Dolaşım Bozukluğu Belirtileri

Ahmet

Dolaşım Bozukluğu Nedir ?
Dolaşım bozukluğu olarak bilinen tıbbi durum, vücutta meydana gelen herhangi bir tıkanmadan ötürü yada bazı hastalıkların belirtileri olarak ortaya çıkmaktadır. Dolaşım bozukluklarının ana belirtileri, kansızlık, uzuvlarda soğukluk ve yorgunluk hissedilmesidir.

Vücudumuzda yer alan damarların sağlığı, kendi tıbbi durumumuz için son derece hayati önem taşımaktadır. Bu damarların herhangi bir nedenden ötürü tıkanması, işlevini tam olarak yerine getirmemesi yada dış müdahaleler sonucunda aşınması gibi tıbbi sıkıntılar, zaman içerisinde dolaşım bozukluklarına neden olmaktadır. Bu dolaşım bozuklukları aniden ortaya çıkmadıkları için, teşhis konulan hastalar genellikle inanmamaktadırlar.

Dolaşım bozukluğunun başlıca nedenlerinin arasında damar tıkanıklığı, reynaud hastalığı, hareketsiz bir yaşam tarzı, diğer organlarda meydana gelen bozuklukların damar tıkanıklığına yol açması, geçici kısmi felç yada kansızlık yer almaktadır. Bu durum ailedeki herhangi bir tiroid bozukluğu yüzünden de görülebilmektedir.

Dolaşım bozukluğunun bilinen tedavilerinin arasında, tıkalı olan damarın tespit edilip tıkanıklığının giderilmesi, diğer cerrahi yöntemler, beslenme düzeninde yapılan değişimler, damar değişimleri, düzenli egzersiz ve yürüme uygulamaları, alkol yada sigaranın bırakılmasıdır. Bu tedaviler, dolaşım bozukluğunun durumuna ve nerede ortaya çıktığına göre değişiklik gösterebilmektedir.

Dolaşım Bozukluğu Belirtileri
Dolaşım bozukluğunun belirtileri, hastalığın ne sebepten ötürü meydana gelmesiyle doğru orantılı olarak ortaya çıkmaktadır. En bilinen dolaşım bozukluğu belirtileri aşağıda yer almaktadır.

  • Bacaklarda uyuşukluk ve ağrı hissi
  • Ellerde ve ayaklarda yaz-kış farketmeksizin üşüme ve soğukluk olması
  • Ayaklarda yada kollarda ağrı ile birlikte görülen şişlikler
  • Erkeklerde çok sık olarak karşılaşılan ereksiyon problemleri
  • Çabuk yorulma
  • Baş dönmesi
  • Bazı ileri durumlarda solunum güçlüğü
  • Ciltte kırmızı döküntüler oluşması
  • İştah kaybı ile birlikte görülen kilo verme

Bu gibi durumlar genellikle herhangi bir nedenden ötürü oluşan dolaşım bozukluklarında meydana gelmektedirler. Bu belirtilerden bir veya bir kaçından müzdarip olan hastaların vakit kaybetmeden en yakın hastaneye başvurmaları gerekmektedir.

Dolaşım Bozukluğu İçin Hangi Doktora Gidilir ? 

Vücutta meydana gelen dolaşım bozuklukları çok farklı nedenlerden ötürü oluşabilmektedirler. Bunların teşhisinin konulması ve uygun olan ana bilim dalının seçilmesi için, hastanede ilk gidilmesi gereken yer kalp-damar cerrahisidir. Burada uzman kalp-damar doktorları tarafından yapılan bir takım tetkikler ve testler, hastalığın ne sebepten ötürü ortaya çıktığını ortaya koymaktadır. Buradan yola çıkan hasta, hastalığının sebebi doğrultusunda uzman bir doktora yönlendirilmektedir.

