Dil Kanseri Belirtileri

Ahmet

Dil Kanseri Belirtileri: Kanser, hücrelerin yenilenmesinde DNA’da oluşmuş olan bir sorun nedeni ile kontrolsüzce çoğalması ve yenilenememesi durumudur. Vücudumuzda birçok hatalı hücre üretir fakat bu durum bağışıklık sistemi tarafından onarılır ve yenilenir. Bağışıklık sistemi bu olayı gerçekleştiremedikçe o bölgede bir kitle oluşmaya başlar ve kanser dediğimiz hastalık oluşmuş olur. Dil kanseri de dil üzerinde oluşan bir kanser hücresinin var olması ile meydana gelir. Dilin yan kısmında, boğaza yakın bölgelerinde ya da dilin uç kısımlarında meydana gelebilir. Hastalığın belirtileri şu şekildedir; hastanın dilinde beyaz ve kırmızı noktacıklar oluşmaya başlar. Dilde ve çene kısımlarında ağrı vardır, dilde sebepsiz kanamalar yaşanır, kişinin nefesi kokmaya başlar.

Dil Kanseri Nedir?
Kanser, vücudumuzu hem iç hem de dış olarak örtmeye yarayan hücrelerin yapısının bozulması ile birlikte bulunduğu bölgede başkalaşması ve kötü huylu bir doku halini almış olması olarak adlandırılır. Tümörler iyi huylu ve kötü huylu olarak ikiye ayrılır. Kötü huylu tümörler kanser hücreleridir. Dil kanseri de bu kötü huylu kanser hücrelerinin dilde farklı bir yapı oluşturması ve çoğalması sonucunda oluşur. Dil kanseri diğer kanser türleri gibi değildir tedavisiz kalabilir ve lenf bezlerine sıçrayarak diğer sağlıklı dokulara zarar verebilir. Hayati tehlikesi olan bir hastalıktır, ciddiyet korur.

Dil Kanseri Belirtileri
Her hastalık oluştuğu bölgeye bağlı olarak o bölgeye zarar vermektedir. Bu bölgelerin zarar görmesi de kişinin vücudunun tepkime vermesine yani bazı belirtiler sergilemesini sağlar. Dil kanserinin de çeşitli belirtileri bulunur. Bunların en başında dil tümörü olan hastalarda dil üzerinde lekelenmeler görülür. Dilde kırmızı ve beyaz renkli noktacıklar oluşur. Bu noktalar zaman içerisinde büyür ve bu lezyonlar kanserin ön habercisi olmaktadır. Bu dilde oluşan benekler diş etlerinde ve ağzın çeşitli bölgelerinde de olabilirler. Dilin herhangi bir noktasında sertlik oluşmuş ise, o bölgede tümör oluşumu söz konusu olabilir.

Bireyler ağız içlerinde yağ bezesini andıran bir sert doku ile karşılaşmış ise hastanın kulak burun boğaz uzmanına görünmesi ve kontrol ettirmesi önemlidir. Bu belirtiler dışında ağız için de yaralar oluşarak nedensiz kanamalar da oluşabilir. Yemek yerken, konuşurken ya da durup dururken ağzınız da bir kanama oluşmuş ise ve bu yaralar ağız da iyileşme göstermiyorsa, tükürüğünüz de kan bulunuyorsa fark edemediğiniz bir tümörün göstergesi olabilir. Diliniz de nedensiz yaralar, beneklenmeler gözlüyorsanız bunu bir doktora göstereniz gerekmektedir. Dil kanseri hastalarında yutkunma zorluğu da yaşanmaktadır. Kişi ağzını açtığı zaman, bir cisim çiğnerken, konuşurken ya da su içerken, yutkunurken dil hareketleri gözlendiği zaman bu bölgede ağrılar oluşur ve boğaz bölgesine doğru bir sızlama yaşanır.

Buna bağlı olarak acı duyduğu için yemek yeme istemeyebilir ve iştahsızlık boy gösterir. Dilde ki yaralar hastanın tat alma duygusunu da olumsuz etkileyecektir. Hasta ilerleyen zamanlarda ağız kokusu şikayeti duyacaktır. Her zamankinden daha farklı bir ağız kokusu söz konusu olacaktır. Ağız kokusu belirtisi genellikle kansere yorulmaz çünkü günlük yaşamda tüketilen yemekler ya da diş sorunları nedeni ile de oluşabilir. Kanser hücrelerinin dağılmasına bağlı bir şekilde boyun kısmında kitle ya da lenf bezleri üzerinde ağrısı olmayan lenf bezi şişkinlikleri oluşabilir. Bu genellikle boğaz bir cisim takılmış gibi his verir. Bu boğaz bölgesinde ki rahatsızlık kulağa vuran bir ağrı şeklinde yan etki meydana getirir. Eğer fark edilmez ise daha alt bölgelere doğru da yayılma gösterebilir. Kişi hızlı bir kilo kaybı yaşar.

Bu kanser hücresinin yan etkisi olabildiği gibi ağız yaralarından dolayı yeteri kadar beslene-memesinden de kaynaklı olabilmektedir. Ağızda protez kullanımı yaygındır. Normal durumda ağız ölçüsüne göre yapılır protezler. Bu nedenle protez sizin ağzınıza oturmaması söz konusu değildir. Fakat ağzınızda oluşabilecek olumsuz bir nedene bağlı olarak protez ağzınıza sığmayabilir ya da tam oturmayabilir. Bu ağız yaraları, ağız şişmeler inden olabilir. Böyle bir durumda da dilin kontrol edilmesi ve herhangi bir sorun olup olmadığına baktıktan sonra doktorunuza danışmanız da fayda olacaktır. Dil kanseri olan hasta da son belirti ise çene ve kulaklarda ağrıdır. Dil de çıkan yaralar ağrılıdır. Bu ağrı kulak bölgesine ve çene yapısına zarar verebilir. Çeneniz şişebilir kulağınıza da basınç uygulayabilir. Eğer diliniz üzerinde bir yara var ise ve bu yaraların ağrıları kulaklarınız ve çenenize vuruyorsa dikkat etmeniz gerekmektedir.

