Gluten Alerjisi Belirtileri

Ahmet

Glüten alerjisi, ince bağırsak üzerinde bulunan villus çıkıntılarında meydana gelen yapıların bozulmasıyla besinlerin doğru sindirilememesine sebebiyet vermesidir. Bu yapıların bozulması sonucunda ince bağırsak zarar görür ve ilerleyen dönemlerde kişiler de glüten proteinini karşı alerjik tepkime meydana gelir. Bağırsaklarda villuslar olmadığı zaman yeterli beslenme sağlanamaz ve gelişim faaliyeti gerçekleşmez. Halk arasında glüten alerjisi, çölyak hastalığı olarak da bilinir. Glüten alerjisi yaşayan insanlarda, karın bölgesinde şişme, bulantı ve kusma, kas ve eklem ağrıları, sinir sisteminde gerginlik gibi belli belirtilerle karşılaşılır. Ağrılı bir hastalıktır.

Gluten Alerjisi Nedir?

Glüten tahıl kökenli besinlerde bulunur. İnce bağırsak, glüten proteinine karşı alerjisi olunması durumuna ise glüten alerjisi denir. Genellikle bu durum doğumla birlikte gelen ve ömür boyunca süregelen bir hastalıktır. Dünyada milyonlarca insan bu hastalıkla uğraşmaktadır. Glüten hastaları her ürünü tüketemez. Çocukların gelişim bozukluğu da bu rahatsızlığın belirtileri arasındadır. Genellikle 8 ya da 12 yaş arasında yetişkinlerde 30 ya da 40 yaş arasında görülme olasılığı yüksektir. Glüten alerjisi, özel bir diyet ile rahatsızlığın azaltılması sağlanır. Çöl yak hastalığında yani glüten alerjisinde yiyeceklerin içerikleri önemlidir. İçeriğinde glüten bulunan maddelerin olmasına göre seçilmelidir. Yüksek değerli diyetler ve vitamin takviyeleri yapılmalıdır. Bu alerjiye sahip olan hastalar, buğday, un, yulaf, çavdar, ekmek, makarna, bisküvi, pasta ve çeşitleri, sütlü tatlılar yemekten kaçınmalıdır. İçerisinde bu maddelerin bulunduğu yiyecekleri tüketmek hastanın kriz yaşamasına sebep olur.

Gluten Alerjisi Belirtileri

Glüten alerjisinin belirtileri konusunda sinirlilik hali, yorgun düşmüş bir bünye ve aşırı kilo değişimleri başta gelir. Glüten ürünleri tüketildiğinde kendini yorgun hissediyor, kusuyor, idrarında değişiklik gözlüyorsa bu glüten alerjisine işarettir. Glüten alerjilerinde sindirim sorunları da baş göstermektedir. Şişkinlik hissi, kabızlık, mide de şiddetli ağrı gibi çeşitli sorunlar var ise önlem alınması gerekmektedir. Glüten alerjisi içerisinde egzama hastalığı da görülmektedir. Glüten tüketen kişilerin bünyeleri çeşitli tepkimelere girebilir ve bu tepkimelerden biri egzamaya neden olmaktadır.  Glüten alerjisi belirtilerinde sinir sistemi bozuklukları zamanla depresyona neden olmaktadır. Çöl yak hastaları kusma, kabız, sürekli devam eden bir yorgunluk, aşırı sinirlilik ve depresyon, ani kilo değişiklikleri gibi sorunları kısa bir zaman diliminde ya da aynı zamanda yaşıyorsanız uzmana danışınız. Hastanede gerekli testleri yaptırınız. Glüten alerjisinin tespiti için ciddi testler yapılmamaktadır. Küçük bir kan testi ile kısa sürede öğrenilebilinir.

Gluten Alerjisi Nasıl Anlaşılır?

