Anksiyete Belirtileri

Ahmet

Anksiyete psikolojik bir sorundur. Anksiyete bozukluğu ve diğer psikolojik bozuklukların genel özellikleri birbirine benzeme gösterebilmektedir. Fakat birbirlerinden ayrıldıkları davranışsal, süresel ve şiddetine göre farklılıklar söz konusudur. Anksiyete bozuklukları, panik atak, fobik bozukluklar, obsesif ve kompulsif bozukluklar ve travma gibi nedenlere bağlı olarak gelişmiş olabilir. Ayrılık anksiyete bozukluğu diye bir çocukluk döneminde sık görülen Anksiyete bozukluğu da görülmektedir.

Bunun nedeni bu tanının genel olarak çocuklarda görülmesinden kaynaklanmaktadır. Yaygın olan anksiyete bozuklukları gerçek sorunlarla orantılı olmayacak şekilde aşırı endişe duyma hali, kaygısal psikolojik bunalımlar ile alakalı olabilmektedir. Anksiyete aslında duygusal bir tehlike temelli olarak ortaya çıkar. Yani duygusal anlamda bir tehdit gibi görünen ya da tehlikeli gelen durumlarda görülür. Bu sorunun zamanının artması kişinin psikolojik anlamda zorlanmasının yanında günlük işlerini aksatmasına da neden olacaktır.

Anksiyete Nedir?
Anksiyete, organizmanın içinde tehlike içerdiğini düşündüğü ya da tehlikeli bulduğu durumlarda yaşamış olduğu endişe hali ve bu endişeden kaynaklı bedensel uyarımlar alması durumudur. Kişi çarpıntı, titreme, terleme ve kas gerilmesi gibi bazı belirtiler yaşamaya başlar. Anksiyete sonuçlardan kaçma ve saldırma gibi öfke duygularını tetikler. En önemli ve temel belirtisi kişinin yaşadığı büyük sıkıntılardan dolayı hoş karşılanmaması ve bu durumun yaşamında büyük bir sorun olarak durmasıdır.

Anksiyete ruhsal bozukluk sorunu olmak zorunda değildir. Bu durum kişinin kaygı duyduğu ve baş edemediği bir durumdur. Normal insanlar doğarlar, büyürler yaşamlarında yeni ve denenmemiş olan şeyleri denemek isterler, bu kişinin benliğini ve kimliğini aramasında yardımcı etkendir. Normal bir insanda da bir olay karşısında anksiyete oluştuğu görülebilir. Bir sınava gireceği zaman ya da utandığı birisi ile konuşurken bu sorun oldukça sık görülür. Kişi anksiyete sayesinde gelecek tehditlere karşı temkinli adım atar ve düşünerek hareket edebilir. Bu da kişinin doğru kararlar almasını da sağlayabilir. Anksiyetenin ruhsal bir hastalığa dönüşmesi günlük yaşamda karşılaşmış olduğu uygunsuz yanıt olarak gördüğü şeylere bağlı olarak gelişebilir. Bu durumda okul, iş ve sosyal hayatı etkiler.

Anksiyete Belirtileri
Anksiyete bozukluğu belirtileri duygusal ve fiziksel olarak farklılık gösterebilmektedir. Duygusal olarak anksiyete bozukluklarında aşırı ve rahatsızlık verecek şekilde kaygı dışında ki diğer duygusal sorunlarıdır. Kişi bulunduğu durumdan dolayı büyük kaygı duyar ve tedirgin olur. Endişeli bir ruh hali içerisindedir. Gergindir ve her an bir saldırı gelecekmiş gibi tetikte beklemektedir. Sürekli olarak oluşabilecek en kötü sonuçları düşünür. Sinirli bir yapı içerisindedir. Bunun dışında anksiyete hastalarında fiziksel belirtiler de bulunur. Anksiyete hastalarında kalp çarpıntıları görülür. Çok fazla kaygı duydukları ve gergin oldukları için kalp tepki vermektedir. Vücut strese bağlı olarak terlemeye başlar. Sersemlik oluşur. Kişi sık idrara çıkar. Nefes alıp vermede güçlük yaşar. Baş ağrısı, halsizlik, uykusuzluk da kişide görülen diğer fiziksel sorunlardandır.

Anksiyete Nasıl Geçer?
Anksiyete hastaları için psikolojik bir tedavi gereklidir. Kişinin bir uzman tavsiyesi alması ve yakınlarının da bu tavsiyelere uyması fayda gösterecektir. Bunun dışında özellikle anksiyete bozukluğu olan kişinin hastayı takdir etmesi önerilir. Cesaretlenmesi için bazı adımlar atılabilir. Anksiyete hastalarında başaramama korkusu, olaylar ile mücadele edememe sorunu yaşandığı için özellikle kişinin ailesinin bağımsız bir şeyler yapabileceğine yüreklendirmesi beklenir. Kendi başına yapması beklenebilir. İlaç ya da bitkisel ilaçlardan ziyade sosyal olarak kendisini iyi hissetmelidir. Kişi bazı durumlardan kaçınacaktır, yemek yaparken olabilir araç kullanırken olabilir.

