Düz Taban Belirtileri

Ahmet

Düz Taban Nedir ?
Düz taban, ayağın içe doğru kavisli yapısının herhangi bir nedenden ötürü kaybolmasıdır. Bu yüzde kişi yere düz bastığından ötürü, hastalığın ismi de düz taban olmuştur. Düz taban, çocuklarda ve yetişkinlerde sıklıkla görülebilen bir ortopedik bozukluktur.

Düz taban durumunun oluşmasına neden olan bir çok durum vardır. Bunların en başında ayaklarda ve baldırlarda yer alan tendonların gevşemeyi veya kopması gelmektedir. Bu durumun haricinde karşılaşılan düz taban vakaları da, çoğunlukla doğuştan kaynaklanmaktadır.

Düz tabana sahip insanlar, genellikle erken yorula bilmektedirler. Bunun sebebi ise, ayaklarında mevcut bulunmayan kavisler nedeniyle ayağın farklı yerinde meydana gelen baskıdır. Bu baskı kişinin ayaklarını ağrıtmaktadır. Bu duruma ek olarak, kişinin baldırları ve kaval kemiklerinin de ağrıması başlıca belirtileri arasında yer alır.

Doğuştan mevcut olmayan fakat daha sonra ortaya çıkan düz taban vakaları, genellikle romatoid artrid, ekstra kemik oluşumu yada herhangi bir sebepten ötürü meydana gelen yapısal bozukluklar nedeniyle görülmektedir. Bu durumların çoğunun tedavisi mevcut olsalar da, bazen ayak dokusunun aşırı tahrip olmasından ötürü kişinin eski haline dönmesi br hayli vakit alabilmektedir.

Düz Taban Belirtileri
Düz tabana sahip kişiler her hastalık gibi çoğunlukla bir takım belirtilere sahiplerdir. Bu belirtiler açıkça fark edildiği takdirde kişinin düz tabana sahip olduğunu kanıtlamaktadırlar. Fakat düz taban olmasına rağmen herhangi bir belirtiye sahip olmayan kişiler de mevcuttur. Bu durumda düz tabanın olup olmadığını anlamak için ise bir takım testler yapılmaktadır. Aşağıda yer alan belirtileri, çoğunlukla düz tabanı simgelemektedirler.

  • Spor yada herhangi bir fiziksel aktivite yaparken erken yorulma ve diğer kişilere oranla daha sık sakatlanma
  • Erken yorulma
  • Dinlenir vaziyette kaval kemiklerinin ağrıması ve derin sızı
  • Yürüme ile artan ağrılar
  • Bel ağrılarının yada meydana gelebilecek omur sakatlanmalarının çok sık olarak yaşanması
  • Yürürken ayakların, ayağın iç tarafına doğru basması

Düz Taban Egzersizleri
Düz tabanın tedavisinde en sık olarak önerilen ve başvurulan tedavi biçimi egzersizlerdir. Bu egzersizlerin temel mantığı, ayaktaki tendonların kavis almalarını sağlamaktır. Egzersizlerin her gün belirli süreler boyunca düzenli ve disiplinli şekilde uygulanması gerekmektedir.

İlk egzersiz, en işe yarar egzersizlerden biri olan aşil tendonunu germe egzersizidir. Hasta iki ellerini kaldırarak duvara doğru gerilmelidir. Bu esnada da ayak topuklarını, yerin tabanından havaya doğru yavaş bir şekilde kaldırabildiği maksimum seviyeye kadar kaldırabilmesi beklenir. Bu hareketin doğru bir biçimde yapılabilmesi için ayakların sıra ile bu işleme tabii tutulması, topuklar yukarı kaldırılırken ayak parmaklarının yerde sabit tutulması gerekmektedir. Bu hareket aşil tendonu germesi olarak da bilinir. Bu formundan başka oturarak yapılan bir durumu da mevcuttur.

