Şeker Yükselmesi Belirtileri

Ahmet

Şeker Yükselmesi Belirtileri: İnsanlar yedikleri besinler sayesinde vücudun enerjisini karşılarlar. Tüketilen besinler midede sindirilerek vitamin, protein, mineral şeklinde ayrışarak vücudun ihtiyacını karşılar. Vücutta emilen besinlerin bir kısmı şekere dönüşerek kana karışır. Pankreas da bulunan insülin sayesinde kanda ki şeker diğer organlara geçiş sağlar ve organlara girer. Her organın kanda ki şekere ihtiyacı vardır. İnsülin hormonu işlevini yerine getiremediği durumda ve ya kanda ki şekerin organlara ulaşamaması durumunda şekerde artış görülür ve yükselir. Şeker yükselmesi olarak adlandırdığımız hastalık budur.

Şeker Yükselmesi Nedir?
Vücutta dolaşamayan ve birikme gösteren şeker, birikir ve vücuda zarar vermeye başlar. Şeker hastalarında insülin hormonunun üretilmemesinde kaynaklı olarak enerji kaybının yaşanması şeklinde gelişir. Şeker hastalarının vücudunda glikoz yeterince kullanılamaz. İnsülin hormonu yetersiz gelir ya da görevini yerine getirmesinde sorunlar yaşanır. Şeker hastalığı dört aşamada gelişme gösterir. İlk aşamasında, kan şekerinin düşük olduğu dönemdir. Genellikle bu sorun yemek yedikten sonra kan şekerinin düşmesinden kaynaklı olur. Hastalığı teşhis etmek için 3 – 4 saat arasında şeker yüklemesi yapılır. Şeker oranı belli seviyenin altında kalırsa bu hastalık görülür. İkinci aşamada şeker hastalığı açlık kan şekerinde bozulmalar meydana gelir. Üçüncü dönem de tokluk kan şekerinde bozulmalar oluşmaya başlar. Tokluk şekeri yemek yendikten sonra kan şekerinin 140 civarlarında seyretmesi durumudur. Genellikle üçüncü evrede gizli şeker sorunu vardır ve hastalık uzun yıllar gizlice ilerler. Dördüncü evrede aşikar şeker hastalığı olarak adlandırılan dönemdir. Bu evre de şeker hastalığı ortaya net olarak çıkmıştır. Şeker hastalığı ülkemiz de oldukça da sık görülen bir hastalıktır.

Şeker Yükselmesinin Belirtileri
Şeker hastalarında şeker yükselmesine bağlı olarak hafif ve ağır belirtiler yaşanmaktadır. Hafif atlatılan yüksek şeker belirtileri, susuzluk hissi doğurur, idrara çıkma sıklığını artırır, yorgunluk hissi sarar ve iştahsızlık görülmeye başlanır. Şeker yükselmesinde görülen diğer ağır belirtilere göre, bulanık görme yaşanır ve el, bacak koordinasyonu bozulur. Baş dönmesi yaşanır ve hissizlik oluşmaya başlar. Nabızda hızlanma meydana gelir, soğuk ter atma dediğimiz olay yaşanır. Kan şekerinin ciddi bir yükselişte olması bilinç kaybına bile neden olabilmektedir.

Şeker Yükselince Ne Olur?
Şeker hastalığı kişilerde bulunan insülin hormonunun doğru çalışmamasından kaynaklı olarak oluşur. İnsülin hormonu sayesinde besinlerden elde edilen şeker kan ile vücutta taşınır. Eğer bu işlem gerçekleşmez ise organlara yeteri miktarda şeker gitmez ve şeker birikmeye başlar. Şekerin birikmesi de şeker yükselmesine neden olur. Şekeri yükselen kişi de, aşırı derecede açlık hissi oluşur. Suya doyumsuzluk ve içtikçe yetmemesi gibi bir su ihtiyacı doğar. Ağız kuruluğu sorunu meydana gelir ve yaralar geç iyileşmeye başlar. Enfeksiyon geçirmeye oldukça meyilli bir yapısı vardır ve kilo kaybı gözlenir.

Şeker Yükselince Ne Yapmalı?
Kan şekeri sürekli değişkenlik gösterir. Diabet hastaları için de bu durum oldukça önem taşıyan bir durumdur. Şeker hastaları bu tür durumlarda daha fazla ne yapması gerektiğine dikkat etmelidir. Yükselen kan şekerinin düşmesi için birden fazla yol bulunur. Şeker hastaları kesinlikle yedikleri ve içtiklerine de oldukça dikkat etmelidir. Kan şekerini dengeleyici ve düşürücü besinler tüketmesi gerekir hastanın. Bunun için en yararlı bitki tarçındır. Günde yarım çay kaşığı kadar tüketilen bu bitki kan şekerinin düşmesine yardımcı olur. Bundan ziyade tarçın çayı da etkilidir. Elma sirkesi ve limon da yükselen şekere iyi gelmektedir. Yiyeceklerin yanında olduğu gibi bireysel olarak da tüketilmesi yararlıdır. Badem ve fındık gibi kuruyemişler de kan şekerinin düşmesinde etkilidir. Günde 10 kadar baden ve fındık içi tüketilebilir. Düşük şeker sıkıntısı yaşayan hastaların tüketmesi önerilmemektedir.

