Deterjan Alerjisi Belirtileri

Ahmet

Alerjiler insan vücudunun herhangi bir maddeye karşı reaksiyon göstermesi ile ortaya çıkar. Alerjik reaksiyonlarda genellikle cilt reaksiyonları şeklinde gelişir ve bağışıklık sisteminin kimyasallara karşı tepkimesi ile meydana gelir. Temizlik malzemeleri, kolonya, saç boyası, kişisel temizlik ürünleri cilt reaksiyonlarına neden olabilmektedir. Bu ürünlerin sık kullanılması etkinin ortaya çıkmasını hızlandıracaktır. Cilt kızarıklıkları, ciltte pullanma, cilt kaşıntıları ve ciltte yanma, sulu kabarcıklar, kurdeşen, yüz bölgesinde ve genital bölgede kaşıntı yaşanabilecek belirtiler arasındadır.

Deterjan Alerjisi Nedir?
Alerji, bağışıklık sistemi ile alakalı bir konudur. Bilindiği üzere bağışıklık sistemi bir kalkan görevindedir ve vücudu tüm dış etkenlere karşı savunur. Fakat vücudunuzda bazı maddelere aşırı duyarlılık söz konusu ise bağışıklık sistemi de yetersiz kalabilmektedir. Alerjik reaksiyonlarda genetik sebepler de etkilidir. Alerjik reaksiyonu olan bireylerin kan bağı olan yakınlarında da bir alerji oluşumu söz konusu olabilir. Deterjan alerjileri tamamen kimyasal alerji olarak adlandırdığımız gruba girmektedir. Bu tür kimyasalların vücuda temas etmesi ile ciltte bazı etkiler görülmeye başlanır. Alerji kimi zaman uzun bir zaman belirtilerini göstermez. Kimi zaman ise alerji çok önceden tekrarlamış ve geçmiştir yıllar sonra yeniden tekrarlar. Alerjinin nedenlerini anlayabilmek için bünyenizin hangi maddelere tepki gösterdiğinin anlaşılması için bazı testler yapılması gerekir. Ayrıca belirtmekte fayda var ki; alerjiler kişilerden kişilere farklılık göstermektedir. Her bireyin DNA yapısı farklıdır, vücut bağışıklığı çeşitlilik gösterir ve bu nedenden dolayı hastaların verecekleri reaksiyonlarda değişken olabilir.

Deterjan Alerjisi Belirtileri
İnsan derisi, kan damarları ve sinir sistemi bakımından zengin bir yapıya sahiptir. Vücudumuzun gözeneklerinde yani porlardan dış maddeler içeri giriş yapar. Bu maddeler kana karışarak tüm vücuda yayılma özelliğine sahiptir. Vücutta ki bu maddeler aslında bağışıklık sistemini geliştirebileceği gibi bunun dışında reaksiyonlara neden de olabilir. Alerjiler vücudun birçok noktasında görülebilmektedir. Yalnız deterjan alerjileri genellikle ellerde görülür. Şöyle de bir unsur vardır ki elde ki alerji vücudun başka kısımlarına bulaşabilir. Deterjan alerjilerinde; ciltte kızarıklık, yaralar ve cilt tahrişleri, içi su dolu kabarcıklar, deri döküntüleri ve deri de pullanma, yanma, kaşıntı, gözlerde ve genital bölgede şişme, kurdeşen dökülmesi, ciltte sertleşme, cilt renginde koyulma söz konusudur.

Deterjan Alerjisi Öksürük Yapar mı?
Deterjan alerjisinin etkileri arasında öksürük yoktur. Fakat bu belirtiler kişiden kişiye göre değişiklik gösterdiği için bazı hastalar için öksürük belirtileri de söz konusu olabilir.

Çamaşır Deterjan Alerjisine Ne İyi Gelir?
Deterjan alerjileri kimyasal alerjilerin alt grubuna girmektedir. Bu nedenle kimyasal alerjiye sahip olduğunuzu düşünüyorsanız deri yama testi diye bir test yapılması düşünülebilir. Deri yama testinde cildin tepki vermiş olduğu kimyasal alerjenleri saplar. Bunun dışında son iki gün içerisinde alerjik belirtileri oluşturacak herhangi bir şey yaptınız mı?, alerjinizi tetikleyecek bir ürün kullanımı oldu mu?, kullanıldıysa bu maddeler nelerdir?, bu alerjen maddeye hangi aralıklarla ne miktarda kullandınız?, daha önce yaşanılan bir cilt reaksiyonuna sahip misiniz? Soruları sorulmaktadır.

Evde doktor müdahalesi gerektirmeden de alerjenlere basit yöntemler ile tedavi uygulanabilir. Bu noktada ilk yapılması gereken şey, eğer ki bu alerjen tespit edilmiş ise bu alerjen madde tüketilmemelidir ya daa kullanılmamalıdır. Deterjan ya da temizlik maddeleri kullanılacağı zaman eldiven gibi koruyucu maddeler kullanılması gerekmektedir. Bu sayede eliniz ya da cildiniz bu maddelere direkt olarak temas etmemiş olacaktır. Alerjen madde vücudunuza temas ettiği zaman bölge bol su ve sabun ile yıkanmalıdır. Bu alerjen madde kesinlikle gözden uzak tutulmalıdır ve sürülmemelidir. Bunun dışında bu semptomların giderilmesi için kalamin losyonu, kortizonlu ilaçlar kullanılabilir. Bu semptomlar sık yaşanıyor ve etkileri çok yoğun ise bir uzamana danışmakta fayda vardır. Alerjinin doğru olarak tespit edilmesi tedavi sürecini başlatacaktır ve tüketilen ilaçlar alerjinin büyük oranda azalmasını ve etkilerinin kaybolmasını sağlayacaktır.

Yorum yapın