Fibromiyalji Belirtileri

Ahmet

Fibromiyalji Belirtileri: Devamlı olarak ağrılar ve vücudun ağrılara karşı fazla hassas olması fibromiyaljiyi tetikleyen en başlıca sebeplerden olmaktadır. Ayrıca ağrıların şiddeti belli bir düzende olmaz ve şiddetlenmesi için herhangi bir gerekçe gerekmeyebilir.  Genellikle iskelet sistemiyle alakalı bir hastalık değildir ve bundan dolayı hareketle ilgili herhangi bir problem oluşması söz konusu değildir. Kronik bir hastalıktır ve kişinin yaşamını etkileyen bir hastalık olarak bilinmektedir.

Günümüzde yaygın olarak görülen bir hastalık olarak bilinmektedir ve dünyaya da bu hastalıkla ilgili oldukça fazla çalışma sürdürülmektedir. Uzmanların ve bu sorunu yaşayan kişilerin tecrübeleri de alınarak oldukça fazla çalışma yürütülmektedir. Amerika ‘ da bununla ilgili anketler ve araştırmalar yapılmıştır ve yaklaşık olarak 6 milyon kişinin bu hastalığa sahip olduğu kaydedilmiştir. Amerika da bu sayının çok daha fazla da olabileceği söylenmektedir.

Genellikle romatizma polikliniklerinde takip edilen bir hastalıktır ve yüzde on civarında kişinin hastalığa sahip olduğu fark edilmiştir.

Görülen yaş gruplarına bakıldığında ise genellikle ergenlik çapını tamamlamış y da 30 lu yaşlardaki kadınlarda yaygın olarak görülen bir hastalıktır. Ayrıca kadınlarda görülme olasılığı erkeklere göre on kat fazla olduğu fark edilmiştir ve aslında böyle bir saptanım söz konusu olmamaktadır. Yani erkeklerde ve çocuklarda da görülmekte olan bir hastalıktır. Kısacası, günümüzde başta Türkiye ve Amerika olmak üzere oldukça yaygın olarak görülen bir hastalık olduğu bilinmektedir.

Fibromiyalji Belirtileri
Genel olarak Fibromiyalji Belirtileri Aşağıda Verilmiştir;

Genellikle başka hastalıklarla birlikte görülebilen bir hastalık olarak da bilinmektedir: BU belirtileri üç başlık altında toplamak istersek:

Yaygın olarak görülen belirtiler

Sık olarak fark edilen belirtiler

Çok yaygın olarak görülmeyen belirtiler

1) YAYGIN OLARAK GÖRÜLEN BELİRTİLER

Vücuda yayılmış olarak görülen ağrı ve sızılar:

Genel olarak vücutta yaygın olarak görülen ağrılar bulunmaktadır ve omurga da dahil ağrılar hissedilebilmektedir.  Bu ağrılar genel olarak burkulma ve incinmeyle yaşanılan ağrılarla benzerlik göstermektedir.

Vücudun fazla hassas olması: Genel olarak vücut hassasiyeti çift olan bölgeler şeklinde hissedilmektedir.

2) SIK OLARAK FARK EDİLEN BELİRTİLER

Kişinin kendini fazla yorgun ve halsiz hissetmesi de çok yaygın olarak görülen bir belirtidir ve hissedilme şekli ve derece side bünyeden bünyeye değişebilmektedir. Kişinin hareket ederken normal kişilerden daha fazla yorgunluk hissetmesi de normal olmaktadır. Ayrıca kişi için normal olması gereken bir hareket yada faaliyet daha zor yapılmaktadır ve kişi daha fazla yorul maktadır. Genellikle akşam olan enerji ve yorgunluk gündüze göre oldukça azdır ve hissedilmeyecek ölçüde olmaktadır. Dolayısıyla bu kişilerin fazla iş yükü olan iş yerlerinde çalışmaları oldukça zordur.

Uyku problemlerinin yaşanması da görülen diğer bir belirti olmaktadır. Kişi sabah uyandıktan sonra kendini hiç dinlenmemiş ve bitkin olarak hissetmektedir. Uyuduktan sonra ise sık sık uykularından uyanırlar fakat uykunun önemli bir kısmı olan deri uyku kısmı bu hastalarda mümkün olmamaktadır ve bu durum yapılan EEG testi ile de doğrulanmıştır.

Vücudun baş ve yüz kısmında hissedilen ağrılar da yaygın olarak gözlemlenen belirtilerden olmaktadır ve ağrılar gittikçe artan bir hal alabilmektedir. Bu durumda kişi kendini migren yaşıyormuş gibi hissedebilmektedir. Bu ağrılar mimikleri de etkilemekte ve kasılmalara neden olabilmektedir. Bazı hastalarda hastalık oldukça ilerlemiş ve gülmez hale de gelmişlerdir.  Bu durum ise hastalığın kronik olduğu anlamına gelmektedir.

Ayrıca sık olarak görülen diğer bir belirti kişinin sabah kendini çok yorgun hissetmesi ve her tarafı tutuk uyanmasıdır. BU durumdaki hastanın kendine gelmesi oldukça meşakkatli olmaktadır.

