Gastrit Belirtileri

Ahmet

Gastrit Nedir?
Gastrit, mide kanallarında meydana gelen iltihaplı dokunun damarlarda meydana getirdiği rahatsızlıktır. Ani bir şekilde ortaya çıkabildiği gibi, uzun vadede de oluşumu gözlenir. Gastrit, ülseri meydana getiren aynı bakteriler nedeniyle oluşur. Bu yüzden bazı durumlarda ülser, gastrit oluşumunu tetikleyebilir ya da mide kanserine yol açabilir. Buna rağmen genellikle genetik geçmiş, ailesel faktör ya da dengeli beslenme alışkanlığının olması gastriti tetiklemektedir. Çoğu insan için gastrit basit formlu ve tedavisi kolay olan bir hastalıktır.

Çoğu gastrit hastasında, gastritin belirtileri ortaya çıkmayabilir. Fakat çok sıklıkla rastlanan belirtisi, üst karın kısmında ağrıdır. Buna ek olarak çok nadir olarak bulantı ve kusma görülebilir. Genel komplikasyonları; mide ülseri, mide kanseri ya da mide tümörü oluşumudur.

Gastritin önlenmesi her hastalık gibi kolaydır. Gastrit, dengeli beslenen ve düzenli egzersiz yapan insanlarda daha az ortaya çıkmaktadır. Fakat buna rağmen gastritin dünyada görülme oranı neredeyse yüzde 50 civarındandır. Uzmanlar, gastritin bu kadar yüksek olmasının nedenini endüstriyelleşmiş gıda sistemine ve hareketsiz yaşam stili olarak açıklamaktadırlar.

Gastrit Neden Oluşur?
Gastrit, “Helicobacter pylori” denilen bir mikroorganizmanın mide kanallarında tahribat yaratması sonucu, antibiyotik ve benzeri ilaçların düzensiz, aşırı kullanımı sonucu ve alkol, sigara, kokain gibi uyuşturucuların uzun yıllar kullanımı sonucu ortaya çıkmaktadır.

Bütün bunlara ek olarak, hareketsiz yaşam biçimi ve beslenme stili de bu hastalığın oluşumuna neden olmaktadır. Aşırı yağlı yemek yemek, gazlı-asitli içecekler tüketmek, çok fazla tuzlu, ekşi ya da acı tüketmek ve gece geç saatte yemek yemek gastrit oluşumunu hızlandıran durumlardır.

Gastrit Belirtileri
Çoğu gastrit vakasında herhangi bir belirtiye rastlanılmadığı bildirilmiştir. Fakat genellikle en sık olarak rastlanan ve gastritin teşhisini kolaylaştıran semptom ise üst karın kısmında yanma-acı hissetme ya da batar hissidir. Bu ağrılar ani ya da keskin bir şekilde ortaya çıkabilir, yanma ve uzun süreli de hissedilebilmektedir. Genelde üst karın kısmında görülen bu belirtiler, bazı hastaların mide kısımlarının herhangi bir yerinde ya da sırt kısımların hissedilebilmektedir.

Bütün bunlara ek olarak, çok sık olarak klinik vakalar da yer almasa da, bazı gastrit işareti olan belirtiler mevcuttur. Bu belirtiler aşağıda verilmiştir:

  • Kusma (meydana geldiği zaman yeşilimsi mavi ya da tamimiyle kanlı olabilmektedir.)
  • Mide bulantısı (özellikle yemeklerden sonra)
  • Sürekli bir geğirme ihtiyacı (ağrı kesici ya da bir ilaç kullanılmasına rağmen ortadan kaldırılamazsa, kişi gastritten şüphelen melidir.)
  • Sebepsiz iştah kaybı
  • Açıklanamayan kilo kaybı
  • Midede sürekli bir şişkinlik hissiyatı
  • Sindirim güçlüğü

gibi belirtilerdir. Her hastalığın belirtisinde olduğu gibi, gastritin belirtileri de çoğunlukla birden fazladır. Yukarıdaki durumların birden çoğunu kendinde gözlemleyen kişi, en yakın sağlık kuruluşuna başvurmakta gecikmemelidir.