Şeker Yükselmesine Ne İyi Gelir?
Şeker yükseldiği zaman düşürmek için bazı ilaçlar kullanabileceğimiz gibi bazı besinler tüketmemiz de fayda sağlayacaktır. Besinler birçok sorun için tedavi yöntemidir. Vücudumuza giren besinlerin temel maddesi zaten besinlerdir. Yüksek şeker sorunu yaşayan hastalar acı kabak tüketebilirler. Kan şekerini düşürme özelliğine sahiptir ve diyabet hastaları için faydalıdır. Sabah uyandıktan sonra aç karnına acı kabak tüketebilirsiniz. Acı kabağı yemeklerinizde de kullanabilirsiniz. Tarçın da kan şekerini dengelemekte oldukça faydalıdır. Tarçın birçok şekerli tatlıya döküldüğü zaman bile o keskin tadın kırılmasını sağlar. Bu nedenle tarçın şeker hastaları için oldukça yararlı bir baharattır. Tabi ki yararlı diye çok fazla tüketmeniz önerilmemektedir. Kan şekerini dengelemek için alınan çok fazla miktarda tarçın karaciğere zarar verebilir. Her şeyin fazlasının zarar olduğu unutulmamalıdır. Çemen, diyabet hastalarında ki glikozu dengeler ve düşük kan şekeri sorununu da düzenler. Çemende yüksek miktarda lif içerir. Hint Bektaşi Üzümü pankreasın çalışmasını düzenler. C vitamini bakımından güçlüdür. Hint Bektaşi Üzümü suyu çıkartılarak da tüketildiği gibi acı kabak ile karıştırılarak da tüketilebilir. Siyah erikte kan şekerini düzenleyen bitkiler arasında sıralanmaktadır. Mango yaprakları insülini dengeler. Geceden suya yatırılan mango yaprakları sabah aç karnına tüketilir. Bunun dışında köri yaprağı, guava meyvesi ve bamya da diyabetin azalmasında etkili yiyeceklerdendir. Fasulye, yulaf ezmesi, balık, somon, avokado, kepek ve kepek ürünleri, mantar ve biber tüketimi de uzmanlarca önerilir. Greyfurt ve armut gibi meyvelerde öneriler arasındadır.

Şeker Yükselmesi Baş Ağrısı Yapar Mı?
Şekeri yükselen hastalarda bilinç kaybına varacak kadar önemli etkiler görülür. Sürekli bir açlık durumu söz konusudur. Hastada baş ağrısı da görülen belirtiler arasındadır. Yükselen kan şekeri nabzı artırarak kalp atışını da etiler. Hızlı nabız hızlı kan dolaşımına neden olur ve baş ağrısı oluşur.

Şeker Yükselmesi Nasıl Düşürülür?
Şeker hastalarının düzenli egzersiz yapmaları kan şekerinin dengelenmesini sağlar. Her gün yapılan düzenli yürüyüşler bile hastanın sağlığı açısından yararlıdır. Yemek aralıklarını da sık tutmak önemlidir. Kan şekeri açlığa tahammül gösterebilen bir hastalık değildir. Bu nedenle besinlerin az ama sık aralıklar ile tüketilmesi oldukça önemlidir. Kan şekerinin yükselmesinin engellenmesi için bir diğer dikkat edilmesi gereken şeyler doğru beslenmek. Besinlerin kan şekeri dengeleyici olması önemlidir. Lifli besinlerin tüketimi de düşürmek için ve dengelemek için faydalıdır.

Şeker Yükselmesinin Tedavisi Nasıl Olur?
Şeker hastaları hastalık hakkında öncelikli olarak genel bir bilgiye sahip olmalıdır. Hastalığın neden oluştuğu ve nelere dikkat edilmesi gerektiği öğrenilmelidir. Spor yapmak ya da eğersiz hareketleri ile vücudun hareket etmesini sağlamakta oldukça yararlı bir yöntemdir. Sağlıklı beslenmenin yanında da doğru ilaç tedavisi bu hastalığın tedavi süreçler indendir. Şeker hastaları genel olarak fazla kilolara sahip kişilerdir. Bu kişilerin kilolu olmaları hastalığı daha da tetiklemektedir. Bu sebeple düzenli beslenerek doğru spor yapmak bu hastalıkta elbette ki en etkili şeydir. Kilo veren hastaların tedavi süreçleri de doğru orantılı olarak ilerler. Şeker hastaları diyet uygulamalıdır. Bu kilo vermekten ziyade şeker hastalığına zarar verecek besinlerden uzak durmak için önerilir. Hastalığın durumuna göre insülin tedavisi de uygulanabilir. Danıştığınız uzman doktorun testler sonrasında size önerileri doğrultusunda tedavi süreci yönlenecektir.

“Şeker Yükselmesi Belirtileri” üzerine 2 yorum

Yorum yapın