Ona bu durumlarda eşlik edebilirsiniz ve ona destek olabilirsiniz. Dışarda ya da bir durum karşısında kaygılanmaya başladığı anda ona anksiyete bağlı bir durum olduğunu hatırlatmanız yararlı olacaktır. Kişi bu durumda durumu kontrol altına alabilir. Kişi ile hastalık hakkında paylaştığınız her şey ikiniz arasında kalsın. Bu tür konulara önem vermektedirler. Kişi panik atak geçirir ya da kriz geçiriyor ise onu sakinleştirmeye çalışın. Durumun normal olduğunu anlatın.

Kişinin rahatlamaya ihtiyacı vardır. Sorunları büyüterek önüne sunmayın. Sorun yokmuş gibi bile davranabilirsiniz. Kişinin kriz yaşadığı durumlarda ya da kaygılandığı zamanlarda sert bir tepki ile yaklaşırsanız bu onu iyileştirmez daha da kaygı duymasına neden olabilir. Kişi bu tepkiden kaynaklı olarak sizin ile iletişim kurmaktan da kaçabilir. Anksiyete bozukluğu sorunu olan kişilerin yaşadığı panik atak ya da kaygının zararsız olduğunu anlatın. Bu sorunun ona zarar vermeyeceğini sadece düşünsel bir durum olduğunu sakin bir üslup ile dile getirin.

Anksiyete Bozukluğu
Anksiyete bozukluğu, kişinin içerisinde bulunduğu durumları aşamaması ve bu durumu gereğinden fazla büyütüp kafasına takması sonucunda oluşur. Kişi olaya gereğinden fazla bir tepki verir. Olduğundan fazla büyüterek o durumu bir tehdit olarak ve saldırı olarak görecektir. Bu kişilerde güven sorunu kendini gösterebilir. Bunun dışında sinirli bir yapıları bulunur. Kişi önünde ki sorunun en kötüsünü düşünür ve çözüm odaklı değildir kaygılar içerisinde boğulmaya meyillidir.

Anksiyete Krizi
Anksiyete krizi de anksiyete bozukluğunun ileri seviyelere gelmesi ile kendisini gösterir. Kaygıları çok fazla artması ve içerisinde yaşadığı sorunların kişi tarafından çok fazla büyütülmesinden kaynaklı olarak öfkesini kusmaya başlar. Bu an kişinin kriz anıdır. Anksiyete bozukluğu olan kişilere bu kriz anında sakin şekilde yaklaşılmalıdır. Tepki vermek kişiyi daha da gerebilir. Kriz anı geçtikten sonra konuşmak kaygıları azaltmaya yarayabilir. Bunun dışında da uzman yardımı almak tavsiye edilir.

Anksiyete Testi Nasıl Yapılır?
Anksiyete testi kan testi ile ya da bir cihaz yardımı ile yapılmaz. Psikolojik temelli hastalıklar genellikle hastanın düşünsel ve duygusal olgularında meydana gelen bir sorundur. Bu tür sorunlarda psikolog ya da psikiyatri ile görüşülebilir. Bu psikoloji uzmanları sizlerin tavırlarınızdan ve verdiğiniz tepkilerden sorununuzu anlayacaktır. Psikolojik sorunların belirtileri birbirine benzer fakat bazı hastalıklar karakteristik olarak bazı farklılıklar gösterebilir.

Anksiyete Bakım Planı
Anksiyete hastalarının yakınında bulunuyorsanız sizlerin de uygulaması gereken bazı davranışlar bulunmaktadır. Hastayı dinlemeye ve onu rahatlatmaya çalışmak en önemli adım olmalıdır. Karşınızda sorun yaşayan kişiye kısa cümleler kurun. Sakince konuşun ve yavaş konuşmaya dikkat edin. Onu rahatlatmak için egzersiz yapmaya ikna edebilirsiniz. Spor yapacağı için kan dolaşımı hızlanacak ve rahatlayacaktır. Hareketli müzikler dinleyerek onunla dans edebilirsiniz ve kaygıdan uzaklaştırabilirsiniz. Bir diğer bakım planında olması gereken konu da hastanın neden dolayı kaygı duyduğu neye sinirlendiğidir. Bunları bilmek sizler için önemlidir. Bu durumları gözeterek iletişim kurmanızı sağlayacaktır.

Anksiyete Bozukluğu Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Anksiyete hastaları tedavi edilme süreçlerinde bazı rahatlatıcı ilaçlar verilerek olabileceği gibi bunun dışında çevresi ile ilişkilerinin de düzenlenmesi gerekmektedir. Hastanın kaygılı düşüncelerini dağıtmakta ilaç da etkili bir yöntem olsa da kişinin davranışlarını değiştirmek daha kalıcı bir çözümdür. Kaygı ve tedirginlik ile gelişen bu hastalık tedavi edilmez ise kişinin psikolojik kaygıları daha da artacaktır. Kişi bu artan kaygılar ile baş edemeyecek boyuta geldiği zaman intihar etmeyi düşünebilir. Hayatta ki olgular onlara daha karmaşık gelecektir ve çözüm yolu olarak bunu görebilirler. Fakat tedavisi olan bir sorundur ve tedavi edilmesi gerekmektedir.

Yorum yapın