Ferritin Eksikliği Belirtileri

Ahmet

Ferritin Eksikliği Nedir ?
Ferritin insan vücudunda üretilen ve kanda yer alan bir tür depo proteindir. Ferritinin ana görevi ve amacı, vücuda gelen demiri depolamak ve vücuda bağlamaktır. Ferritinin herhangi bir nedenden ötürü üretilememesi yada eksik olması gibi sorunların sonucunda kişide demir eksikliği ortaya çıkmaktadır. Kansızlık ve demir eksikliği durumlarının başlıca sorumlusu olan ferritin eksikliği, halk arasında çok sık olarak görülen bir durumdur. Fakat demir genellikle demir eksikliği’nin bir nedeni olarak bilinse de, aksine ferritinin eksik olması doğrudan demirin eksik olmasına yol açmaktadır.

Vücutta kan yoluyla ölçülen ferritin, belirli bir değerin altında ise vücutta demir depolanmasında bir problem oluşur. Bu durum da demir eksikliğine neden olur. Ferritinin eksik olması durumu, bir çok sebepten ötürü meydana gelebilmektedir. Karaciğer hastalıkları, mide ve sindirim bozuklukları, genetiksel kan hastalıkları, beslenme problemleri, kronik kanamalı hastalıklar ve aşırı kan kaybı gibi ciddi hastalıklar ferritin eksikliğine veya üretilememesine neden olmaktadır.

Ferritin Eksikliği Belirtileri
Ferritin eksikliğinin bir çok çeşitli neden olabilmektedir. Fakat görülen bu belirtiler, ferritin eksikliğinin birer belirtisi olabildiği gibi ayrıca başka hastalıkların da belirtisi olabilmektedir. Bu yüzden bu belirtilerden bir veya bir kaçı görüldüğü takdirde muhakkak detaylı bir kan testi yapılması gerekmektedir. Ayrıca ferritin eksikliğinden söz edilebilmesi için, kandan ölçülen testlerde belli bir oranın altında çıkmış olması gerekmektedir.

Ferritin eksikliğinin en önemli belirtisi yorgunluk ve halsizliktir. Bu durum, kanda düşük oranda yer alan ferritinin demiri vücutta tutamamasının bir sonucudur. Kişi kendisini dinlenmesine rağmen dinç hissedemez. Böyle durumlarda kansızlık, demir eksikliği yani dolaylı olarak ferritin eksikliğinin akla gelmesi gerekmektedir.

Ferritin eksikliğinin bir diğer belirtisi saç dökülmesidir. Aşırı saç dökülmesi, tiroid bozukluklarında da görülmektedir. Fakat bilinmeyen bir neden daha vardır ki, o da tiroid bozukluklarına ferritinin yol açmasıdır. Düşük ferritin kronik hale geldiği zaman tiroid bozuklukları ortaya çıkmaktadır. Bu durum da doğrudan saç dökülmesine neden olmaktadır.

Ferritin eksikliğinin ilerleyen ve kronikleşen bazı durumlarda solunum güçlüğü de görülebilmektedir.

Ferritin Eksikliği İçin Ne Yemeli ?
Ferritin eksikliği için yenmesi gereken gıdalar, hayvansal protein içeren ürünlerdir. Bu ürünlerin başında et, tavuk, hindi, balık gibi gıdalar yer almaktadır. Bu gıdalar içerdikleri yüksek demir oranı sayesinde vücuttaki demir oranını ve ferritin oranını arttırmaktadırlar.

Bu gıdalara ek olarak tüketilmesi gereken gıdalar yeşil yapraklı ve normal taze sebzelerdir. Fakat genellikle halk arasında yanlış olarak bilinen bir durum mevcuttur. Sebzeler ya da baklagiller olarak bilinen ürünlerin içerisinde demir bulunsa da en yüksek emilim et ürünlerinde gerçekleşmektedir. Bu açıdan sadece bitkisel kaynaklı beslenmek, demir artışına neden olmamaktadır.

