Gıda Zehirlenmesi Belirtileri

Ahmet

Gıda zehirlenmesi dediğimiz olay tükettiğimiz yiyecek ve içecek gibi besinlerin içinde bulunan bakteri ve virüslerden meydana gelir. Gıda zehirlenmesi gıda maddelerinde kullanılan ilaç ya da kimyasallar yoluyla da kişilere zarar verebilir. Yediğimiz gıdalar bünyemizde belli bir bağışıklık düzeni kurar. Her kültürün kendisine ait gıda tüketim kültürü vardır. Her ülkede ya da bölge de bulunan gıda kültürü her bünye için uygun olmayabilir. Bu durum da kişilerin farklı kültürlerde tükettiği gıdalardan etkilenmelerini sağlar. Gıda tüketiminde dikkat edilmesi gereken bazı unsurlar vardır. Bu da gıda zehirlenmesini engeller. Gıda zehirlenmesi sorunun da gözlemlenen en yaygın şikayetler kusma, karın ağrısı ve ishaldir. Ateş ve üşüme, kanlı dışkılama, halsizlik de gözlemlenebilecek diğer hususlardandır. Gıda zehirlenmeleri küçük çaplı yan etkiler ile atlatılabileceği gibi ölüm ile de sonuçlanabilir.

Gıda Zehirlenmesi Nedir?

Tüm canlıların beslenme olarak nitelendirdiğimiz temel ihtiyaçları vardır. Beslenme canlının bedensel enerjisini yenilemek için tüketilir. Yenilen besinler öğütülür ve ayrıştırılır. Şeker, su, karbonhidrat ve protein gibi maddelerin ayrışarak vücuda dağılımı sağlanır. Kan ve dolaşım yolları ile bu maddeler canlının organlarınca depolanır. Depolanan besinler canlının açlık ihtiyacında yakıma dönüşür ve bir süre dayanıklılık ve enerji sağlar. Gıdalar bu kadar önemliyken gıdaların sağlığa uygunluğu de oldukça önemlidir. Gıdalar tüketilmeden önce temizlenmeli, taze olmasına özen gösterilmeli, temiz bir ortamda hazırlanmalı ve doğru koşullarda saklanıp hazırlanmalıdır.  Besinler konusunda dikkat edilen bu unsurlar kişilerin sağlığını da o derece etkiler. Gıda zehirlenmesi, gıda tüketiminde bulunan yanlış maddelerden, yabancı maddelerden ya da bozuk olmalarından kaynaklanabilir. Gıda zehirlenmeleri tüketilen içeceklerden de meydana gelebilir. Su temizliği oldukça önemlidir. Besinler, yiyecek ve içecekleri tükettiğimiz tabaklar ve bardaklar su ile temizlenmektedir. Bu sebeple su hem içme aşamasında hem de hijyen aşamasında oldukça mühimdir. Gıda zehirlenmesi geçiren bir kişi mide bulantısı, baş dönmesi, halsizlik, ishal ve kusma şikayetleri ile karşılaşabilir. Kişiler alacakları gıdalara özen göstermelidir. Alacak olduğumuz her gıdanın içeriği bünyemize fayda ya da zarar vermektedir. Gıdaların son kullanma tarihleri geçmemiş olmalıdır. Satın alınan gıdaların Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı tarafınca denetlenmesi ve onaylanmış olması gerekmektedir. Dışarıdan yiyeceğiniz yiyeceklerin hijyen kriterlerini göz önünde bulundurunuz. Yaz günlerinde satılan döner tarzı bakteri üretmeye meyilli yiyecekler, açıkta satılan ürünler tüketmeyiniz. Süt ve süt ürünleri ve ya et ürünleri gibi besinlerde zehirlenme meydana gelir.

