Gırtlak Kanseri Belirtileri

Ahmet

Gırtlak, konuşmamızı, nefes almamızı ve yutkunmamız için yardımcı olur. Gırtlağımız 3 bölüme ayrılmaktadır, üst kısım, orta kısım ve alt kısım olarak. Kanser ise, insanın sahip olduğu hücreler içerisinde bulunan DNA’larda değişimler meydana gelmesi ve anormal şekilde çoğalması ile oluşur. Kanser vücutta oluşmaya başladığı zaman vücudumuzda ki mutasyonlar kanser hücrelerini yok etmeye başlarlar. Fakat buna tepkime olarak kanser hücreleri bölünerek çoğalır ve vücudu sarmaya çalışır. Tümörleri oluşturmaya başlar. Bu tümör kitleleri sağlıklı organları sıkıştırmaya başlayarak o bölgeyi sarar. Gırtlak kanseri ise çoğunlukla ses tellerinin bulunduğu noktada oluşur. Ses zamanla deforme olur. Gırtlak kanseri şikayetleri olan kişiler, yutkunma zorluğu ve yutkunma sırasında ağrı ile karşılaşır, ardı sıra gelen öksürükler, nefes darlığı, nefes alış verişinde meydana gelen hırıltılar belirtilerin arasındadır.

Gırtlak Kanseri Nedir?

Gırtlak kanseri, kanser çeşitleri arasında daha sık görülen kanser türüdür. Sigara gibi tütün ürünleri kullanan kişilerde daha sık görülür. Gırtlak yapısında mevcut hücrelerin bozulmaya başlaması ile tümörler gırtlak bölgesinde kanser oluşumu başlatır. Gırtlak kanserinin kesinlikle şu sebepten oluşur denilebilecek bir saptama yoktur. Ama belli başlı tetikleyen sebepler vardır.

Sigara : Gün içinde 1 paket ve üstünde sigara tüketimi gerçekleştiren kişilerde gırtlak kanseri görülme olasılığı oldukça fazladır. Genellikle 50 yaş üzerinde gözlemlenen bu hastalıkta uzun yıllar tütün maddeleri kullanmanın birikmişliği göze çarpar. 30 – 40 sene boyunca yoğun sigara ve nargile gibi ürünler kullanan kişilerde olasılık çok çok fazladır. Alkolün de etkisi sigaraya benzer çeşittedir. Alkol tüketen kişilerde gırtlak kanseri olma riski, alkol tüketiminde bulunmayan kişilere nazaran 3 kat fazladır. Uzmanların yaptığı açıklamalara göre, sigara tüketen kişilerin gazlı içecekte tüketmesi bu riski daha da artırmaktadır.

Genetik Sebepler  :        Genlerini taşıdığı bir yakının gırtlak kanserine yakalanmış olmaları, gen sahibi kişinin de gırtlak kanseri olma riskini artırır. Anne, baba, kardeş ya da çocukları gibi birinci dereceden akrabası olan kişiler gen aktarımında en baş etkendir. Bu sebeple anne ve babamın böyle bir hastalığı varsa gırtlak kanseri için önlem alınmalı ve kontroller yapılmalıdır.

Gıda Tüketimi : Özellikle kızartılmış fast food olarak da nitelendirilen gıda tüketimi gırtlak kanseri riskini artırıyor.

Zehirli Maddeye Maruz Kalmak:  İş yerleri ve evlerde kullanılan kimyasal maddelerin tüketimi kişilerin gırtlaklarına zarar vermektedir. Asbest olarak bilinen gemi, uçak ve otomobil gibi sektörlerde kullanılan madde, kömür ve odun tozu, boya, petrol, yakıt, asit içeren maddeler, tiner gırtlak kanseri riskini artırmakta. Tüm solunumun süzüldüğü yer olan gırtlak bu maddelerden oldukça etkilenmektedir. Çünkü gırtlak bu maddelerin kesin kokusunu ya da maddelerin yutumunu sağladığı için kimyasallar bölgede tahribat oluşturur.

Gırtlak Kanseri Belirtileri

Gırtlak kanseri, diğer kanser türlerine göre çok daha sık rastlanan bir türdür. Özellikle gırtlakta kanser hücreleri ses tellerine yakın oluşmaktadır. Bu nedenledir ki kanserin ilk belirtilerinde ses telleri zedelenir ve ses değişime uğrar. Ses normal seyrinden daha kısık olabilir ya da çatallaşabilir. Gırtlak kanserinin de belli başlı belirtileri vardır.

Gırtlak kanseri belirtileri;

  • Yutkunmada zorluk
  • Yutkunma gerçekleştirirken ağrı
  • Sık öksürük
  • Gırtlak bölgesinde şişkinlik oluşması
  • Nefes kokusu
  • Nefes darlığı sorunu
  • Sebepsiz kilo değişimi
  • Halsizlik ve aşırı derece beden yorgunluğu şeklindedir.

