Beyin İltihabı Belirtileri

Ahmet

Beyin iltihabı beyinde oluştuğu bölgeye ya da beyinin etkilendiği bölgeye göre belirtiler ortaya çıkartmaktadır. Fakat en yaygın görülen belirtisi uyku eğilimidir. Bu uyku problemi şeklinde de ortaya çıkabilir ve uykusuzluk boy gösterebilir. Ense bölgesinde şişme, gözlerde yaşanan felç, yüksek derecelerde seyreden ateş ve halsizlik diğer yaygın belirtiler arasındadır. Beyinde meydana gelen bir sorun olduğu için aslında beyinin hangi bölgesinde gerçekleştiğine bağlı olarak uyarırları farklılık gösterebilir ve belirtiler değişkenlik gösterebilir. Bu unutulmaması gereken bir husustur. Örneğin, sinirlerde meydana gelen hasarlar nedeni ile ruhsal problemler ortaya çıkabilmektedir.

Beyin İltihabı Nedir?
Beyin iltihabı, tıbben ensefalit olarak da isimlendirilen bir hastalıktır. Bakteri, virüs ve zehir gibi etkenlere bağlı olarak kan ve lenf kanalları ile beyne ulaşım sağlayan bir sağlık sorunudur. Beyinde hasar oluşmasına neden olan bu etkenler beyin içinde enformasyon oluşumuna da neden olmaktadır. Beyin iltihabı olarak adlandırılan bu hastalık hayati sonuçlar doğurabilmektedir. Beyin iltihabı dediğimiz hastalık iki çeşit olarak meydana gelmektedir. Beyin iltihabının yayılma oranı, iltihabın yerleşmiş olduğu bölgeye, kapladığı yer miktarına, büyüklüğüne buna benzer etkenlere bağlı olarak gelişim gösterecektir.

Beyin İltihabı Belirtileri
Beyin iltihabında görülen en yaygın belirtiler; görme bozuklukları, uyku düzeninde meydana gelen değişimler, ruhsal sorunlar ve sinirsel hastalıklar, kaslarda fazla gerginlik görülen en yaygın belirtiler arasındadır. Hastalıkta çoğunlukla aşırı uyuma ya da sürekli olarak uyuyamama sorunu boy gösterebilirken uyuşukluk ve halsizlikten kendisini gösteren en ciddi belirtiler arasındadır. Bu belirtiler sürekli olarak devam eder. Hastalığın akut evresinde ise en fazla görülen sorun ruhsal problemlerin meydana gelmesidir. Eğer ki akut tutulma belirsiz ise bu durumda hastalık ile ilişkilendirilmesi pek mümkün değildir.

Ayrıca hastalığın ileri evrelerinde algılama sorunları da mümkün mertebe kendisini göstermeye başlayacaktır. Çünkü beyinde ki sinir dokuları fazla tahrip olmuştur ve etkilerini vücut hissetmeye başlamıştır. Kas gerginliği bozukluklarında ise durum ekstra piramidal sistem tutulmaları sonucunda kaslarda ya aşırı gerilme ya da aşırı gerilmenin azalması gibi bazı belirtiler kendisini göstermeye başlar. Bu durum halk arasında Parkinson olarak da bilinebilmektedir. Hastalığın başlangıç döneminden kısa bir süre sonra gelişme gösterebildiği gibi yıllar sonra da ortaya çıkabilmektedir. Sürecin başında yaşanan bir durum ise, bu noktada hastanın hareket kabiliyeti kısıtlanır, yürümede zorluk çekilmeye başlanır, bir eşya tutarken zorlanmalar ve teklemeleri ile kendisini gösterecektir. Refleksler deforme olmaya başlar, kaslarda yıpranmalar gözlenir.

Beyin İltihabı Bulaşıcı Mıdır?
Beyin iltihaplanması çeşitli virüs ve bakteriler aracılığı ile meydana gelmektedir. Bu bakteri ve virüsler beynin bulunduğu bölgeye göre sorunlar oluşturmaktadır. Hastalığın beyne yerleşmesi ile bulaşıcı hastalık olarak bilinen kızamık, suçiçeği ve kabakulak gibi hastalıkların oluşumuna neden olmaktadırlar.

