Düşünce Bozukluğu Belirtileri

Ahmet

Düşünce Bozukluğu Belirtileri: İnsanlar tarafından tekrarlanan davranışları oluşturan ruhsal hastalık şeklidir. Düşünce bozuklukları farklı derecelerde olabilmektedir. Bu hastalığın zemininde yüksek kaygılar yatar. Kişi mikropların varlığını diğer insanlara nazaran daha büyük ciddiyetle karşılar. Tepkileri normale nazaran daha şiddetlidir. Günlük rutin hayatlarında belli bir düzen vardır ve bozulmasına tahammül gösteremeyebilirler. Beyin farklı bir yapıdır. Çeşitli olayların yaşanması beyne giden sinyalleri etkiler ve dış çevre ile beden arasında dengesizlik oluşabilir. Sağduyu kaybolmaya ve beyin yanlış yönlenmeye başlar.

Düşünce Bozukluğu Hakkında Genel Giriş
Kişi kaygılarını çok yoğun yaşar ve sürekli olarak tekrarlar. Kişi bir temizlik üzerine takıntılı olabildiği gibi başkaları tarafından zarar görme üzerine de takıntılı olabilir. Kişinin içinde yaşadığı ve kaygılandığı olguya göre çeşitlenmektedir. Tedavinin belirlenmesi laboratuvar testi ile değil, bir uzmanın gözlemi üzerine tespit edilir. Kişi hastalığın başlarında bu durumu gizlemeye çalışmaktadır. Sosyal ortamlarda uyum problemleri ile karşılaşmaktadır. Genellikle kişi hastalığın ilerlemesinden sonra tedaviye başlamaktadır. Kişinin hastalığı kendiliğinden geçmemektedir. Psikolojik bir destek, terapi ya da ilaç destekli tedavi önerilmektedir.

Düşünce Bozukluğu Nedir?
İnsanların zaman içerisinde yaşadıkları bazı olaylardan dolayı davranışlarının değişmesine ve ruhsal çöküntü yaşaması psikolojik rahatsızlıklara sebep olmaktadır. Kişilerin ruhsal hastalıkları yaşadıkları şeylerden olabileceği gibi düşüncelerinin saplantılı ve takıntılı boyutlara ulaşmasından da olabilmektedir. Düşünce bozukluğu kişinin sürekli olarak tekrarladığı davranışlar biçimidir. Davranış kalıbı tek bir başlık altında toplanamaz. Davranışlar kişinin takıntılarına göre değişkenlik gösterir.

Düşünce Bozukluğu Belirtileri
Çevresel bazı faktörler bu hastalığı tetikler. Kişi de bu rahatsızlık var ise daha da derinleşmesine sebep olabilir. Taciz, hastalık, ölüm, sosyal hayatta ki ilişkiler bu hastalık için tetikleyici unsurlardır. Hastalığın belirtileri;

  • Kişinin sürekli olarak duş alma ve ellerini yıkamak gibi temizlenme isteği
  • Kapı kolları gibi yerlere dokunmaktan tiksinmek ya da kişisel temastan kaçınmak
  • Ateş ya da ocak gibi nesneleri sıklıkla kontrol etmek
  • İş yaparken sürekli sayı sayma isteği duyması
  • Simetrik şekilde nesneleri düzenleme
  • Belli kelimelere ya da seslere sürekli olarak takılı kalma
  • Günlük rutininde belli düzene takılı kalma
  • Gerekli ya da gereksiz her nesneyi biriktirme ve saklama isteği
  • Pislik ya da mikroplardan korkma
  • Zarar vermekten ve hata yapmaktan korkma
  • Sosyal ortamda yanlış davranmaktan korkma
  • Dinsel ögelerden korkma şeklindedir.

Düşünce Bozukluğu Tedavisinde Kullanılan İlaçlar
Düşünce bozukluğu olan hastalar bunu rahatsızlık olarak gördükleri zaman tedavi başlanabilir. Kişiler genelde bu durumu gizlerler ya da bu durumdan kaçmak isterler. Kişiler davranış bozuklukları olduğu zaman uzman yardımına ihtiyaç duymaya başlarlar. Uzmanlar ilaç tedavisi uygulayabilmektedir. Bu kişinin davranış bozukluğunun boyutuna göre tedavi için verilen ilaç da değişiklik gösterir. Aynı zaman da hastalıkla yüzleştirme ve terapi şeklinde bir çözüm yoluna da başvurulmaktadır. Hastalık çok ileri boyutta ise beyne elektrik dalgaları verilerek de uygulanan EKT yöntemi mevcuttur.

Düşünce Bozukluğu Nasıl Geçer?
Düşünce bozukluğu olan hastalar kendi kendine tedavi olamazlar. Psikolojik anlamda sarsılmış olan duygularının içinden çıkması zordur. Düşüncelerine hakim olamadıkları bu hastalık ile hastaların kendilerini doğru yönlendirmeleri beklenemez. Uzman bir doktordan alınan yardım ile tedavinin çözümü aranmalıdır.

Yorum yapın