Gastrit Nasıl Teşhis Edilir?
Gastritin teşhis yöntemleri, gelişen tıbbi teknolojiler sayesinde kolayca yapılmaktadır. Genellikle medikal görüntüleme cihazlarıyla teşhis edilen gastritin, bunu takiben etkili tedavi yöntemleri de mevcuttur.

  • Üst Endoskop Yöntemi: ucunda kamera olan ince bir plastik tüp, ağızdan midenin üst kısmına doğru gönderilir. Bu sayede anlık görüntü alınarak gastritin seviyesi tespit edilir. Tam olarak tespit edilemeyen durumlarda ise doku biyopsisi ve iltihap analizi yapılır.
  • Kan Testleri: “H.pylori” denilen bakterinin yol açtığı gastrit, genelde kanın içerisindeki bir takım maddeler vasıtasıyla tespit edilebilmektedir. Özellikle herhangi bir komplikasyon sonucu ortaya çıkmış gastrit, bu sayede kolayca teşhis edilir.
  • Dışkı Kontrolü: Gastrit oluşumu sonucunda, bazı dışkılama durumlarında kanama meydana gelmektedir. Diğer yöntemlerle tespit edilemeyen ya da kesin olarak teşhis konulması gereken gastrit, bu şekilde de tespit edilebilir.

Gastrite Ne İyi Gelir?
Gastrite iyi gelen besinler, genellikle “Helicobacter” isimli bakteriyle savaşan ve mideye iyi gelen besinlerdir. Bunların başında, flanovid denilen maddeyi içeren meyve ve sebzeler gelir. Flanovid içeren besinlerin başında ise açık renkli ve canlı görünüşü olan bitkiler, sebzeler ve meyveler gelmektedir. Bunlar, içerdikleri flanovidler vasıtasıyla “helicobacter” isimli bakteriye karşı adeta panzehir görevi görürler.

Diğer yararlı besinler, yeşil yapraklı taze sebzelerdir. Bunlar, ıspanak, dereotu, maydonoz, kara lahana, yeşil fasulye, bezelye, lahana gibi sebzelerdir. Bu sebzeler içerdikleri A, D ve K vitaminleriyle vücudun tüm kısmına yararlıdırlar. Özellikle mide yanmasına ve gastrite karşı tüketilmesi gereken, öncelikli besinler arasındadır.

Protein açısından zengin fakat içerdikleri yağ bakımından az yağlı olan besinler, gastrit olan kişilere genellikle tavsiye edilmektedir. Çünkü yağ, mide açısından sindirilmesi zor ve gastriti olan hastalara zararlı olan bir maddedir. Bu yüzden doğal yollarla alınan gıdaların maksimum protein, minimum yağ oranına sahip olması gerekir. Bunların başında tavuk eti, balık eti, soya, az yağlı süt ve yoğurt gelmektedir.

Zengin protein açısından bakıldığında, tahıllar ve baklagiller de oldukça besin değeri yüksek gıdalardır. Bu gıdalar başlıcaları; yulaf ezmesi, çavdar, esmer prinç ve fasulyedir.

Gastrit Hastalarının Uzak Durması Gereken Gıdalar
Gastrit hastalığı, yapısı itibariyle çok hassas ve dikkat edilmesi gereken bir hastalıktır. Bu yüzden gastrit hastası olan kişi ne yemesi gerektiğini ve ne yememesi gerektiğini iyi bilmelidir. Bu gıdaların uzman doktorlar tarafından özenle belirtilmeleri, hasta açısından son derece faydalı olacaktır.

Gastrit hastalarının tüketmesi gereken besinlerin yanında, bir de tüketmemesi gereken bir takım besinler mevcuttur. Bunlar halk arasında çok yaygın olarak bilinmektedirler. Asitli yiyecek ve içecekler bu listenin en başında yer alır. Soda, kola ya da maden suyu asit oranı yüksek ve midenin düzenini bozan içecekler, gastrit hastaları açısından son derece zararlıdır.

