Faranjit Belirtileri

Ahmet

Farenjit, Yunan kökenli bir kelime olup boğazdan dolayı acı çekmek anlamına gelmektedir ve aynı zamanda bir enfeksiyon hastalığı olmaktadır. Günümüzdeki anlamı ise boğaz ağrısı anlamına gelmektedir. Genellikle çok ağrılı ve acı içeren bir boğaz hastalıklı olarak bilinmektedir. Her çeşit iltihaplanmaya benzer olarak bir enfeksiyon çeşididir ve farenjit hastalığı akut bir hastalık olabilmektedir.

Faranjit boğazın yanı sıra bademcikleri de etkileyebilen ve buralarda da iltihaplanmalara yol açabilecek bir durum olmaktadır. Genellikle bakteri ve virüslerin boğaza zarar vermesiyle oluşabilecek bir durumdur. Genellikle çocukların bağışıklık sisteminin zayıf olmasından kaynaklı olarak meydana gelebilen bir hastalık olarak da bilinmektedir ve bunun temel sebebi ise etki eden virüsler olmaktadır. Dolayısıyla bulaşıcılık oranı da daha fazla olmaktadır. Yetişkinlerde farenjit görülme olasılığı ise daha düşük olmaktadır çünkü genellikle bakteri kaynaklı farenjit görülmektedir. Akut farenjit olarak da bilinen bu durum yetişkinlerde daha fazla görülen bir durumdur.

Farenjiti olarak tetikleyen sebeplerde yaygın olarak da görülmektedir. Özellikle burun yapısında görülen problemler (kemiklerde görülen bozukluklar ve eğrilikler, burunda et olması) de farenjitin oluşmasına sebebiyet verebilmektedir. Aynı zamanda sigara, alkol , beslenmede yaşanılan dengesizlikler bağışıklık sistemini doğrudan etkileyebilmektedir ve bu durumda üst solunum yolu enfeksiyonları görülmektedir. Hastalığın direkt olarak etkilediği bölgeler boğaz (boğazda ağrı, batma , yutkunurken zorlanma vs.) olmakla birlikte öksürük , boğazlarda kırmızılık ve şişlik de görülen yaygın belirtiler arasında yer almaktadır.

Farenjit oldukça yaygın olarak görülen bir durumdur ve hava değişimleri de buna neden olabilmektedir. Bunun sebebi ise genellikle bağışıklık sisteminin çökmeye başlamasıdır ve virüsün daha çabuk vücuda girebilmesidir. Farenjitin kronik olması durumunda ise tam olarak bir tedavi bulunmamakla birlikte tüm sistemler (sindirim, endokrin ve dolaşım sistemi) etki alanı altına girebilmektedir.

Faranjit Belirtileri Nelerdir?
Farenjit belirtilerinin bazıları soğuk algınlığı ve gripte görülen belirtilerle ortak olmaktadır fakat farenjitin farklı olan yönü kronikleşebilmesidir ve bu durumda devamlı kontrol gerektiren bir durum olmaktadır.

Akut  olan farenjitte görülen belirtiler devamlı olarak görülen belirtilerdir ve boğaz ağrısı, boğazın devamlı olarak kuru hissedilmesi, yutkunurken zorlanma, boğazda kaşınmanın olması genel olarak bilinen belirtilerdendir. Ayrıca devamlı olarak görülen öksürük de akut farenjitte yaygın olarak görülen bir belirti olarak bilinmektedir. Aynı zamanda burun akıntı, tıkanıklığı, yorgunluk, ses kısıklığı da görülen belirtiler arasında yer almaktadır.

Hastalığın devamlı olarak görülmesi ise kronik farenjit olarak bilinmektedir ve çoğunlukla belirtiler daha az olarak görülmektedir. Fakat daha çabuk görülebilecek belirtilerdir ve çok nadir geçebilen bir durum olarak bilinmektedir. Öksürük ise devamlı ve alışkanlık yapmış biçimde meydana gelmektedir. Sigara içilmesi de bu öksürüğü artırabilecek özellikte olmaktadır. Boğazın tahriş olması da sık olarak rastlanılan bir durum olmaktadır.

Farenjit Bulaşıcı Mıdır?
Farenjit bulaşıcı olan bir hastalıktır ve bunun sebebi ise virüs kaynaklı bir hastalık olmasıdır. Genellikle çocuklarda bulaşıcı olan bir hastalık olarak bilinmektedir. Kış  aylarında daha sık olarak görülebilen bir hastalıktır.

Farenjit tükürük yada temas yoluyla bulaşabilen bir hastalık olarak da bilinmektedir ; dolayısıyla kişinin kullandığı eşyaların başka kişiler tarafından kullanılması oldukça sakıncalı olan bir durum olmaktadır. Çünkü mikroplar kısa sürede kaybolan canlılar değildir ve bunun nedeni zor koşullarda yetişebilen bakteriler olmaktadır.

Farenjit Neden Olmaktadır?
Farenjit virüs yada bakteri kaynaklı bir hastalık olabilmektedir. Üst solunum yollarının etkilendiği durumlar genellikle akut farenjit olarak bilinmektedir. Grip veya soğuk algınlığı olan kişilerin farenjit olma ihtimali de oldukça yüksek olabilmektedir. Bakteri yada virüslerin yayılma yolu genellikle hapşırma yada öksürmeyle olabilmektedir.

