Güneş Çarpması Belirtileri

Ahmet

Güneş Çarpması Belirtileri: Hipertermi güneş çarpmasının tıptaki adı olmaktadır ve çok ciddi bir durum olarak görülmemektedir. Fakat aslında çok ciddi olan ve direkt olarak vücut ısısını etkileyen bir olay olmaktadır. Yüksek ateşin görülmesine neden olur ve belirtileri devam ettiği sürece kişinin ölümüne bile sebep olabilecek bir durumdur.genellikle ilk olarak vücut ısısının normale dönüştürülmesi gereklidir ve bu durumun sabitlenmesi gerekmektedir.

Güneşten çabuk etkilenen kişilerde belirtiler daha ağır olarak görülmektedir ve bu durumda kişinin korunması ve uygun şekilde giyinip ; günün sadece belli saatlerde dışarı çıkması önerilmektedir. Kişinin özellikle saat 12 ve 3 arasında dışarı çıkması güneşten daha fazla etkilenmesine de neden olabilmektedir çünkü güneş ışınları bu saatlerde yeryüzüne dik olarak gelmektedir.

Güneş çarpması genellikle fiziksel koşullardan kaynaklanan bir durumdur ve bunun için kişinin fiziksel koşulların kişiye göre düzenlenmesi de tedavi sürecine yardımcı olmaktadır.

Ayrıca küresel ısınmadan dolayı ozon tabasından gelen zararlı ışınlar cilt kanseri gibi ciddi hastalıklara da neden olabileceği için kişinin bu konuda hassas olması gereklidir. Güneşlik yada şapka kullanımının bebeklerin yanı sıra yetişkinlerinde alışkanlık haline getirmesi gereklidir. Bu duruma özellikle güneşin yoğun olarak alındığı yaz aylarında dikkat edilmesi gereklidir. Aşağıda güneş çarpmasının nedenleri ve belirtileri verilmiştir;

Güneş Çapması Belirtileri
Güneş çarpması belirtileri aslında diğer hastalıklarla da karıştırılabilen belirtiler olmaktadır ve genellikle tansiyonun düşmesi, ateşin yükselmesi, kalp atışının artması, halsizlik, krampların çok fazla ve ağrılı olması, kalp ritminin bozulması, başın ağrıması mide bulantısı, kusma, ,ishal, kişinin bilinç karışıklığı yaşaması genel olarak güneş çarpması belirtileri olarak bilinmektedir.Güneş çarpması oldukça önemli bir durumdur ve sonucunda hayati tehlikenin de olduğu bir durum olarak bilinmektedir. Özellikle çocuk ve yaşlıları daha çok etkileyen bir durum olarak bilinmektedir.

Aynı zamanda kalp ve damar hastalığı, tansiyon hastası olanlar, ritim bozukluğu olanlarda, böbrek hastalığı olanlarda, solunum sisteminde problem olan hastalarda , solunumda güçlük yaşayan hastalarda, nörolojik hastalığı olan kişilerde güneş çarpması daha ağır olarak görülen bir hastalık olmaktadır. Ayrıca güneş çarpmasının hemen tedavi edilmemesi beyin kanamalarını da tetikleyebilmektedir ve bu durumda kişide daha ağır bir süreç izlenmektedir. Ölümle sonuçlanan bir çok güneş çarpması vaakası da bulunmaktadır. Bunun nedeni ise kişinin diğer hastalıklarının da daha fazla şekilde tetiklenmesi olabilmektedir.

Güneş Çapması Kaç Gün Sürer?
Güneş çarpmasının ne kadar süreceği tamamıyla kişinin hassasiyetine ve fizyolojik olarak ne kadar dirençli olduğuna bağlı olarak değişmektedir. Ayrıca kişinin hangi saatlerde dışarı çıktığı ve ne kadar güneş altında kaldığı da güneş çarpmasının etkilerinin ne kadar hissedildiğini oldukça etkileyen faktörler olarak bilinmektedir.

Güneş çarpması 1 günde de atlatabildiği gibi 15 gün gibi uzun bir süreci de kapsayabilen bir durum olmaktadır. Kişinin hassasiyeti de bu konuda önemli olmaktadır ve güneşe aşırı duyarlı kişilerde ölüme kadar giden bir süreç bulunmaktadır.

Güneş Çapmasına Ne İyi Gelir? Güneş Çapması Tedavisi ve Alınması Gereken Önlemler
Güneş çarpmasının tedavisinin oldukça kısa sürede tamamlanması gereklidir. Güneş çarpması basit gibi görünen fakat aslında gayet ciddi olabilecek bir durum olmaktadır. Aynı zamanda yüksek ateş ve baş ağrısı da başka hastalıkların habercisi olabilmektedir. Vücut ısısının normal düzeye getirilmesi ise oldukça önemli olmaktadır. Ateşi düşürmek için uygulanabilecek birçok yöntem bulunmaktadır. Bunlardan en belirgin olanları ise aşağıda verilmiştir;

  1. Öncelikle kişinin vücut ısısının azaltılması gerekmektedir ve bunun için ortamın sıcaklığı azaltılmalıdır.
  2. Kişi rahat bir pozisyona geçmelidir ve bunun için kıyafetleri rahat olmalıdır.
  3. Kişinin ılık yada soğuğa yakın bir suda duş alması önerilmektedir.
  4. Soğuk su torbaları da oldukça yararlı olabilmektedir.
  5. Vücut ısısı kontrolü sık olarak yapılmalıdır çünkü yüksek ateş havale gibi birçok hastalığı tetikleyebilen bir durum olmaktadır.
  6. Bazı çarpmaların dehidrasyon sebebiyle olması ise elektrolit dengesini ve iyon dengesini etkilemektedir. Dolayısıyla bu durum genellikle daha tehlikeli olup, zamanında tedavi gerektirmektedir.
  7. Fakat daha basit olan güneş çarpmaları tedavisinde genellikle basit önlemler ve tedaviler uygulanmaktadır.
  8. Alkol ve kahve türü kafein içerikli içeceklerden uzak durulmalıdır.
  9. Kan dolaşımıının artmasını sağlayacak uygulamalar yapılmalıdır.
  10. Güneşe çıkılan saatlerin uygun olması gerekmektedir.
  11. Su tüketiminin düzenli olarak ve kontrollü yapılması gereklidir.
  12. Ayrıca kişinin istirahat etmesi de tedavi aşamasında oldukça önemli olmaktadır.
  13. Dışarı çıkarken (özellikle yaz ayarında ) güneş ışığının direkt olarak alınımından kaçınılması gereklidir.

Dolayısıyla güneş çarpması oldukça ciddi olan bir hastalıktır ve genellikle küçük önlemlerle daha büyük sorunların önlenmesi de sağlanabilmektedir. Bunun için yukarıda verilen tavsiyelerin yanı sıra kişinin güneşe ne kadar duyarlı olup olmadığı mutlaka bilinmeli ve ona göre hareket edilmelidir. Örneğin bazı kişiler güneşten büyük çaplı zararlar dahi görebiilmektedir. Güneş yanıkları da bu zararlara dahil olmaktadır.

Yorum yapın