Dolaşım Bozukluğu Teşhisi Nasıl Konur ?
Vücutta dolaşım bozukluğu oluştuğu takdirde, damarlar içerisinde bulunan kan tam anlamıyla başarılı bir şekilde taşınamamaktadır. Bu durum da doğrudan dokulardaki ve kan hücrelerindeki oksijenin bir miktar düşmesi demektir. Kan hücrelerindeki oksijen miktarının düşmesi sonucu dokularda ve organlarda bir takım semptomlara yol açan bu durumun teşhisi, kan sayım cihazı vasıtasıyla yapılmaktadır. Kan sayım cihazı, hastanın vücudundan kan tahlili yaparak herhangi bir dolaşım bozukluğu olup olmadığını teşhis edebilmektedir. İlerleyen durumlarda görülen dolaşım bozukluklarının teşhisi için, damar içi görüntüleme cihazları da kullanılabilmektedir.

Dolaşım Bozukluğu İçin İbrahim Saraçoğlu Tavsiyeleri
Kan dolaşımında meydana gelen bir bozukluk için bitkisel tedavi yöntemi, Prof.Dr.İbrahim Saraçoğlu tarafından önerilmektedir. Bu bitkisel kür, lahana kürü olarak da bilinmektedir.

2-3 yaprak lahana, kaynamakta olan 400 ml suyun içine atılır. Daha sonra bu kür yaklaşık 15 dk civarı kaynatılır. Daha sonra kaynamaya bırakılan bu kür, her yemekten önce aç karın ile 2 su bardağı içilir. Bu küre 15 gün boyunca devam edilir. Daha sonra 15 gün ara verilir. Son olarak 15 gün daha devam edilir. Toplamda yaklaşık 30 gün boyunca uygulanan bu kür sonucunda, vücutta meydana gelen damar tıkanıklıkları ve dolaşım bozuklukları büyük oranda azalacaktır.

Bu bitkisel küre ek olarak, dolaşım bozuklukları ile karşı karşıya kalan hastaların, tedavileri boyunca tüketmeleri gereken bir takım gıdalar mevcuttur. Bu gıdaları içeriği, damar koruyucu ve damar dostu olarak bilinen maddeler açısından zengindir. Bu gıdalar aşağıda yer almaktadır:

  • Sarımsa ve soğan
  • Bol miktarda omega-3 asidi içeren ürünler
  • Protein açısından zengin olan deniz ürünleri
  • Her türlü yeşil yapraklı bitkiler
  • Kırmızı renkte meyveler
  • Pırasa, kereviz, enginar ve ıspanak gibi tarlada yetişen taze bitkiler
  • Damar sertliğine iyi gelen ve tüketildiğinde hastanın sindirimine de yardımcı olan bitkisel çaylar. Biberiye, kuşburnu, adaçayı, papatya, mercan köşk vb.

Gibi bitkisel gıdalar, damar sağlığı ve dolaşımın sağlığı açısından tüketilen gıdalardır.

Dolaşım Bozukluğu Tedavisi 
Bariz olarak damar tıkanıklıkları sonucu oluşan dolaşım bozukluğunun tek tedavi yöntemi, damar tıkanıklıklarını ortadan kaldırmak yada gerekli ise damar değişimini gerçekleştirmek için cerrahi yöntemdir. Bu cerrahi yöntem, dolaşım bozukluklarında ileri evrelerde mevcuttur. Damar tıkanıklığı, damar sertliği, yada damarlarda meydana gelen mikrobik durumların ortadan kaldırılması için cerrahi müdahale şarttır.

Dolaşım bozukluğunun bir diğer tedavi yöntemi ise, düzenli egzersiz yapmak ve buna ek olarak da dengeli beslenmektir. Damar sağlığını korumaya yönelik alınan her önlem, atılan her adım dolaşım bozukluğunu da ortadan kaldırmaktadır.

En çok başvurulan bir diğer tedavi yöntemi de ilaç tedavisidir. Bu ilaç çeşitleri, kan inceltici olarak bilinen aspirin ve türevi ilaçlardır. İçerisinde yer alan etken maddeler sayesinde kanın ağırlığını azaltan bu ilaçlar, kanın damarlardan rahat bir şekilde geçerek tüm dokulara iletilmesine yardımcı olmaktadırlar.

Yorum yapın