D Vitamini Eksikliği Belirtileri

Ahmet

D Vitamini Eksikliği Belirtileri: Vücudumuzun bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesinde ve vücudun ihtiyacı olan enerjiyi vitaminlerle korurlar. Bağışıklık sistemi vitaminlerle birlikte daha kuvvetleneceği gibi alınan vitamin vücuda günlük yaşamda enerji sağlayacaktır. D vitamini de vücudumuz için oldukça önemli bir besin türüdür. Gün içerisinde 10 – 15 dk. kadar güneş ışığında dolaşmak bile vücudunuz için yeteri miktarda günlük D vitaminini almanıza yetecektir. Vitamin eksiklikleri arasında D vitamini eksikliği oldukça sık rastlanan bir durumdur. İnsan cildi güneş ışınlarından almış oldu UVB ile D vitamini üretimi yapabilmektedir.

Kişi de D vitamini eksikliği olmasının en önemli nedenlerinden birisi D vitamini bulunan besinlerin az olmasındandır. D vitamini olan besinlerde ise vücuda yetecek kadar D vitaminin bulunamaması da başka bir etken. Kış aylarında D vitamini yaşama riski daha fazladır. Çünkü güneşsiz bir iklimde ya da güneşin az bulunduğu bir bölgede yaşadığınız da vücut yeterli güneşi alamaz ve D vitamini üretemez. Bu nedenle kış ayları bedenimizin en az güneşe maruz kaldığı dönem olduğu için en az D vitaminini bu dönemde alırız. D vitamininin üretilememesinde ki başka bir olgu ise, vücut yaşlandıkça D vitaminini üretemez. D vitamini eksikliği yaşayan bireylerde genellikle halsizlik görülen en önemli belirtidir. Bunun dışında kemik sağlığını olumsuz etkileyerek kemik erimesi gözlemlenir.

D Vitamini Nedir?
D vitamininin asıl görevi tüketilen gıdalar ile vücudun aldığı kalsiyum ve fosforun vücutta işlenmesidir. Kalsiyum ve fosfor kişinin vücudunda kemik oluşumunda ve kemik sağlığında oldukça önemlidir. Kemiğin sağlıklı gelişmesi için D vitamini önem arz eder. D vitaminin kemik sağlığı için yararlı olduğu doğrudur fakat D vitamini sadece kemik sağlığını korumaz. Uzun bir süreden beri D vitamini eksikliği yaşıyorsanız özellikle kadınlarda meme kanseri oluşumunu tetikler, kolon kanserine neden olur, pankreas kanseri, kalp hastalıkları ve depresyon oluşumunda önemli rol oynayarak sağlığınızı tehlikeye atar.  D vitamini vücutta yağ dokuları tarafından depolanmaktadır.

Birkaç gün D vitamini alamazsanız vücut bu depolanmış vitaminden yararlanacaktır. Fakat uzun zaman alınmadığı durumda bu depolanmış vitamin elbette ki yetersiz gelecektir. D vitamini yanlış beslenmeden kaynaklı olarak oluşabilir. D vitamini süt, yoğurt, ayran ve peynir gibi süt ve süt ürünlerinde bolca bulunmaktadır. Özellikle vejetaryen beslenen kişilerde D vitamini oldukça sık rastlanmaktadır. Bunun dışında gerekli kadar güneş ışığı almamanız da D vitamini eksikliğini tetikleyecektir.

Cildinize çok fazla miktarda güneş kremi kullanıyorsanız bu da sizin güneş ışınlarını alamamanıza neden olacaktır. Güneş kremi kullanırken dikkatli olmanız ve az kullanmanız bu nedenle önemlidir. Cilt tonu koyulaştıkça kişinin güneş ışığı üretmesi ve vücuda güneş ışığının girmesi azalacaktır. Koyu tenli kişilerde bu nedene bağlı olarak D vitamini eksikliği oldukça sık rastlanır. Soğuk ülkelerde yaşayan kişilerde çok az güneş ışığı görürler ve bu nedenle kuzey bölgelerinde yaşayan insanlarda D vitamini alımı az olacaktır. Yaşlılık ve obezite de D vitamini eksikliği yaşamanıza neden olacaktır.

D Vitamini Eksikliği Belirtileri
D vitamini sinsice ilerler. Eğer ki vücudunuz da yeteri miktarda D vitamini bulunmuyorsa bu belirtilerini o anda göstermez ve bir süre bu şekilde normal seyreder. Kişi de D vitamini eksikliğini net olarak anlamak için kişinin kan testi yaptırması gerekmektedir. Uzun bir dönem kontrol edilmeyen D vitamini eksikliğiniz var ise bu ciddi rahatsızlıklara neden olacaktır. D vitamini eksikliği hiçbir durumda belirti göstermez diye bir olgu da yoktur. Ufakta olsa bazı belirtiler vermektedir. Vücudu yeteri miktarda D vitamini alamayan kişilerde çok sık terleme şikayeti görülmektedir. Özellikle bu terlemeler baş bölgesinde seyreder.

Depresyon da 2005 yılında yapılan araştırmalarla birlikte D vitamini eksikliğinden kaynaklandığı belirlenmiştir. D vitamini beyinde bazı işlevlerde yer almaktadır. Eğer kişi sık moral bozukluğu yaşıyor ve depresyonda ise D vitamini eksikliği yaşayacaktır. D vitamini kas ve kemik yapısının oluşumunda önemli bir yere sahip olduğu için yeteri miktarda vitamini alamaz ise yorgunluk oluşacaktır. Çünkü yetersiz D vitamininden güçsüz kalmış kas ve kemik yapısı vücudu taşımakta zorluk çekecek ve yorgunluk hissi oluşacaktır. Bu yorgunlukta sürekli uyuma hissinin oluşmasına neden olacaktır. Aynı zamanda kas ve kemik sisteminde de ağrı oluşumunu tetikleyecektir.