Dil Kanseri Neden Olur?
Dil kanseri oluşumu tabi ki de durup dururken olmaz. DNA kökenli bir bozukluğun yanı sıra hastanın yaşamı boyunca sağlığını olumsuz etkileyecek etkenlerden uzak durmaması da bir nedendir. Bunlardan en önemlisi tütün ailesinden olan sigaradır. Sigara zaten hali hazırda tüm kanser hücrelerini olumsuz etkileyerek oluşumunu tetiklediği bilinmektedir. Dil kanserini etkileyen baş unsurlardan biriside sigaradır. Dil de hücrelerin ölmesine neden olarak dile zarar vermektedir. Dilde kendisini yenilemeye çalışan hücreler sigaraya bağlı olarak bölünme yaşar ve çoğalır. Diğer bir unsur da alkoldür.

Hücre yapıları seçici ve geçirgendir. Alkol tüketimi bu seçici ve geçirgen yapının zarar görmesine neden olur. Hücre ölümüne neden olur. Dolayısı ile sigaranın yarattığı tahribatın aynısını alkolde yaratmaktadır. HPV de dil kanserine neden olabilir. Bir siğil şeklinde kendisini gösteren HPV, birçok nedenle oluşabilir. Bu hastalığın oluşumu her kanseri tetiklemese de dil kanserini tetiklediği bulgularına saptanmıştır. Dişlerinde protez kullanan hastalar ağız içinde tahribat oluşumu yaşayabilirler. Protezler diş eti üzerine yerleştirilen aparatlardır ve bu bölgede aşınma, sürtünme gibi sorunlar yaratabilmektedirler. Dil ve ağız birkaç olumsuz etkene maruz kalması ile savunmasız kalabilir. Buna bağlı olarak da ağız içi sorunlar riski artırmaktadır. Dil kanseri belirtilerinden bir kaçını fark ettiyseniz hemen bir ağız ve diş sağlığı uzmanı ya da KBB uzmanına danışınız.

Dil Kanseri Tehlikeli mi?
Dil kanseri her kanser türü kadar tehlikelidir. Fakat kanser hücresinin asıl tehlikeli olduğu durum hızlı yayılmasından kaynaklanır. Kişiyi psikolojik olarak da olumsuz etkiler. Dil bölgesinde gelişen lezyonlar fark edilmez ise dilin tamamı alınması gerekebilir. Tedavi edilemezse de lenf bezlerine oradan diğer sağlıklı dokulara ulaşarak yayılır ve ölüm ile sonuçlanabilir.

Dil Kanseri Tedavisi
Her hastalığın erken fark edilmesi tedavi sürecinin daha kolay gerçekleşmesine ve hastanın daha az zarar görmesini sağlar. Erken fark edilen hastalığa erken teşhis denilmektedir. Özellikle kanser hastalarının vücutlarında kanser bulgusunun erken fark edilmesi oldukça önemlidir. Dil kanseri de bunlardan birisidir ve erken teşhis açısından da ciddiyet korur. Kanserli hücre büyük ise diğer bölgelere yayılma göstermesi mümkündür. Kanserler birazda karakteristik olarak gelişirler ve farklılık gösterebilirler. Buna bağlı bir tedavi uygulanır bu nedenle. İlk olarak bahsedebileceğimiz tedavi şekli cerrahi müdahale yöntemidir. Birden fazla cerrahi müdahale yöntemi bulunur. Erken fark edilmiş kanser bulgularında kanser hücresi küçük ise ameliyat ile o bölge kesilip temizlenebilir.

Eğer ki bu müdahale doğru ve başarılı gerçekleşmiş ise kanser hücresi tamamen bölgeden temizlenmiştir ve yenilenme oranı düşüktür. Dil kanserinde sadece cerrahi müdahale yapılıp bırakılmamalıdır. Tehlikeli olduğu için kesin çözüm oluşturmak amacı ile radyasyon tedavisi de önerilir. Bu sayede kalan kanser hücrelerinin de yok edilmesi sağlanır. Ya da bu kanser hücresi gereğinden büyük ise radyasyon tedavisi ile küçültülerek ameliyat için uygun bir boyut kazanması sağlanabilir. Kemoterapi yöntemi de bir başka kanser hücresini yok etmeye yarayan tedavi şeklidir. Eğer ki dil kanseri daha ciddi bir boyutta seyrediyor ise Glosektomi olarak adlandırılan işlem uygulanabilir. Bu yöntem dilin bir kısmının ya da tamamının alınması işlemidir. Dil kanseri olan hastalarda lenf bezleri zarar görmüş ve bu bölgelere kanser sıçramış olabilir. Bu durumda da lenf bezleri alınabilir. Ağız ve dil bölgesinde bir ameliyat gerçekleştirilmiş ise hastanın bu bölgelerinde ameliyata bağlı bozulmalar yaşanabilir. Bu bozulmaları engellemek için estetik ameliyat uygulanarak tekrar bölgenin düzeltilmesi sağlanabilir.

Yorum yapın