Beyin Enfeksiyonu İçin Bitkisel Tedavi Yöntemleri
Zerdeçal bitkisi iltihaplanmalarda etkin olarak kullanılan ve Asya mutfağında önemli bir yere sahip olan bitkilerden birisidir. Birçok hastalıkta kullanılmakta olan zerdeçal iltihaplanmalara karşı düzenli şekilde tüketildiği zaman iltihap dağıtmada etkili olduğu bilinmektedir. Zencefil ise Hindistan’a özgü bir baharattır ve ağrı kesici olarak ya da iltihap önleyici ilaç olarak kullanılmaktadır. İltihap sorunu olan hastalarda düzenli şekilde tüketildiği zaman zerdeçal gibi olumlu etkileri olmaktadır.

Çörek otu da aynı şekilde iltihaplanmalara karşı tüketilmesi önerilen bitkiler arasındadır. İltihap kurutucu etkisi vardır bunun yanında da ağrıların dinmesinde oldukça etkilidir. Sarımsak ise en çok bilindiği yönü ile doğal antibiyotiktir. Özellikle iltihapların kurutulmasında ya da sökülmesinde oldukça etkilidir. Sarımsakta bu dönemlerde tüketilmelidir. Sarımsak kadar soğan da bu konularda oldukça ün yapmış bir bitkidir. Soğan suyu iltihaplanmalar için tüketilmesi önerilen kürler arasındadır. Soğan suyunun düzenli tüketilmesi kısa sürede iltihabın sökülmesine yardımcı olacaktır.

Beyin İltihabı Nelere Yol Açar?
Beyin iltihabı sorunu ile karşı karşıya gelen bireylerde belli başlı belirtiler ve etkiler söz konusudur. Fakat asıl önemli olan ve dikkat edilmesi gereken husus her bireyde aynı etkinin oluşmayacağıdır. Çünkü beyinde meydana gelen iltihaplanma hastanın hangi beyin dokusuna zarar verir ise vücudun o noktasında bir etki söz konusu olacaktır ve hayati önem taşıdığı durumlar da olmaktadır.

Beyin İltihabı Nasıl Tedavi Edilir?
Eğer ki beyin iltihabı hafif bir dönemde ise yani erken fark edilmiş ise istirahat, bol sıvı tüketilmesi ve ağrı kesici, ateş düşürücü ilaçlar verilmesi ile tedavi süreci oluşturulabilir. Beyin iltihaplanması daha ciddi boyutlara ulaşmış olan kişilerde ise Antiviral ilaçlar kullanılmaya başlanır. Böceklerden dolayı meydana gelen virüsler genellikle tedavilere cevap vermemektedir. Enfeksiyona neden olan virüsün tespit edilmesi hızlı olmamaktadır. Bu durumda da asiklovir adı verilen başka bir tedavi çeşidi uygulanmaktadır.

Antiviral ilaçların yan etkileri olabilmektedir. Bu yan etkiler mide bulantısı, kusma, ishal, kas ve eklemlerde ağrı olarak kendisini gösterir. Çok sık görülmese de gelişme ihtimali olan böbrek ve karaciğer hasarları ve kemik iliğinde meydana gelen baskılanmalar görülebilmektedir. Bunlar için gerekli testler ile ön tanı koyulabilir. Bu hastalık için destekleyici bir bakım da yapılmalıdır. Şiddetli bir beyin iltihabı yaşayan hastalar özellikle hastanede ek bakıma alınmalıdır. Solunum fonksiyonlarının düzenliliği ve kalp işlevlerinin normalliği kontrol altında tutulmalıdır. Vücudun bu dönemde mineral desteğine ihtiyacı olacağı için tedavi de buna ağırlık verilmelidir. Beyinde meydana gelen problemler kafatası basıncını artıracağı için bunu önleyecek tedaviler ve önlemlere de yer verilmelidir.

Yorum yapın