Fistül Belirtileri

Ahmet

Fistül Nedir ?
Fistül, kalın bağırsakta yer alan dokuların iltihaplanması ya da herhangi bir enfeksiyona maruz kalması nedeniyle meydana gelen, yuvarlak doku bozukluklarıdır. Bu doku bozuklukları hastaya dayanılması güç ağrılar yaşatabilmekte ve genellikle ortaya çıktıktan sonra teşhis edilebilmektedir.

Fistül, genellikle makat kısmında görülmektedir. Bu fistül türüne perianal fistül adı verilir. Kalın bağırsağın son kısmı olan makat kısmında yer alan çıkışta meydana gelen yuvarlark yapılar olarak yer alırlar. Bu fistül kısımlarından sarı renkte kokulu bir sıvı ve kan damlayabilmektedir. Bu durumda acilen cerrahi müdahale vasıtasıyla vücuttan alınması gerekmektedir.

Fistül Belirtileri
Fistül genellikle makat kısmında görülür. Bu fistül tipleri, genellikle makat kısmında oluşan bir mikrobun, makatta yer alan çizgili kasları etkilemesi sonucu şişmeye sebep olması ile ortaya çıkmaktadır. Mikrop harici fistüller ise, vücudun etkilendiği bazı virüsler nedeniyle oluşabilmektedir. Bu fistüller kişide oluştuktan sonra aşağıdaki belirtilere neden olabilirler.

  • Fistülden kötü kokulu sarı bir sıvı gelmesi
  • Fistülden kan gelmesi veya irin akıntısı
  • Makat kısmında hissedilen ağrılar ve sancılar
  • Virüse bağlı olarak meydana gelen fistüllerde genellikle ateş ve mide bulantısı da görülmektedir.
  • Anal bölgede şişlik meydana gelmesi
  • Fistüle bağlı olarak abse oluşması

Fistül Neden Olur ?
Makat bölgesi olarak adlandırılan, mide ile bağırsak kısmının en bölgesi anal kısımdır. Burada mevcut olarak 2 kas tabakası bulunmaktadır. Bu kas tabakalarının ana görevleri, kişinin dışkısının tutmasına yardımcı olmaktır. Burada yer alan bezlerde meydana gelebilecek her türlü iltihap ve istenmeyen doku, kişinin dışkısını tutamamasına sebep olacaktır. Bu durumda meydana gelen iltihap dokulara temas edecektir. Dokulara temas eden iltihap zaman içerisinde anal fistüle dönüşmektedir. Bu durum çoğu zaman abse, nohut büyüklüğünde şişlik ve dayanılmaz sancılara gebedir. Bu tarz durumlarla karşı karşıya kalan insanlar büyük acı çektiklerinden ötürü, derhal tedaviye muhtaç hale gelebilmektedirler.

Fistül Ameliyatı Sonrası Nelere Dikkat Etmeli ?
Vücudun makat kısmında meydana gelen fistül, çoğunlukla ameliyatsız tedavi edilememektedir. Bunun sebebi fistülün dokularda oluşturduğu tahribattır. Kişi ameliyattan çıktıktan sonraki süreç, genellikle 2 ay kadar hassas bir bakım süreci gerektirmektedir. Daha sonra ise hastalık tamamen iyileşebilmektedir.

Hasta ameliyattan çıktıktan sonra, ilk 1 hafta boyunca normal bir şekilde oturamaz, uyuyamaz veya ameliyatlı dokunun üzerine herhangi bir basınçta bulunamaz. Buna rağmen ilk 6 hafta civarında sıklıkla kanama görülmektedir. Kanama görülmesi ameliyatın başarılı geçtiğine işaret eden bir kaç belirtiden biridir.

Kişinin makat kısmında şişlik meydana gelmesi genellikle ameliyatlardan sonra çok sık olarak karşılaşılan bir durumdur. Bu durum dokuların başarılı bir şekilde iyileşmekte olduğuna bir işaret olmaktadır.

Ameliyat sonrası uygulanması gereken bir lejyon da, oturma banyosu adı verilen, hastanın ılık suyla temasıdır. Bu oturma banyoları yaklaşık 30 derecelik sıcaklıkta, 20 dakika boyunca her gün en az 5 kere yapılmalıdır. Bunun sebebi, sıcak suya temas eden dokuların  büzüşerek daha çabuk sürede iyileşmesidir.

Ameliyattan sonra az da olsa rastlanılan bir takım yan etkiler mevcuttur. Bunların başında makat çatlağı, hemoroid, makatta darlık görülmesi, makat apsesi, makat fistülü veya makatta aşırı oranda kaşıntıdır. Çoğu uzman doktorlar, bu durumların önüne geçmek için hastaya ameliyattan sonra antibiyotik tedavisi vermektedirler.

Fistül Bitkisel Tedavi Yöntemleri
Makatta oluşan perianal fistül’ün, cerrahi yöntem dışında tedavi edilmesi yada müdahalede bulunulması mümkün değildir. Bunun başlıca sebepleri ise şöyledir: oluşan fistülün iltihaptan ötürü abse yapması, oluşan iltihabı vücudun herhangi bir yöntemle uzaklaştıramaması, dokularda oluşan tahribat, doğru bir şekilde dışkılayamama ve makat kısmındaki kaslarda meydana gelen iltihaptır. Bu sebeplerden ötürü bitkisel tedavi yöntemleri söz konusu olmamaktadır.

Fakat piyasada bir takım doktorlar yada eczacılar tarafından önerilmekte olan bazı krem ve merhemler mevcuttur. Bu krem ve merhemler, içerdikleri bazı etken maddelerle fistülde meydana gele akıntı, kanama yada doku kaybı gibi durumların önüne geçebilmektedirler. Ancak herhangi bir tedavi yöntemi sunmamaktadırlar. Bilinmelidir ki, hastada her ne sebepten olursa olsun, fistül oluştuğu takdirde tek kesin çözüm, cerrahi yöntemdir.

Ameliyatsız Fistül Tedavisi Mümkün Mü ?
Hastalarda doku iltihabına bağlı olarak yada belirli virüslere bağlı olarak oluşan fistüllerin, cerrahi yöntem dışında bilinen bir tedavisi yoktur. Bu açıdan bakıldığında, ameliyatsız bir fistül tedavisi mümkün olmamaktadır.

Fistül Tedavisi
Fistül tedavisi, belirtilerden bir veya birkaçı hissedilir hissedilmez uzman hariciye doktoruna başvurur. Doktor, durumu detaylı analiz ederek oluşmuş olan fistülün çapını tespit eder. Durumun aciliyetine göre ameliyat günü belirler. Hasta, fistül ameliyatına girmeden 10 saat önce herhangi bir şey yememelidir. Ameliyata 4 saat kaldığında ise su dahi içmemelidir ki, bunun sebebi de ameliyat esnasında herhangi bir mikrobik durum oluşmaması içindir.

Hasta ameliyattan çıktıktan sonra uyulması gereken kurallar vardır. Bu kurallar doktor tarafından hastaya telkin edilir ve hastanın bu kurallara eksiksiz olarak uyması gerekir. Bu durumlara ek olarak, ameliyat sonrası hastanın koşularına bakılarak takviye olması açısından antibiyotik tedavisi verilebilmektedir. Bunun sebebi ise, oluşabilecek mevcut mikrobiyolojik durumların önüne geçmek ve dokuların, kasların düzgün bir şekilde iyileşmesini sağlamaktır.

Yorum yapın