Guatr Belirtileri

Ahmet

Tiroit bezi hastalıklarından biri olan guatr hastalığı yaygın olarak görülen bir hastalıktır. İlk olarak Amerika da görülmeye başlanılmıştır ve iyot eksikliğinden de kaynaklandığı bilinmektedir. Tiroit bezi , iç salgı bezi çeşitlerinden biridir ve konum olarak gırtlağın alt kısmında yer alan bir bezdir. Tiroit hormonu ise metabolizmayı doğrudan etkileyen bir hormondur. Metabolizmanın hızlı çalışmasından dolayı  tiroit bezi büyümeye başlar ve bu durum guatr olarak adlandırılmaktadır.  Guatr hastalığının bir çok çeşidi vardır ve bu çeşitlikten dolayı görülen belirtiler de farklı olmaktadır. Guatr hastalığı hemen hemen her kişide görülme olasılığı eşit olan bir hastalıktır ve bazı zamanlarda tiroit bezi büyümediği durumlarda da guatr hastalığı olağan bir durum olmaktadır.

Guatr hastalıklarında en çok bilinen iki tür ise zehirli ve zehirsiz olan guatr dır. Zehirli guatrda kendi içerisinde nodüllü ve nodülsüz olarak ayrılmaktadır. Nodülsüz olan guatr Basedow Hrave olarak adlandırılmaktadır. Genellikle zehirsiz guatr hastalığının belirtileri arasında tiroide şişlik görülmemektedir. Zehirli guatr hipertroidin bir çeşididir.

Genellikle, tedavi yöntemi olarak radyoterapinin uygulandığı bir hastalıktır ve tedavi edilebilen bir durumdur.

Toplumun guatr ve hipertroidiyi karıştırıldığı durumlar da yaygın olarak görülmektedir. Tiroidin gerektiğinden fazla çalışması hipertroiddir. Kandaki  tiroit seviyesinin düşük yada yüksek olması  direkt olarak hipertroidi olmak olarak düşünülmemelidir. Bazı hastalıkların belirtilerinin birbirine benzemesinden dolayı şikayetlerin ve teşhisin birbiriyle uyuşması önemlidir.

Guatr Hastalığının Belirtileri
Genel olarak görülen guatr belirtileri aşağıda verilmiştir.

Vücutta  titreme: Ellerde daha çok titremenin olduğu saptanmıştır. Fakat titreme nörolojik bozukluklar da oluşabilecek bir durumdur.

Hızlı ve fark edilemeyen kilo kayıplarının olması: Kişinin düzenli beslenmesine karşın fazla kilo kayıplarının yaşanması guatr hastalığı belirtileri arasındadır.

Aşırı terleme: Vücuttaki iyon dengesinin bozulmasına bağlı olarak aşırı terleme görülen belirtilerdendir.

Sindirim sistemi bozuklukları: Daha çok tuvalete çıkma isteğinin olmasının nedeni sindirim sistemin çok hızlı çalışmasından kaynaklanır.

Halsizlik: Kişinin kendini nedensiz yere ve devamlı olarak halsiz hissetmesi  de tirodde görülen bir durumdur.

Regl döneminin düzensiz olması: Tiroit hormonunun fazla salgılanması diğer endokrin sistemi elemanlarını etkilemektedir.

Sinir ve stresli bir psikolojiye sahip olmak: Tiroit hastalarında en açık olarak görülen belirtilerdendir ve kişilerin sinir atakları olabilmektedir.

Boğazların şişmeye başlaması: Tiroit bezinin büyümeye başlaması  genellikle görülen bir belirtidir. Genellikle ön tarafa doğru bir şişme görülmektedir.

Günlük olarak çok fazla tuvalete çıkmak: Metabolizmanın hızlı çalışmaya başlaması kişinin daha fazla tuvalete çıkmasına neden olacaktır.

Saçların dökülmeye başlaması ve diğer bahsedilen belirtiler zehirli guatr da görülen genel olarak saptanmış belirtilerdir. Zehirli guatr kişinin cinsel hayatını da etkileyebilen bir hastalıktır.

Guatr Hastalığı Nedenleri
Guatr hastalığının ilk belirtileri arasında iyon eksiliği yer almaktadır ve iyot yetersizliği durumunda tiroidi hormonun salgılanmasını etkilemektedir. Dolayısıyla iyodun kullanılmaması, tiroit hormonun yeterli olmasına rağmen üretilemeyen hormon nedeniyle tiroit bezleri giderek büyümeye başlarlar.

