Graves Hastalığı Belirtileri

Ahmet

Graves hastalığında tiroid bezlerinde oluşmuş olan aşırı çalışma problemi ile birlikte otoimmün hastalığı oluşur. Tiroid bezlerinin yavaş çalışması sorununa hipertiroidi de denilmektedir. Otoimmün hastalıklar vücudumuzun doğru olmayan biçimde sağlıklı hücrelere saldırması ile birlikte meydana gelir ve Graves hastalığı oluşmaya başlar.

Graves hastalığı nedir? (genel giriş)
Graves hastalığında hipertiroidi en çok görülen çeşitlerinden birisidir. Graves hastalarında meydana gelen temel sorun bağışıklık sisteminin doğru çalışmamasından kaynaklanır. Bağışıklık sistemi yararlı hücrelere saldırmaya başladığı zaman immünoglobülin üretmeye başlamaktadır. Bu da fazla seviyede olduğu için tiroid hormonunun salgılanmasını hızlandırmakta ve artırmaktadır Geaves hastalarında hipertiroidi en yaygın olan hastalıklardan bir tanesidir. Graves hastası olan kişilerin bağışıklık sistemlerinde sağlıklı tiroid hücrelerinin saldırıya uğraması da bu madden üretilmesini neden olmaktadır. İmmünoglobülinler fazla oranda tiroidi salgılanmasını da desteklemektedir. Tiroit hormonu sinir sistemini de etkiler. Çünkü sinir sistemi fonksiyonları beyin gelişiminden vücut sıcaklığına birçok önem sahibi sistemin düzenlenmesinde etkili olan hormon çeşididir. Hipertiroidi tedavi edilmez ise kilo kayıpları, aşırı duygu değişimi, depresyon ve fiziksel yorgunluklar oluşum gösterir.

Graves hastalığı belirtileri
Graves hastalarında kaygı, erkeklerde göğüs büyümesi, konsantrasyon bozukluğu, çift görme, gözlerde kaşıntı ve gözde sulanma, yorgunluk, bağırsaklarda hareketlilik ve fazla çalışma, guatr, sıcakğa fazla duyarlı olma gibi sorunlar yaşanmasının dışında fazla terleme iştah problemi, uykusuzluk, kadınlarda düzensiz yaşanan adet dönemleri, kas zayıflaması, sinirli olma, hızlı kalp atışları, nefes darlığı, titreme ve kilo kaybı en fazla yaşanan belirtiler arasında yer almaktadır.

Graves hastalığında beslenme
Graves hastaları için önerilen en önemli diyetlerin başını lif temelli besinler çekmektedir. Lif birçok kişi tarafından ciddiye alınmaz fakat önemli bir besin kaynağıdır. Lif aslında birçok kişinin bilmediği şekilde mükemmel bir diyet oluşturabilir. Lif insanları tok tutar ve aynı zamanda besler. Sindirim sistemini de desteklemektedir. Bu sayede de hasta kilo konusunda daha etkili ve kontrollü şekilde sonuca ulaşır. Lif bakımından zengin olan besinler arasında kabukla tüketilen elma ve armut bunun dışında ahududu, muz, portakal, kuru incir, havuç ve karnabahar yer alır. Graves hastalığı diyetlerde ikinci sırada ve faklı meyve ve sebzeler ile çeşitlendirilerek beslenmeye katılır. Tatlı yiyecekler elma, şeftali, çilek gibi meyveler ile değiştirilebilir. Meyve ve sebze temelli beslenme en sağlıklı beslenme türüdür. Kilo kontrolünde ki en basit yolda vücudumuzda ki su ile mümkündür.

Graves hastalığı tehlikeli midir?
Graves hastalığı en kısa sürede tedavi edilmesi gereken hastalıklardandır. Antithyroid ilaçları radyasyon tedavilerinde kullanılır. Hipertiroidi Graves hastalığı sebebinden dolayı genel olarak kolay bir şekilde kontrol edilebilir ve güvenli bir şekilde tedavi edilmesinde yardımcı olur. Tedavi çoğunlukla her zaman başarı ile sonuçlanır.

Graves hastalığı için bitkisel tedavi yöntemleri
Tiroit hastalığının en iyi ilacı ceviz olarak bilinir. Kabuğu ve perdeleri ile 25 adet ceviz 1 litre kadar suya eklenerek beş gün bekletilir. Hazırlamış olunan sudan sabah ve akşam bir fincan tüketilir. Cevizlerde yiyilebilir.

Graves Hastalığı Tedavisi
Yapılacak olan Graves tedavisinde hastanın yaşı ve genel durumu önemli unsurlar arasında yer alır. Günümüzde 3 tane tedavi türü bulunmaktadır. Tiroit hormonunun üretilmesinde sırasında tiroit bezlerinin bazısı parçalanarak hormon üretimi sınırlandırılır. İlk olarak ilaç tedavisi uygulanır. Doktor tarafınca tiroit hormonu üretimine engel olan anti tiroit ilaçları verilir. Bunun dışında tedaviler başladığı zaman belirtilerin etkisini ortadan kaldırmak için beta blokörler kukullanılır. Anti tiroit ilaçları susama sorunu ve uykusuzluk gibi bazı problemlerin oluşmasına neden olabilir.

Bazı zamanlarda ise kan hastalığı olan akyuvarsızlık meydana gelir. Çoğu durumda tedavi güvenilir ve bir süre sonra normal hormon dengesini yakalayabilir. Diğer bir tedavi şekli ise radyoaktif iyot tedavisidir. İlaç tedavisi başarısız olduğu zaman kullanılır. Hastaya kapsül yolu ile ya da radyoaktif iyot içeren su verilir. İlaç alınmasından sonra radyoaktif iyot hızla aktivite olan tiroit hücrelerince emilir ve bu hücrelerde verilen radyoaktif maddenin etkisi ile parçalanır. Ve bu sayede tiroit üretimi hızlı bir şekilde üretilmiş olacaktır.

Diğer tedavi yöntemi ise tiroit Ameliyatıdır. Tiroidektomi tiroit bezlerinin tamamen alınması ile meydana gelen bir olaydır. Ancak bu aşırı hormon üretimi ufak yumrulara neden oluyor ise bezin belli kısmı alınır. Eğer ki bezler tamamen aktif ise bu çoğunlukla rastlanan durumdur bu durumda Da belli bir kısmın alınması söz konusudur. Ameliyat çoğunlukla guatr olan kişilerde kanser riski olan hastalar da ve hamilelerde yani radyoaktif iyot tedavisi uygun olmayan hastalar için uygulanmaktadır. Ameliyat sonrasında ne kadar çok tiroit bezi kaldığına bağlı değişim terapisi uygulanır.

Yorum yapın