İkinci egzersiz ise, kumda, sulu zeminde yada ayak tabanından daha yumuşak bir zeminde yürümektir. Bu yürüyüşler ayak tabanının uyarılmasını sağlayarak, ayakta yer alan tendonların ve kemiklerin yumuşayarak gerekli kavisleri almasını sağlamaktadır. Egzersiz olarak bir çok tür bulunmasına rağmen, düz tabanların yararlı olarak uygulaması gereken egzersiz türleri açısından 2 tanesi yeterli olmaktadır. Bu gibi durumlarda uzman rehabilitasyon doktolarından ve fizyoterapistlerden yardım alınması gerekebilmektedir.

Düz Taban Ameliyatı Oluyor mu ?
Düz taban herhangi bir ameliyat yada cerrahi yöntem ile düzeltilememektedir. Bunun sebebi düz tabanın kemikte yada kıkırdakta meydana gelen bir durum değil de, tendonlarda ve bağ dokularda meydana gelen bir sorundan ötürü oluşması gelmektedir.

Düz Taban Nasıl Anlaşılır ?
Düz tabanın teşhisi genellikle kişilerin kendisi tarafından da yapılabilmektedir. Bu durumun uygulaması şöyle ki: ayak tabanı ıslatarak, güneşteki yada açık renk bir zemine basılır. Daha sonra  çıkan izden, ayaktaki kavisin olup olmadığına bakılır. Kavis varsa, herhangi bir düz tabanlık söz konusu değildir. Kavis eğer yok ise, büyük ihtimalle düz tabanlıktan söz edilebilir.

Yukarıda verilen yöntem gayet bir ilkel yöntemdir fakat işe yaramaktadır. Düz taban olduğunu kendisi teşhis eden hastalar, uzman bir ortopedi doktoruna muayene olup bu durumun derecesini tam olarak öğrenmelilerdir.

Düz Taban İçin Ayakkabı Önerileri
Genellikle düz taban olan kişiler, ayaklarının, baldırlarının ve kaval kemiklerinin ağrımaması ve düz tabanlığın zaman içerisinde ortadan kalkması için ortopedik ayakkab-terlik giymeleri gerekmektedir. Düz tabandan müzdarip kişilerin, marka farketmeksizin giyilen ayakkabıların yada terliklerin iç kısmında kavis bulunmasına ve ortopedik özellikte üretilmiş olmasına özen göstermeleri gerekmektedir.

Düz Taban Ayak Nasıl Düzelir ?
Düz taban ayak genellikle düzenli egzersiz vasıtasıyla, ortopedik ayakkabı ve terlik kullanımı ile yada tabanlık kullanılarak düzeltilebilmektedir.

Düz Taban İnsanlara Askerlik Çıkar Mı ?
Genellikle halk arasında yaygın olan bir kanı da, düz taban erkeklerin askerlikten muaf tutulmasıdır. Bu konu çok karmaşık ve netliği bulunmayan bir konudur. Düz taban olmanın tıbbi anlamda dereceleri mevcuttur. Eğer bu derecedeki düz taban, kişilerin normal yaşamlarında bir takım sıkıntı çekmelerine neden oluyor ise çoğunlukla askerlik çıkmamaktadır. Bunun sebebi ise askerlikte yapılacak olan eğitimlerin ve yaşam stilinin, ileri dereceye sahip düz tabanlara göre uygun olmadığındandır.

Fakat günlük hayatta herhangi bir etkisi olmayan dereceye sahip düz tabandan müzdarip kişiler, sağlıklı her Türk erkek’i gibi askere alınmaktadırlar.

Düz Taban Tedavisi
Düz taban tedavisi genellikle tabanlık kullanımı, düzenli bir şekilde egzersiz yapılması ve ortopedik terlik yada ayakkabı kullanılması ile gerçekleştirilmektedir. Bu tedavilerin takibi, uzman ortopedi doktorları tarafından gerçekleştirilmektedir.

Yorum yapın