Ferritin eksikliği için yenmesi gereken gıdalardan çok, uzak durulması gereken gıdalar mevcuttur. Demir hapı ile birlikte kansızlık tedavisi alan bir hasta, yoğurt, süt, kahve, alkol ve sigara gibi demirin emilmesine engel olan ve etki eden ürünlerden uzak durmalıdır. Bu ürünler içerisindeki bir takım etken maddeler yoluyla demirin emilmesine engel olmaktadır.

Çay içmek de halk arasında kansızlığa neden olan bir durum olarak bilinmektedir. Fakat bu durum son yıllarda yapılan labaratuvar testleriyle çürütülmüştür. Çayın içerisinde yer alan tüm maddeler detaylı bir şekilde incelenmiş ve bunların demir alımında herhangi bir engel teşkil ettiği ispatlanamamıştır. Bu açıdan bakıldığından çay ile ferritin düşüklüğünün bir ilgisi bulunmamaktadır.

Ferritin Düşüklüğü Saç Dökülmesi Yapar Mı ?
Demir, vücutta saçların ve tırnakların sağlıklı olması için en başında gelen bir mineraldir. Demir eksikliği de, ferritin eksikliğine bağlı bir durum olduğundan, ferritin eksikliğinde saç dökülmesi görülmektedir. Saç dökülmesine ek olarak, tırnakların güçsüzleşmesi ve çabuk kırılması da çok sık olarak rastlanılan durumlardandır.

Ferritin Eksikliği Nasıl Giderilir ?
Ferritin eksikliğini gidermek için öncelikle uzman bir dahiliye doktoruna muayene olunması gerekmektedir. Doktor, detaylı kan testlerini gerçekleştirerek izlenecek olan tedavi yöntemini ortaya koyacaktır. Bu tedavi yöntemlerinin en başında demir hapı kullanmak, ferritinin bağlıyıcılığını arttıran kan ilacı almak ve C vitamini almak gelmektedir. Bu tedavilerin düzgün ve sabırlı bir şekilde uygulanması sonucu, ferritin eksikliği giderilebilmektedir.

Ferritin Eksikliği İçin İbrahim Saraçoğlu Tavsiyeleri
Bitkisel tedavi uzmanı olan Prof.Dr.İbrahim Saraçoğlu da, ferritin eksikliği için kereviz-ıspanak kürünü önermektedir. Bu kürün uygulaması; öncelikle 200 gr civarında taze kereviz ince ince doğranır. Daha sonra kaynamakta olan 1 litre suyun içerisine ilave edilir. Bu durumda yaklaşık 10 dakika kadar kaynatılır. Daha sonra ince kıyılmış 250 gr kadar ıspanak da kaynamakta olan bu karışıma ilave edilir. 5 dakika daha bu şekilde kaynatılan kür daha sonra soğumaya bırakılır.

Bu elde edilen kür genellikle sabah aç karına 1 su bardağı ve akşam aç karına 1 su bardağı olarak içilmelidir. Bu kür 15 gün boyunca bu şekilde uygulanır. 10 gün ara verildikten sonra 15 gün daha uygulanır. Bu şekilde toplam 30 gün uygulanmış olur.

Ferritin Eksikliği Tedavisi
Ferritin eksikliğinin bilinen tek tıbbi tedavisi, demir hapı kullanımıdır. Bu durumun haricinde sürekli olarak uygulanması gereken bir durum ise demir oranı yüksek besinlerle beslenmektir. Bu demir diyeti, uzman bir diyetisyen tarafından yazıla bilmektedir. Kişi alerjisinin bulunmadığı tüm demir kaynaklarını tüketmeli ve bununla birlikte bol miktarda C vitamini alımını da ihmal etmemelidir.

“Ferritin Eksikliği Belirtileri” üzerine 2 yorum

Yorum yapın