Doğum Belirtileri

Ahmet

Updated on:

Doğum, bebeğin anne karnından dışarı çıkarak dünyaya gelmesidir. Bebek dünyaya gelirken anne vücudunda bir çok değişimi ve hareketi de beraberinde getirir. Doğum, karında kasılmalar ve döl yatağında bir takımda değişikler meydana getirir. Kadın vücudu, kesin olarak 40 haftalık gebelik için tasarlanmıştır. Vücut, bebeğin karnı terketmesini söylediği zaman doğum gerçekleşiyor demektir. Doğum aniden ya da önceden planlanmış şekilde gerçekleşir. Ve her kadın için eşsiz bir deneyimdir. Korkulması gereken bir durum yoktur.

Doğuma hazırlanmak için, meydana gelen kasılmaların yapılarına göre bir takım egzersizler yapılabilir. Bu kasılmalar çok sık hafif şekilde gerçekleşir ve aktif doğumun bir habercisi olmaları mümkün değildir. Bu kasılmalar literatürde Braxton Hicks kasılmaları olarak geçerler. Bu kasılmalar, ilk 37 hafta görülmezler. Bu kasılmalar kati suretle hamileliğin 37. haftasından sonra görülürler. Acı ve ağrı vericidirler. Bu durum son 3 hafta için gayet normaldir. Fakat, bu kasılmalar, hamileliğin 37. haftasından önce görülüyorsa, özellikle doğuma 3 haftadan daha fazla bir süre varsa, kati süretle doktora başvurulmalıdır.

Peki bu ağrıların tehlikeli olup olmadığı kendiliğinden nasıl anlaşılır? Bunun için bazı yöntemler mevcut olup aşağıda verilmiştir :

  • Kasılmaların acı verdiğini farkettiğinizde
  • Kasılmalar 30 saniyeden uzun ve şiddetli ise
  • Kasılmalar düzensiz bir şekilde meydana geliyorsa,ölçülebilir bir aralıkta geliyorsa ve genelde her 3 dakikada 1 geliyorsa
  • Kasılma olurken vakit adeta geçmek bilmiyorsa
  • Sırt ağrısı meydana gelmesi ve bu sürekli ağrının anneyi rahatsız etmesi. Bu sırt ağrısı; anneye, sanki adet dönemi ağrılarıymış gibi geliyor olabilir.
  • Annenin vücudundan değişik renkte sıvılar gelmesi (özellikle vajinal bölgeden)
  • Amniyon sıvısının kesilmesi

Bu işaretler, hamileliğin son aşamasında annede görülür. Ve en yakın sağlık kuruluşuna başvurulur. Aşağıda ay ay doğum yapacak kadındaki fiziksel değişimleri görebilirsiniz.

Doğum Belirtileri Nelerdir?
Doğum deneyimi bir kadından diğerine farklı olabilir ve hatta aynı kadının bir doğumuyla diğer doğumu arasında da farklılık olabilir. Kadınların doğum işlemini nasıl yaptıkları ya da ne kadar süreceği bilinmemesine rağmen korkulacak bir durum ve doğum esnasında büyültülecek bir acı söz konusu değildir. Doğumun mekanizması tam olarak bilinmemesine rağmen, doğum yapan kadınlardan,inanışlardan ve çok eski tecrübelerden yararlanılır. Bu doğum tavsiyeleri ve methotları diğer durumlar işe yaramadığında muhakkak işe yararlar.