Turşu, acı biber, soğan ve sarımsak da bu besinlerin arasında yer alırlar. Çünkü bu gıdalar, vücuda girdikleri andan itibaren, midede asidik bir etki yaratarak gastritli dokuyu etkilerler. Bu yüzden bir gastrit hastasının uzak durması gereken besinlerin arasında yer alırlar.

Tüm bunlara ek olarak, belli başlı, bilinen ve günlük hayatta her yerde karşımıza çıkabilen fakat gastrit hastalarının şiddetle uzak durmasını gerektiren besinler aşağıda verilmiştir:

  • Karabiber, toz biber
  • Kakao ve çikolata
  • Aşırı şekerli gıdalar
  • Yapay tatlandırıcı ve asit içeren gıdalar
  • Domates ve domates içeren ürünler
  • Nane ve turunçgiller
  • Kahve ve içeriği bilinmeyen çaylar

gibi besinlerdir. Bu besinlerin daha detaylı hali için, uzman bir diyetisyen ve beslenme uzmanına danışılması, gastrit hastaları için yapılması gereken bir uyarıdır.

Gastrit Ağrısı Nasıl Geçer?
Gastrit ağrısı yukarıda yer alan besinlerin bilinçsizce tüketilmesi sonucu meydana gelir. Bu ağrı meydana geldiği takdirde yapılması gereken bazı belli başlı uygulamalar ve tüketilmesi gereken bazı besinler bulunur.

Tüm aktarlarda çok sık olarak bulunan bu bitkisel maddeler; içerdikleri rahatlatıcı maddelerle, mide yanmasına ve gastrit ağrısına doğrudan iyi gelmektedirler. Bu besinler başlıca;

  1. Papatya
  2. Tarçın
  3. Pırasa
  4. Çiğ patates suyu
  5. Muz
  6. Yoğurt
  7. Bal

gibi besinlerdir. Bu besinler, ağrı ortaya çıkmadan da kullanılabilirler ve mideye sindirim açısından büyük yardımcı olurlar.

Gastrit İbrahim Saraçoğlu Şifalı Bitkiler
Şifalı bitkiler konusunda uzman olan Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu, gastrit için bir takım şifalı bitkiler önermektedir. Bazı hastalarda gastrit, ilaç kullanmasına rağmen ve diyet yapmasına rağmen geçmemektedir. Bu durumda İbrahim Saraçoğlu’na göre yapılması gerekenler; yatmadan önce yarım su bardağı havuç suyu içmek ve sabah kalkınca bir tutam portakal nergizi bitkisini demleyip çay şeklinde içmektir. Bu kür 1 ay boyunca düzenli olarak uygulanırsa, hasta gastritten büyük oranda kurtulmuş olur.

Gastrit Diyeti Nasıl Olur?
Gastrit diyeti, yukarıda yer alan bilgiler ışında uygulanmalıdır. Gastrit diyeti, gastrit hastası olan kişilerin sık sık tüketmesi gereken ve mide açısından son derece yararlı besinleri içermektedir. Daha detaylı bilgi için, gastrit hastalarının kendi doktorlarına danışmalarında yarar vardır.

Gastrit Tedavisi
Gastritin mevcut olan tedavileri basit formdadır. Bu tedavi yöntemleri hastaya bağlı olan gastrit diyeti ve bir takım ilaçlar sayesinde uygulanır.

Gastrit hastası olan kişi tedavi için, doktorunun tavsiyesine göre bir diyet uygular. Buna ek olarak gerektiği takdirde de, midedeki gastrit dokusunu azaltmaya yönelik antibiyotikler, ağrı kesiciler veya B12 vitamini içeren haplar kullanır. Bu sayede gastrit tedavisi sağlanmış olur. Gastrit hastalığında genellikle ameliyat gerektiren bir durum yoktur.

Yorum yapın