Glüten alerjisinin fiziksel tepkimelerin yanında ruhsal olarak da yan etkileri vardır. Glüten alerjisinin anlaşılması için insan bedeninde ki değişikliklerin fark edilmesi, bedenin gözlemlenmesi önemlidir.  Çöl yak hastalarında anksiyet sorunu ile karşılaşır. Bir hali bir halini tutmaz ve sürekli olmayacak şeylere sinirlenebilir. Kişi depresif bir hale ve ruha bürünmeye başlar. Enerjisi düşmüş bir beden ve mutsuzluk, iştah sorunu, uykusuzluk problemi yaşayan biri haline gelir.  Glüten alerjisi olan her insan aynı tepkime ile karşılaşmaz. Bazı hastalarda kalp atışlarında değişiklik, göğüs kafesinde ağrılar meydana gelebilir.  Dikkat eksikliği meydana gelmeye başlar.  Kaşıntı ve cilt dökülmesi sorunu da glüten tüketiminde vücudun verdiği reaksiyonlardandır. Sedef ve ya egzama gibi cilt rahatsızlıklarına glüten sebep olabilir.  Glüten alerjisi hali hazırda sindirilemeyen glutenlerin ince bağırsağa zarar vermesi ile gerçekleşir. Bu durum sindirim sistemini de tetiklemektedir. Bağırsak sendromları da yaşanabilmektedir. Hastalığın anlaşılması için vücudun girdiği tepkimeler gözlemlenmelidir. Sürekli devam eden bu sorunlar neticesinde bir uzman yardımı için hastaneye gidilmelidir. Hastanelerde kan testi yapılarak kısa sürede glüten alerjisinin olup olmadığı tespit edilir.

Gluten Alerjisi Olanlar Ne Yemeli?

Glüten hastaları yedikleri besinler sonrasında rahatsızlan maktadırlar. Kişiler hastalığın olumsuz etkilerinden kurtulmak için diyet yapmalı ve vitamin tüketimine dikkat etmelidir. İnsanlar diyeti yemek yememek olarak algılayabilir. Fakat diyet doğru şekilde beslenme anlamına gelmektedir. Glüten hastalarının yaptığı diyetlerde de tüketmemesi gereken ürünlerin yerine vücuduna daha yararlı besinler tüketmesidir.  Glüten hastaları buğday, yulaf, çavdar, ekmek, makarna sütlü tatlılar, hazır çorbalar, pasta ve pasta çeşitleri tüketilmekten kaçınılmalıdır. Pirinç, mısır unları, soya unu ile yapılan yiyeceklerin tüketiminde ise sorun yoktur. Et, tavuk, balık, süt, yoğurt gibi besinlerin tüketimi de glüten hastalarına rahatsızlık verecek besinler değildir.

Gluten Alerjisi Testi

Glüten alerjisi olan hastalar, kendilerinde gördükleri sorunlar neticesinde doktora başvurmaları önemlidir. Hastanede ilk olarak kan testi uygulaması yapılır. Kan testi sonuçları glüten alerjisinin olup olmadığını belirler. Kan testi sonuçlarına göre vitamin eksiklikleri de saptanmış olur. Hem glüten tedavisi için adım atılır hem de vitamin takviyesi için fikir edinilmiş olmaktadır. Vücut çoğu besini alamadığı için vitamin eksikliği sorunu oluşabilir. Bu sorunu da vitamin takviyeleri ile hasta önleyebilir.

Gluten Alerjisi Tedavisi

Glutenli besinler tüketildiğinde, tam sindirilemediği için kana karışma olmaz ve beslenme geriliği yaşanır. Kişilerin güçsüzleşmesine ve zayıf düşmelerine sebep olur. Organlar zarar görmeye başlar. Kişiden kişiye değişkenlik gösteren bazı olumsuz tepkiler vardır. Her kişide ayrı bir yan etki gözlemlenebilir. Glüten hastalarının tedavi edilmesi için kişilerin glüten diyetine başlamaları ve hiç bırakmamaları gerekir. Glüten hastalarında kansızlık ve vitamin eksiklikleri de gözlemlendiği için kişiler takviye almalıdır. Glutenli besinler tüketemedikleri için bunu vücutta karşılayacak vitaminler tüketmelidirler. Kansızlık için kan ilaçları da kullanmalarında fayda vardır. Hastalık ameliyat yöntemi ile geçmemektedir. Tedavi süreci ömür boyu devam eden ve kalıtsaldır.

Yorum yapın