Kişilerin bağırsaktan kaynaklanan sorunları olduğu da kaydedilmiş ve ishal-kabızlık oldukça yaygın olarak görülen durumlar olmaktadır. Gaz çıkarma problemi de oldukça yaygın olarak görülmektedir.

Soğuğa karşı olan fazla duyarlılık da fibromiyaljinin bir belirtisidir ve soğukla birlikte ağrılar da artış göstermektedir. Ayrıca ellerde ve ayaklarda daha çok olmak üzere vücudun her yerinde karıncalanma hissi de olmaktadır.
Kişinin psikolojik olarak da birçok sorunu olmaktadır ve bu kişiler genellikle duygusal olarak oldukça hassas kişilerdir.  Kişilerde unutkanlık ve dikkat eksikliği de yaygın olarak gözlemlenmektedir. Kişi depresyon belirtileri de gösterebilmektedir. Psikolojik olarak görülen durumların nedeninin saptanması da oldukça zor olmaktadır.

3) ÇOK YAYGIN OLARAK GÖRÜLMEYEN BELİRTİLER

  • Huzursuz Bacak Sendromu,
  • Ağız ve Gözlerin Kuru olması
  • Krampların Görülmesi
  • Çene Eklemlerinde Problemlerin olması
  • Regli döneminin normal kişilere göre daha ağır ve ağrılı geçmesi
  • Baş dönmesi
  • İdrara sık çıkma
  • Görme duyusunda problemlerin olması
  • Göğüs Ağrısı
  • İştahın aniden artması ya da azalması

Fibromiyalji Nedenleri
Nedenleri net olarak bilinmeyen bir hastalıktır ve genel olarak saptanılan nedenler aşağıda verilmiştir;

  1. Normalden fazla ağrı oluşumunu tetikleyen sinirler: Beyindeki kimyasal dengenin bozulması ve nörotransmitlerin değişmeye  başlaması fibromiyaljiyi tetikleyen nedenlerdendir.
  2. Kimyasal olarak yaşanılan denge problemleri: Hormon dengesinin bozulmaya başlaması yumuşak doku hastalıklarına neden olabilmektedir ve genel olarak dopamin, serotonin ve nöroadrenalin seviyesinde azalma olduğu gözlemlenmiştir.
  3. Genetik faktörler: Kişinin genetik olarak bu hastalığa daha elverişli olması, hastalığın ortaya çıkma ihtimalini de artırmaktadır.
  4. Uyuma da problerin olması ve özellikle gece uykusunda yaşanılan sorunlar fibromiyaljinin hem bir belirtisi hem de nedeni olarak gösterilmektedir.
    Fibromiyalji’ye Hangi Doktor Bakar?

Genel olarak kas ve doku hastalıklarında uzmanlar fizik tedavi doktorlarına gidilmesini tavsiye etmektedirler. Dolayısıyla bu kişilerin fiziksel açıdan tedavi görmesi gerekmektedir. Herhangi bir belirti durumunda zaman kaybetmeden uzman kişilere görünülmesi önerilmektedir.

 Fibromiyalji Tedavisi
Aslında  fibromiyalji için geliştirilmiş kesin bir tedavi şekli yoktur fakat destekleyici ilaç tedavisi ve bitkisel tedavi yöntemleri uygulanmaktadır.

  • İlaç Tedavisi: Fibrimiyolohi genel olarak psikolojik nedenlerden de kaynaklanan bir hastalık olduğu için kullanılan ilaçlar ağrıyı gidermeye yönelik ilaçlar olmaktadır. Örneğin, psikolojik destek için antidepresan tedavileri uygulanabilmektedir. Aynı zamanda ağrıların giderilmesi için ağrı düzeyine göre ağrı kesiciler kullanılabilmektedir. Uyku problemi olan kişilerde uyku düzenleyici ilaçlar da yaygın olarak kullanılabilmektedir. Bunun yanı sıra kasları gevşetmek için kas gevşeticileri de yaygın olarak kullanılmaktadır.

Bitkisel Tedavi
Melisa ve sarı kantaron günde iki kere içildiği zaman uykunun düzenli olmasında etkili olmaktadır. Ayrıca kişinin fazla yorgunluk hissine karşı aşağıdaki çay tarifi uygulanabilir;

Yaklaşık dört adet karanfil, 1 er tutam rezene, karabaş otu, anason , melisa ve kekiğin ve 1 çubuk tarçının karıştırılmasıyla hazırlanan çay oldukça rahatlatıcı olmaktadır. Günlük olarak 3 kere içile bilinen bir çay olmaktadır. Ayrıca tarçın ekstresinden yapılan kremler kas gevşetici olarak kullanılabilmektedir.

Bunun yanı sıra kişinin psikolojik olarak problemlerini gidermek için psikolog yada psikiyatriye danışması da seçenekler arasında yer almaktadır. Dolayısıyla genel olarak takviye ile düzelebilecek bir hastalık olmaktadır. Kişilerin bitkisel tedavi yöntemlerini doktor danışmanlığı olmadan uygulamaları tavsiye edilmemektedir.

Yorum yapın