İyodun az alındığı popülasyonlar da guatr hastalığına daha çok rastlandığı gözlemlenmiştir. Deniz ürünlerinin daha fazla iyot içermesi dolayısıyla daha sık tüketilmesi önerilmektedir. Aynı zamanda iyotsuz yerine iyotlu tuz tüketilmesi de önemli bir husustur. Diyetlerde de kişinin durumu düşünülerek alınan tuz miktarı ayarlanmalıdır.

Türkiye ‘de olduğu gibi Avrupa ve Amerika da sıklıkla karşılaşılabilen bir durumdur ve bu durumda iyot takviyesi yapılması önerilmektedir.

Sigara ise Guatr ‘ı tetikleyen bir durumdur ve sigara iyodun emilimini engelleyecek özelliktedir. Sigara kullanan kişiler diğer hastalıklarda da olduğu gibi büyük risk altındadır.

İmmun sisteminin düşük olması  da hormonların salgılanmasına olumsuz bir etki yaratmaktadır ve tiroit hormonun salgılanmasını etkilemektedir.

Tiroit nodülleri: Nodüllerin bulunması zehirli guatrda rastlanılan bir durumdur . Biyopsi yapılması ise nodülleri araştırmak için yapılan bir yöntemdir.

Vücuda fazla iyot alınımı: Vücuda alınan fazla iyot da tiroid hormonlarının düzeyini etkilemektedir.  Genellikle ülkemizde Karadeniz bölgesinde karşılaşılan bir hastalıktır.

Diğer nedenler ise, hamilelik , alınan fazla radyasyon ve bazı bakterilerin yol açtığı enfeksiyonlardır.

Yukarıda belirtilen nedenler Guatr hastalıklarının saptanılmış temel belirtileri arasındadır.

Normal Tiroid Bezi ve Büyümeye Olmuş Tiroid Bezi

Guatra Ne İyi gelir ve Bitkisel Tedavi  Yöntemleri
Dereotu Kürü:
Tiroide hastalıklarını tedavi etmek için kullanılabilecek önerilen bir yöntemdir. Nodüllerin boyutlarının azalması sağlamak ya da boyutları küçük ise nodüllerin ortadan kaldırılması için kullanılan bir bitki çeşididir.

Ceviz Kürü: Ceviz dolu bir kavanozun içine yeterli miktarda bal konularak yapılan bir kürdür ve Guatr tedavisinde rahatlıkla kullanılmaktadır.

Guatr Hastaları Hangi Bölüme başvurmalıdır?
Guatr hastalığından şüphelenen  kişilerin ilk başta gidilmesi gerekilen yer ilk olarak Dahiliye ve İç hastalıkları bölümüdür. Buraya gelen hastalara gerekli tetkik ve teşhisler yapıldıktan sonra Endokrinoloji ye  danışılmalıdır. Çünkü endokrin sistemini yakından ilgilendiren bir hastalıktır. Erken teşhis  ve tedavinin Guatr hastalığı için önemli olan bir husustur.

Guatr Hastalığı Tedavisi
Üç  farklı tedavi yöntemi uygulanmaktadır; ilaç, radyoterapi ve ameliyattır.

İlaç tedavisi: Hormonları düzenlemek için doktorlar tarafından bir takın ilaçlar verilmektedir ve bu ilaçlar hormon seviyesini dengelemek için kullanılmaktadır. İlaçla tedaviden sonra hastalık kendini tekrar gösterebilmektedir.

Ameliyat:  Radyoterapiyle birlikte kullanılan bir tedavi  yöntemidir. Nodüllerin alınmasıyla soru ortadan kalkmaktadır fakat ilaçla tedavinin sonucunda olduğu gibi ameliyatla tedavi sonucunda da hastalık tekrar oluşabilmektedir.

Atom tedavisi:  İyonik radyoaktif tedavi olarak da bilinen bir tedavi  yöntemidir ve genellikle cerrahi müdahalenin ardından yapılan bir uygulamadır. Bu tedavide ameliyat sonrasında kalan nodülleri vücuttan uzaklaştırmaktır.

Kısaca özetlemek istersek;  guatr dan şüphelenen hastaların gerekli birimlere başvurmaları ve gereken teşhis-tedavinin yapılması ile hastalık süreci  daha kısa sürede atlatılabilecektir.

Yorum yapın