Bu yüzden bu güne kadar doğum yapmış 200 kadınla bir araştırma yapıldı. Bu araştırmaya katılan kadınların yarısı, bu tavsiyelerin ya da methotların, hamileliğin son haftalarında en az birinin başlarına geldiğini belirttiler. Bu durumlardan bazıları aşağıda belirtilmiştir :

  • Bebeğin alçalması : hamilelik başlamadan bir kaç hafta önce, anne, karnındaki bebeğin sanki hafiflediğin hatta düşürdüğünü hissedebilir. Fakat bunun sebebi sadece bebeğin doğum için kafasının aşağı gelmesidir. Ve iyi bişeydir. Bebek, alçaldığı için yani aşağıya doğru indiği için, annenin diyaframı açılır ve daha net nefes-alıp verdiği için bu kanıya varır.
  • Sert ve düzenli kasılmalar : Annenin rahmi tüm hamilelik boyunca kasılır. Rahim bir kastan ibaret olduğu zaman kasıldığı zaman hemen anlaşılır. Hamileliğin sonlarına doğru, bebeğin doğum kanalına, doğuma hazırlanmak için indiğinden bazı kasılmalar meydana gelir. Bu kasılmalar çoğu zaman anneye doğumun kolaylaştırılması için yardım eder.
  • Annenin suyunun kesilmesi : Cenin, annenin rahminde sürekli büyür ve gelişir. Bu gelişim amniyon sıvısı sayesinde olur. Bu gelişim sona erdiği zaman ise annenin suyu kesilir. Bu durum doğuma işarettir.
  • Sırtta ağrılar ve şiddetli kramp : Doğumdan önce anne, sırtındaki ağrılar ve basınçların arttığını hissedebilir.
  • Vajinal bölgeden kan gelmesi : Doğum gerçekleşmeden bir kaç gün önce meydana gelir. Artan vajinal kan rengi ; pembe,kahverengi veya koyu kırmızı olabilmektedir.
  • Mide bulantısı ya da ishal : İlk zamanlar olduğu gibi hamileliğin son zamanlarında da meydana gelir.

Doğum Ne zaman Başlar?
Bir çok kadın için doğum başlangıcı 37. hafta ve sonrasında olur. 28. haftadan önce doğan bebekler, premature olarak adlandırılırlar ve yoğun bakıma alınırlar. Hamileliğin 40. haftasındaki doğum oranı ise yüzde 5’tir. Genellikle hamileliğin 40.haftasından 2 hafta önce veya 2 hafta sonra doğum yapmak, normal kabul edilir.

Doğumun başlamasının en belirgin özelliği, dinlenmeyle ya da istirahatle geçmeyen ağrılardır. Bu ağrılar, yukarıda bahsettiğimiz “braxton-hicks” kasılmaları nedeniyle oluşur. Genelde rahimden başlayarak sırta doğru yayılan geniş spektrumlu ağrılardır. İlk defa doğum yapan anne adaylarında bu kasılmaların anlaşılması biraz zor olabilir. Fakat en önemli belirtileri, belirsiz bir sürede meydana gelen kasılmaların git gide belli bir periyoda girmesidir. Örneğin, 10 dakika boyunca 3 kere kasılma olabilir. Her kasılma minimum 1 dakika sürebilir ve dinlenmekle-istirahat etmekle geçmez. Bu durumda direk doktora başvurmak ve doğum için hazırlık yapmak elzemdir.

Doğum Yaklaşırken Bebek Hareketleri Nelerdir?
Bebek, anne karnında gelişimini tamamladığı zaman, rahimden dışarı çıkabilmesi için bazı hareketlere bürünür. Bu doğumun yapısı gereği olması gereken bir durumdur. Doğumların yüzde 95’inde, bebeğin ilk kafası çıkar. Geri kalan oran ise ilk makat kısmının çıktığı vakalardır ve çok nadir karşılır.

Anne karnındaki bebek, doğuma yakın karnın aşağısına yani pelvis denilen bölgeye doğru kayar. Bu da annede sürekli idrar yapma ihtiyacı ve sürekli bir ağırlık,baskı hissine yol açar. Bu tarz durumlarla karşılaşırsanız ve anormal bir durum hissederseniz muhakkak en yakın sağlık kuruluşuna başvurmanızı tavsiye ederiz.

Yorum yapın