Farenjitin bir kişide görülmesi o kişinin yakın çevresini de etkileyebilmektedir. Farenjit tedavisinde bakteri olmadığı sürece antibiyotik kullanımı önerilmemektedir. Aynı zamanda boğaz tahrişi de farenjitin bir sebebi olmaktadır ve bu durumu tetikleyen şeyler genellikle fiziksel etmenler olmaktadır. Bunun yanı sıra sigara ve alkol de tahrişi artıran nedenler arasında yer almaktadır. Havanın kirli ve tozlu olması da farenjiti körükleyen sebeplerdir. Özellikle kronik farenjit bu nedenlerden dolayı artış gösterebilmektedir. Burnun tıkanık olması yada burun kemik yapısında problem olması burnun daha fazla tıkanmasına ve nefes almada sıkıntılar yaşanmasına sebep olabilmektedir.  Farenjitin bilinmeyen bir nedeni de reflü hastalığının olmasıdır ve bu hastalık genellikle midede bulunan asitlerinin sindirim borusunda yarattığı problemlerden dolayı meydana gelmektedir. Genel olarak kronik olan farenjitte etkili olan bir durum olmaktadır.

Bir kişinin polen türü maddelere karşı alerjisinin olması da boğazı etkiler ve farenjite zemin hazırlayan sebepler olarak bilinmektedir. Diğer belirtiler gibi bu belirti de kronik olan farenjit tetiklemektedir.

Farenjit Kaç Günde Geçer?
Farenjit kronik değil ise kişinin beslenme ve bağışıklığına göre belli bir süreçte düzelebilecek bir hastalık olmaktadır. Fakat kişinin kronik olan farenjit olması devamlı olarak farenjite yakalanabilme ihtimalini anlatmaktadır ve bu durumda geçme ihtimali oldukça düşük olan bir farenjitten bahsedilmektedir.Bu durumda kişinin bağışıklık sistemini güçlendiren besinleri tüketmesi önerilmektedir.

Farenjite Ne İyi gelir? İbrahim Saraçoğlu Önerileri Nelerdir?
Farenjitin çeşidine göre birçok alternatif ve tıbbi tedavi yöntemi bulunmaktadır. Özellikle bulaşıcı bir hastalık olan farenjitte salgın olma durumu oldukça yaygın olarak görülmektedir. Dolayısıyla kişilerin yemek için kullandığı tüm eşyalar ve su bardakları mutlaka şahsa özel olmalıdır. Ayrıca kişinin ellerinde bakteri  taşıma ihtimali olduğu için ellerinin de temiz olmasına dikkat etmelidirler.

Aşağıda İbrahim Saraçoğlu’nun Önerdiği Bir Yöntem Verilmiştir;

Adaçayı boğazı yumuşatan ve boğaz ağrılarını gidermede oldukça kullanışlı olan bir yöntemdir.

Kaynamış olan suya yaklaşık olarak 2 yemek kaşığı ada çayı konulup içilmesi önerilenler arasında yer almaktadır ve bu çayın 10 dakika kaynadıktan sonra içilmesi daha yararlı olacaktır. Günlük olarak 3 kere tüketilmesi önerilen bir tariftir ve yaklaşık olarak 4 gün içerisinde sonuç veren bir yöntem olarak bilinmektedir.

Faranjitin Tedavisi

Farenjit genellikle kronikleşen bir durumdur ve bu durumda boğazda tahrişe ve ağrıya yol açabilen bir hastalık olmaktadır. Kronik farenjitin sebebinin anlaşılması ise hastalığın daha kısa sürede ortadan kalkmasını sağlayabilmektedir.

Özellikle sigara içilen ortamda durulması yada sigara içilmesi farenjitin en başlı sebepleri olarak görülmektedir. Kişinin ideal kilosunda olması da bir diğer önemli konu olmaktadır ve bu durumda kişinin geceleri horlama gibi bir problemi de olmamaktadır. Bunun için günümüzde yaygın olarak kullanılan yara bantları da tercih edilebilmektedir.

Ayrıca kirli hava da farenjiti körükleyebildiği için temiz havası olan ortamlarda bulunmak oldukça önemli bir önlem olacaktır. Kişinin bazı şeyelre alerjisi varsa onlardan da uzak durması gereklidir.

Gargara ile farenjitten kurtulmak da mümkün olmaktadır. Özellikle tuzlu gargara yapılması boğazdaki mikropları yok etmek için kullanılabilecek bir yöntem olmaktadır.

Diğer basit yöntem ise buhar kullanarak solunum yollarının rahatlamasını sağlamak olacaktır. Yaşanılan ve yatılan ortamın nemli olmasına önem gösterilmelidir.

Ağrı kesici pastiller de kullanılabilir ve kolaylıkla elde edilebilen ürünlerdir.

Yeterli miktarda C vitamini alınmasına özen gösterilmeli mandalina, portakal gibi C vitamini yönünden zengin meyvaların tüketilmelidir.

Eğer hastalık geçmez ise Antihistamik ilaçlar da çözüm yöntemi olarak kullanılabilmektedir.

Yorum yapın