Geniz eti sadece burun ve boğaz üzerinde etki göstermez. Aşırı büyümesi sonucunda kulaklara da zarar vermeye başlarlar. Kulakların baskı görmesi ile kulak duvarına dayanır ve orta kulak iltihaplanmasına sebep olur.

Geniz Eti Bitkisel Tedavi

Günümüz de insanlar tıbbi çözümlerin yanında bitkisel tedavilerin gücüne de inanmakta. Ün gün artan kimyasal tüketimi, sağlıksız yiyecekler hayat standartlarını zora sokmaktadır. Kimyasal ilaçlar ile bir taraftan iyileşirken diğer taraftan zarar görmek istememeleri ya da bıçak altına yatmadan önce doğal besinlere yönelip alternatif tıpa başvurmaları gözlemlenir. Bitkisel olan besinlerin doğallığa ve eski insanların bu sayede sağlıklı kaldıklarına inanmaktadırlar. Bitkisel tedavilerin doğru kullanımı doğru sonuç verebilirken yanlış kullanımlarda da tamamen kişinin sağlığını olumsuz etkileyebilir. Geniz eti tedavisinde de bitkisel yöntemlere başvurulmaktadır. Menekşe yaprağı, ebegümeci, adaçayı ve atkuyruğu başvurulan bitkisel bitkilerdendir.

  1. Menekşe yaprağını, demlenip süzüldükten sonra soğumaya bırakılmalı ve belli aralıklarla burun deliğine damlatılmalı. Bu yöntem ile geniz eti tedavisinde olumlu sonuç aldığı söylenmekte.
  2. Ebegümeci, birçok hastalığa iyi geldiği bilinmekte ve çok yararlı bir bitki. Geniz eti tedavisinde de uygulanmaktadır. Ebegümecini de doğradıktan sonra kaynatıp 12 saat demlenmesi beklenir. Gün içinde demlenen bu çay 2 ya da 3 kez içilir.
  3. Adaçayı boğaz tedavilerinde etkilidir. Soğuk algınlığı, boğaz ağrısı gibi sorunlarda da kullanılan ve halk arasında yaygın olan bir bitki çayıdır. Adaçayı yarım litre kaynamış su ile haşlanarak 5 dakika dinlenmeye bırakılır. Süzüldükten sonra içilmesi ile boğaz iltihaplarından, geniz eti sorununa kadar fayda sağladığı belirtilmiştir.
  4. Atkuyruğu bitkisi de bir tutam atkuyruğu ile birlikte sıcak suya atılarak demlemeye bırakılır. Yarım saat kadar demlenmeye bırakıldıktan sonra gün içerisinde sık sık gargara yapılması uygun görülüyor.
  5. Kuru menekşe, su içerisinde kaynatılır. Kaynatılan menekşeler süzülerek soğutulmaya bırakılır. Menekşe suyu gün içerisinde ara ara buruna çekilerek tedavi uygulanır
  6. Kurutulmuş zeravent kökü ve çilek kökleri ince toz doku halini alana kadar robottan geçirilir ya da dövülür. İnce toz haline gelen bu karışımın içerisine sirke eklenir ve kremsi kıvam alana kadar karıştırılır. Bu krem 3-4 saatte bir burna sürülür ve burunun kremi emmesi sağlanır.

Bitkisel tedavi yöntemleri uygulanmadan önce mutlaka bir doktora danışılmalıdır.

Geniz Eti Tedavisi

Geniz eti tedavisi için genellikle ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Geniz eti tedavisine başlamak isteyen bireyler Kulak Burun Boğaz (KBB) uzmanına danışmalıdır. Genellikle uzmanlar ilk aşamada hastalığa sebebiyet veren mikrop belirlenir. Tedavi de mikrobun türü tanımlandıktan sonra antibiyotik tedavisi önerilmektedir. Genizde iltihaplanma sıklıkla gözlenmekteyse, geniz eti dıştan gelen mikroorganizmalara karşı korumaktan ziyade vücuda zarar vermeye başlamaktadır. Bu durumda ameliyat çözüm olarak görülmektedir. Geniz eti sorununda tıbbi müdahalesi ameliyattan ziyade küçük bir operasyondur. Anestezi altında yapılan bu operasyonda geniz eti bölgeden alınmaktadır. Geniz eti ameliyatı sonrasında soğuk tampon uygulanır. Gün içerisinde hasta taburcu edilmektedir.  Geniz eti tedavi sonrasında kendini tekrar yenileyerek büyüyebilmektedir. Hastalığın kendisini tekrarlaması sonucunda tedavi yöntemi baştan uygulanır ya da tekrardan tıbbi bir operasyon gerçekleştirilir.

Yorum yapın