D Vitamini Nelerde Var?
D vitamini özellikle güneşten temin edilen bir vitamindir. Besinler yolu ile güneşten temin edildiği kadar temin edilememektedir. Bunun dışında bazı besinlerde elbette ki D vitamini almamızda etkilidir. Bunlar, balık yağı, somon balığı, uskumru, pisi balığı, ringa balığı, ton balığı, sardalye, karides, soya sütü, inek sütü, mantar, yumurta, peynir, tereyağı, kremadır. D vitamini almak için süt ve süt ürünleri yanında Omega 3 ve balık tüketmeniz oldukça önemlidir.

D Vitamini İlaçları
Genellikle D vitamini ilaçları D vitamini olarak bilinen kapsüller şeklinde verilir. Bunun dışında D vitamini oranı çok düşükse ve ciddi bir takviye gerekiyor ise iğne verilerek bu D vitamini açığı kapatılabilir.

D Vitamini Takviyesi
Daha öncede belirtildiği gibi D vitaminin en yoğun ve kısa sürede depolandığı şey güneştir. Güneş en iyi ve en çabuk D vitamini takviyesi sağlar. Günde 10 dakika dahi olsa teninizin güneş görmesi yeterlidir. Güneşe çıkmanız da tabi ki yeterli değildir. Eğer güneş kremi kullanıyorsanız bu kremler güneş ışınlarının sizden uzaklaşmasını sağlayacaktır. Bu da güneşin teninize temas etmemesini yani vücudunuzun D vitamini üretememesini sağlayacaktır. Güneş kremi kullanacaksanız güneşe çıktıktan 15 ya da 20 dakika sonra sürmeniz daha faydalı olacaktır. Amerika Birleşik Devletleri Sağlık Kuruluşlarına göre önerilen bazı D vitamini değeri bulunmaktadır.

Bu yaş grubuna göre değişkenlik göstermektedir. Eğer 0 – 7 ay arasında bir bebeğiniz varsa 10 mikrogram alması uygunken 7 – 12 aylık bir bebeğin 5 mikrogram alması daha uygundur. 1 – 70 yaş arasında 15 mikrogram önerilirken 70 yaşın üstündeki bireyle 20 mikrogram almalıdır. Bu oran büyüdükçe artar çünkü yaşlandıkça kemik erimesi görülme riski fazladır ve yaşlandıkça vücut D vitamini üretemez. Kadınlar gebelik ve emzirme dönemlerdin günlük 15 ya da 20 mikrogram D vitamini takviyesi almalıdır. Bu hamilelik dönemi için hem bebeğe hem de sizin kas ve iskelet sisteminize iyi gelmektedir. Bağışıklık sistemi de zayıfladığı için güçlendirecektir.

D Vitamini Ne İşe Yarar?
D vitamini bağışıklık sistemini güçlendirmekte, kas ve kemik sistemini güçlendirmekte oldukça faydalıdır. D vitaminin eksilmesi kas ve kemik sistemini zayıflatarak kemik erimesine neden olabilir. Kış aylarında daha çabuk hastalığa yakalanmamızı etkileyeceği gibi uyku düzeninizi de bozabilir.

D Vitamininin Faydaları
D vitamini kişinin vücudunda ki fosfor ve kalsiyum emiliminde rol oynayarak düzenler. Bireylerin diş yapılarını güçlendirir. D vitamini özellikle bebeklik döneminde ve gelişme çağında ciddi bir yer kaplar. Çünkü çocukların kas ve kemik oluşumlarına fayda sağlayacağı gibi diş yapılarının da güçlenmesini sağlayacaktır. Sindirim sisteminde de D vitamini faydalıdır. Tiroit fonksiyonlarını düzenleyerek kan pıhtılaşmasını sağlamaktadır. Tiroit bezlerimiz bağışıklık sistemimizde önemli bir yere sahiptir ve bu da hastalıkları önlemekte önemli bir faktördür. Yani D vitamini aynı zamanda bağışıklık sistemimize de faydalıdır. Cilt sağlığında ve güzelliğinde de D vitaminin yardımına başvurulur. Pankreas sağlığı için de fayda sağlar. D vitamini eksikliğin zaten pankreas kanserine neden olmaktadır.

Canan Karatay’dan D Vitamini Hakkında Bilgiler
Canan Karatay, güneş ışınlarının D vitamini almamız da önemli olduğunu vurgulamış ve almamız gereken D vitaminin sadece ¼’ünün besinler yolu ile karşılandığından bahsetmiştir. Bir insan günlük D vitamini ihtiyacını karşılamak için ancak günde yarım karaciğer ve ya balık tüketmesi gereklidir demiştir. Güneş ışığının en yararlı olduğu saatler öğle vakitleridir ve boyun, el, kol ve yüz kısmından en fazla güneş ışığı alınacağı için bu bölgelerin açık olmasını vurgulamıştır. Güneş ışığı almak için çıktığımız ortamın temiz olması önemlidir çünkü güneş kirli havalarda zararlıdır. 20 dakika güneş ışığı alan bir birey 25 bin ünite kadar D vitamini depolayabilecektir.

Yorum yapın