Kısmi Felç Belirtileri

Ahmet

Kısmi Felç Nedir ?
Beyinde meydana gelen damar tıkanıklıkları sonucu ya da başka hastalıkların beyne pıhtı atması sonucu oluşan fonksiyon bozukluklarına kısmi felç denir. Kısmi felç, toplumda ve halk arasında felç ile karıştırılmaktadır. Fakat felç ve kısmi felç arasında büyük farklar vardır. Kısmi felç kalıcı bir durum değildir. Hasta iyi bir tedavi ve rehabilitasyon dönemi gördüyse kolaylıkla ayağa kalkıp eski formuna geri dönebilmektedir. Fakat felç dediğimiz hastalığın böyle bir durumu çoğu tıbbi durumda mümkün değildir.

Kısmı felç, çoğunlukla belli yaşın üzerindekilerde meydana gelir. Genellikle yaşlılarda görülmesinin sebebi, başka hastalığa bağlı olarak gelişmesidir. Kısmi felç’e neden olan, bilinen hastalıkların başında akciğer problemleri yer almaktadır.

Beynin sol tarafında hasar meydana gelmesi sonucu oluşan kısmi felç, vücudun sağ tarafını etkilemektedir. Kişi, vücudunun sağ kısmıyla herhangi bir işlem yapamaz hale gelir. Aynı şekilde de, beynin sağ kısmına etki eden hastalık, vücudun sol kısmını devre dışı bırakarak geçici fonksiyon bozukluğuna neden olmaktadır.

Kısmi Felç Belirtileri 
Kısmi felç’in belirtileri olarak bilinen semptomlar çok yaygın semptomlardır. Tıbbi açıdan ortaya çıkan kısmi felç’in çoğunda yer almaktadırlar. Bu belirtiler aşağıda yer almaktadır:

  • Vücutta, beynin etkilediği yere göre değişiklik gösteren belirtilerin ilki ani bilinç kaybıdır. Eğer herhangi bir ciddi hastalıktan müzdarip olan yaşlı kişiler, ani olarak bilinç kaybı yaşadıkları takdirde ilk akla gelen durumlar arasında kısmi felç bulunmaktadır.
  • Kısmi felç geçiren hastaların ellerinde ve ayaklarında uyuşma meydana gelmektedir. Bu uyuşmalar kısmi felcin habercileridir. Dokulara arası iletişim bozukluğu meydana getiren kısmi felç, ilk ana belirtisini ellerde ve ayaklarda uyuşukluk ile belli etmektedir.
  • Görme bozukluğu
  • Konuşma bozukluğu
  • Mide bulantısı
  • Baş ağrısı
  • Kusma

Gibi belirtiler, kısmi felcin bir nedeni olabilmektedirler. Bu durumlarla karşı karşıya kalan kişilerin, doğrudan en yakın hastaneye başvurmaları gerekmektedir.

Kısmi Felç Geçici Midir?
Kısmi felç, çoğunlukla geçici durumlardan oluşmaktadır. Fakat kısmi felcin geçici olmasını sağlayan bir çok bileşen ve etmen vardır. Bunlardan ilki, tedavide ve rehabilitasyonda vakit kaybetmemektir. Eğer kısmi felç, hastada oluşur oluşmaz teşhis edildiği takdirde erken tedavi şansı doğmaktadır. Bu erken tedavi şansı sayesinde hastalar zamanında ve düzenli bir şekilde fizyoterapi alabilmektedirler.

Kısmi felç’in geçici olmasını sağlayan ikinci etmen ise, hastanın psikolojik durumu ve moralidir. Bir çok kısmi felç ve felç hastası, moralman çökmeye, psikolojik buhranlar yaşamaya ya da psikolojik durumlarını kötü olarak etkileyen durumlar açısından hassas olmaktadırlar. Eğer kısmi felç geçiren hastanın mizacı neşeli ve hayata karşı sağlam ise, çoğu hasta bu durumu en geç 3 ay içerisinde atlatabilmektedir. Bu durumdaki asıl görev, hastanın yakınlarına düşmektedir. Çünkü hastalar çoğunlukla kısmi felç geçirdikleri hallerini sindiremezler, kabullenmekte güçlük çekerler ve inanmak istemezler. Hasta yakınları burada devreye girerek, hastanın yanında olmalı ve bu durumun geçici olduğuna dair kelimeler sarf ederek  hastanın moralini dolaylı olarak yükseltmelidirler.

Kısmi Felç Ne Zaman Geçer ?
Kısmi felç, ilk olarak ortaya çıkıp erken tedavi şansı yakalandığı takdirde maksimum 3 ay içerisinde ortadan kalkmaktadır. Bu durumun başlıca sebepleri arasında, fizyoterapinin zamanında alınması, hastanın psikolojik durumunun iyi olması ve moralinin yüksek olması gerekmektedir. Bu durumlarda meydana gelen herhangi bir eksiklik tedavi sürecinin uzamasına yol açmaktadır. Özellikle erken teşhis edilemeyen ve doğru tedavi yolu izleyemeyen hastalarda kısmi felç, maalesef kalıcı olabilmektedir.

Kısmi felç’in iyileşme süresi, hangi tür hastada ortaya çıktığına bağlı olarak da değişmektedir. Örneğin yaşı genç olan hastalarda ortaya çıkan kısmi felç, 1 ay gibi bir sürede tedavi edilebilmektedir. Bu süreden sonra hasta ayağa kalkabilmekte ve eski haline geri dönebilmektedir.

Kısmi Felç Tedavisi
Kısmi felç’in beyin damarlarındaki bir pıhtı ya da tıkanıklık yüzünden ortaya çıktığından daha önce bahsedilmişti. Bu durum gerektirdiği takdirde ameliyat edilir ve pıhtının-tıkanıklığı olduğu yer eski haline döndürülür. Bu sayede kan akışı normale döner, beyin hasarı almamış hastanın fonksiyonları eski haline dönmektedir.

Ameliyattan sonra yoğun bakım ve gözleme alınana hastalara, bir takım kan sulandırıcı ilaçlar verilmektedir. Bu kan sulandırıcı ilaçlar kanı incelterek tüm dokulara nüfus etmesini ve herhangi bir tıkanıklık oluşan yerin eski haline gelmesini sağlamaktadır. Daha sonra hasta, 1 hafta içerisinde psikolojik destek tedavisi ile birlikte, fizyoterapi tedavisine de başlar.

Fizyoterapi ve yenileme çalışmaları, vücutta felçli olan dokuların ve kısımların nerede olduğu ile alakalı olarak yürütülür. Eğer hastanın yürümesinde herhangi bir engel var ise hasta yavaş yavaş yürütülür. Konuşmasında herhangi bir problem var ise yine aynı şekilde konuşturulmaya çalışılır, yüz kasları çalıştırılır. Bu gibi durumlar daha çeşitlendirilebilmektedir. Fakat fizyoterapide temel mantık, kısmi felç yaşamadan önce herhangi bir sorunu olmayan uzuvların, fonksiyonların ya da dokuların, yine aynı haline getirilmeye çalışılmasıdır. Bu durum da genellikle felç yaşayan kısımlarla uyum içerisinde bir tedavi gerektirmektedir.

Yorum yapın