Gıda Zehirlenmesi Belirtileri

Tüketilen besinlerden olumsuz etkilenen canlı metabolizması değişik tepkimelere sebep olabilir. Gıda zehirlenmesi yaşayan kişilerde zehirlenme belirtileri 1 ya da 3 gün arasında ortaya çıkabilir. Hastanın zehirlenmişlik derecesi yenen yemeğin temizliğine, yendikten sonra belirtilerinin çabuk oluşuna, gıdanın tazeliğine bağlıdır. Bakteri, virüs, parazit gibi zararlı maddeler taşıyan bozulmuş gıdalar tüketilmesi sonrasında mide bulantısı başlar. Mide bulantısı bu rahatsızlıkta gözlemlenen ilk unsurdur. Sırası ile mide krampları da kendisini göstermeye başlar. Zehirlenmiş kişilerin boşaltımlarında da bazı sorunlar gerçekleşir. İshal olabilirsiniz ya da kanlı dışkılama gerçekleşebilir.  Gıda zehirlenmesi yaşayan kişi birkaç gün kusmaya devam edebilmektedir. Yüksek ateş şikayeti de bu hastalıkta ciddi belirtilerdendir. Zehirlenmiş kişi kas ağrıları çeker ve yorgun ve halsiz bedensel şikayetlere de sahip olabilir. Bazı zehirlenmeler çok ileri derece olmayıp kusma, ishal yoluyla vücuttan atılır ve müdahaleye gerek kalmadan geçer. Bazı zehirlenmeler ise zaman geçtikçe ciddileşebilir ve müdahale gerektirebilir. Hastalar yedikleri yiyeceklerden şüpheleniyorlarsa ve bu problemlerle karşılaşmışlarsa, bir hastaneye gitmeleri gerekmektedir.

Gıda Zehirlenmesinde İlk Yardım Nasıl Olur?

Gıda zehirlenmesi ile karşı karşıya kalan hasta doktora ulaşmadan önce kendisinin uygulayabileceği bazı tedavi şekilleri de vardır. Evde uygulanacak yöntemler zehirlenmede ilk yardım adımıdır. Sürekli kusma ve ishal ile karşılaşan hasta devamlı olarak sıvı tüketmektedir. Sıvı azalımı olan vücut bunu geri kazanmak ister. Vücudun 3/1’inin su olduğu düşünülürse su vücudumuz için büyük önem arz eder. Doktorların bu tarz durumlarda su tüketmelerini önermektedir. Tüketilecek olan suların tuzlu ve ya şekerli olmasında yarar vardır. Çünkü vücut tuz ve şeker kaybı yaşar bu sayede su yolu ile takviye yapılmış olur. Vücuttan kaybedilen sıvının yerine sıvı takviye etmek için su dışında, çay, soda, limonlu soda ya da su, tuzlu ayran içilmesi de faydalı görülür.

Gıda Zehirlenmesi Tedavisi

Gıda zehirlenmesi sorunu çoğu kez doktora gitmeye gerek kalmadan hafif bir şekilde atlatılır. Midede tepkimeye giren yiyecekler zaten kusma yöntemi ile dışarı atıldığı için kişi rahatlamaya başlar. Bazı durumlarda ise hastalık uzun bir süre devam edebilir ve bir doktora görünmek gerekmektedir. Ağır geçirilen gıda zehirlenmelerinde kanlı dışkı ya da yeşil ve sarı mukus varsa tıbbi yardım almanız gerektiğini gösterir. Gebe iseniz de tıbbı yardım almak için yavaş davranmayın. Gebelik sırasında annenin bünyesi oldukça hassastır ve dış etkenlerden oldukça etkilenir. Bebeklerde bağışıklık sisteminin tam oluşmamış olması ve ya yaşlılarda bağışıklık sisteminin zayıflamaya başlaması gıda zehirlenmesi ile mücadele edemeyebilir. Bu sebeple yaşlılar ve bebekler de bu hastalık gözlemlenir ise hastaneye götürülmelidir. Bazı zehirlenme durumlarında antibiyotik tedavisi uygulanabilir. Enfeksiyonlarla mücadele etmesi için takviye niteliğindedir çünkü.  Gıda zehirlenmesi yaşadığınız durumlarda kustuktan sonra yiyecek yememeye dikkat gösterin. Midede oluşan bakteri yediğiniz yiyecekler ile tepkimeye neden olup iyileşmenizi öteleyebilir. Belli aralıklarla yavaş ve azar azar su içmeyi deneyiniz.  Gıda zehirlenmesi için önlem almakta aslında bir tedavi çeşididir. Önlem almak bir hastalığın engellenmesi demektir. Ellerinizi sürekli olarak yıkayıp yemek yapmaya başlamak, gıdaları temiz su ile yıkamak, temiz içme suyu tüketmek, ürünlerin son kullanma tarihlerine bakmak ya da tazeliğine dikkat etmek sizin alacağınız önlemlerdendir.

Gıda Zehirlenmeleri En Çok Hangi Besinler Vasıtası ile olur?

Yorum yapın