Gırtlak kanseri riski taşıyan bu belirtiler gözlemlenir ise bir doktora görülmeniz gerekmektedir. 2 – 3 hafta süren ses kısıklığı gibi problemlerinin var ise göz ardı etmeyiniz. Seste kısıklık daha çok kanser hücrelerinin ses tellerine yakın olmasından kaynaklanır.

Gırtlak Kanseri Neden Olur?

İnsan vücudunda ihtiyaç duyulmayan bazı hücreler birikir ve bu birikme sonrasında tümör oluşur. Bu tümörler ya iyi huyludur ya da kötü huyludur. Kötü huylu tümörler kanserli hücrelerdir. İyi huylu tümörler tedavi edilebilecek ve tekrarlanmayacak türdendir. Hayati olarak tehlike taşımazlar. Ama elbette ki her aksi oluşum gibi vücut akışını bozar.  İyi huylu tümörlerde başka bölgelere yayılma ve sıçrama görülmezken kötü huylu tümörler kontrol altına alınmazsa çoğalıp sağlıklı hücrelere zarar verme riskine sahiptir. Kanserli hücreler de tedavi sonrasında yeniden oluşum gösterebilir.

Gırtlak kanseri oluşumunda genel olarak sebep olan unsurların başında sigara gelmektedir.  Uzun yıllar tüketilen tütün ürünleri ve sık alkol tüketimi gırtlak kanserine zemin oluşturur.  Uzmanların açıklamalarına göre bir başka neden ise, çok fazla miktarda hayvansal yağ tüketimi, beslenme şekli ve genetik anlamda bozukluklardır. Reflü rahatsızlığı olan kişilerde mide asidinin gırtlağa ulaşması tahribata sebep olur ve bu da kanseri tetikler. Gırtlak sürekli olarak yiyecek ve içeceklerin geçiş yoludur. Bu da gırtlağın çok çabuk etkilenmesini sağlar. Bizlerin tükettiği her besin gırtlağa değip geçer ve asitli içecekler, sigara dumanları, alkol bu noktada aşındırma sağlayabilir ya da hücrelerin işlevini kaybetmesine neden olabilir.

Gırtlak Kanseri Tedavisi

Her hastalıkta olduğu gibi gırtlak kanserinde de erken teşhis hayat kurtarır. Tedaviye başlangıç aşamasında radyasyon tedavisi uygulanır genellikle ve başarıya ulaşma olasılığı yüksektir. İlerlemiş ve erken tanı konamamış kanser hücrelerinde ise kemoterapi yöntemi ile radyoterapi uygulanır.  Kanser hücresinin gırtlak haricinde başka organlara dağılma riski de vardır. Kanser hücreleri yayılmış ise tıp duruma göre yeni yöntemler uygulamaktadır. Yer yer ameliyat ile tedavi süreci devam edilmektedir. Ameliyat ile gırtlağın bir kısma ya da tamamı alınabilir.

  • Radyasyon Tedavisi: Radyasyon tedavisi gırtlak kanserinin her aşamasında uygulanabilen bir yöntemdir. Bu tedavi yöntemi ile kanser hücresi küçültülebilir ya da yok edilir. Bu tamamen vücudun kanserli hücrelere karşı direncine bağlıdır.
  • Cerrahi Müdahale: Ameliyat ile yapılan tedavi yöntemidir.
  1. Endoskopik Rezeksiyon: Erken teşhis edilmiş durumlarda uygulanır. Hastanın ağzından girilerek kanserli doku lazer ile yakılır ya da parça alınır. Bu yönteme endoskopik rezeksiyon denir.
  2. Parsiyel Larenjektomi: Bu işlemde hastanın ses tellerinin bir kısmı alınır. Eğer ses telleri alınmaz ise sonuçları olumsuz yönde ilerleyebilir.
  3. Geçici Trakeostomi: Hastanın nefes alıp verişinin rahatlaması için yapılan bu operasyon sonrasında boğaz bölgesinde bir delik açılır.
  4. Total Larenjektomi : Tüm hançerenin yani tüm ses tellerinin alınması işlemidir. İleri derece gırtlak kanseri olan kişilerde uygulanan bir yöntemdir. Hasta ameliyat sonrasında ses tellerini kullanamaz. Konuşma sağlaması için bazı tıbbi cihazlar kullanılır.
  5. Boyun Disseksiyonu: Hastanın boynunda bulunan lenf bezlerinin alınması işlemidir. Kanser dokuları lenf bezlerine sıçramış ise bu işlem yapılır.

Yorum yapın