Böbrek Kumu Belirtileri

Ahmet

Böbrek Kumu Nedir ?
Böbrek kumu olarak bilinen tıbbi durum, böbrekte yer alan bazı maddelerin uzun süre birikmesi sonucu oluşmaktadır. Böbrekler yapıları gereği bazı mineralleri ve maddeleri tam olarak süzemezler. Bu durum da zaman içerisinde birikmeye neden olur. Birikmeye neden olan durumların başında genetik faktörler, böbreklerin yapısı, aşırı susuzluk ve yanlış beslenme olabilmektedir.

Böbrek kumu belirtileri, her hastada mevcut olarak görülmeyebilirler. Bunun nedeni, böbrek kumuna neden olan mineral ve taşların kişiden kişiye değişiklik göstermesidir. Bu minerallerin ve kristallerin değerleri düşük ise, kum dökme esnasında herhangi bir belirti ortaya çıkarmazlar. Fakat bu kristallerin değerleri yüksek ise kum dökmenin belirtileri son derece etkili olabilmektedir.

Böbrekte kum oluşumunun en büyük belirtilerinden birisi ani ve uzun süren batar hissidir. Özellikle karnın alt kısmında, mesanenin bulunduğu yerde ani olarak gelişen ağrılar ve batarlar yüksek ihtimalle böbrek kumuna işaret etmektedir. Bir diğer yaygın olarak görülen belirti de, idrar yapımında yanma hissidir. Bu his bazen çok kuvvetli bazen de çok zayıf olarak hissedilebilmektedir.

Böbrek kumu tedavisi, genellikle çok fazla tedavi şekline sahip değildir. Eğer böbrekte oluşan taşlar ya da kumlar, idrar kanalından daha büyük boyutta ise cerrahi yöntem uygulanır. Fakat böbrekte oluşan kumlar genellikle aşırı derecede büyük olmadığından ötürü, vücuttan kendiliğinden atılırlar. Bu yüzden tedavi olarak bol sıvı alımı önerilmektedir.

Böbrek Kumu Belirtileri
Böbrek kumu belirtileri, genellikle çok sık ve ortak olarak karşılaşılan bazı durumlardan oluşur. Genellikle böbrekte oluşan minerallerden ve kristallerden sonra meydana çıkan kum, vücut tarafından herhangi bir belirti olmaksızın vücuttan uzaklaştırılır. Fakat bazı durumlarda ağrılı, sancılı ve idrar yapımında zorluk çekilmesi gibi belirtiler de görülmektedir.

Böbrekte kum oluştuğu takdirde vücutta bir çok ağrı meydana gelir. Bu ağrılar genellikle hastanın sırt, karın ve böbreklerin olduğu yerlerde meydana gelirler. Bu ağrı türleri ani olarak bıçak saplanması gibi bir his yaratırlar. Bu his uzun zaman boyunca geçmek bilmez. Daha sonra uzun bir süre ortaya çıkmazlar. Bu şekilde döngü halinde tekrarlarlar.

Kum döken hasta, iç çamaşırında kum ya da kristal şeklinde maddeler görebilir. Bunların hepsi kum dökmeye birer işarettir. Ayrıca idrar yapımında yanma, idrarda kan bulunması ya da iç çamaşırda hafif pembe renkte kan izi bulunması da kum dökmesi belirtilerindendir.

Böbrek Kumu Neden Olur ?
Böbrek kumunun neden olduğu durumlar hastadan hastaya değişiklik göstermektedir. Böbrekler, kanın süzüldüğü ve besinlerin atık ya da yararlı besin olarak ayrıldığı organlardır. Bu süzme işleminde meydana gelen herhangi bir hassas madde, zaman içerisinde böbrekte kum oluşumuna neden olmaktadır. Bunlar genellikle bir çok maddeden oluşabilmektedir.

Fakat böbrek kumu oluşumuna neden olan ve ispatlanmış bir çok tıbbi durum mevcuttur. Bu durumların başında az sıvı tüketimi gelmektedir. Böbreklerin yapısı tıpkı süzgece benzemektedir. Bu yüzden az sıvı tüketildiği takdirde böbreklerde kuruma meydana gelir. Böbreklerdeki kuruma da zaman içerisinde böbrek kumuna ya da böbrek taşına neden olabilmektedir.

Vücutta böbrek kumu oluşturan başka nedenler de, kronik hastalıklardır. Bu hastalıkların başında şeker hastalığı, tansiyon hastalığı, lösemi, kan değerlerinden doğan bir takım hastalıklar ve çeşitli kanser tipleri gelmektedir. Kanda ve bağırsak sistemlerinde meydana gelebilecek herhangi bir sorun, dolaylı olarak böbrekleri de etkilediğinden böbrek kumu oluşabilmektedir.

Böbrek Kumu Ağrısına Ne İyi Gelir ?
Böbrekte meydana gelen herhangi bir kum ya da taş oluşumu durumlarında, hastanın yapması gereken yegane şey günde en az 4 litre su içmektir. Çünkü su böbreğin yapısı gereği, gerekli olan hayati bir mineraldir.

Böbrekte oluşan kumların ağrısı, bazı yöntemlerle hafife indirgenebilir. Bunların başında vücudu sıcak tutmak gelir. Sıcaklık, böbreklere iyi gelen şeylerin başında gelir. Böbrek sağlığı için özellikle ayakların ısıtılması gerekmektedir.

Bir diğer ağrı azaltıcı yöntem ise, böbrekteki kumları eritmeye yardımcı olarak sıvılar tüketmektir. Bu sıvıların başında doğal bitki çayları yer alır. Menekşe, tarçınlı siyah çay ya da rezene gibi doğal çaylar, böbrekleri rahatlatarak ağrı oluşumunu azaltmaktadır. Limon, portakal veya herhangi C vitamini içeren meyvelerin tüketilmesi de böbrek üzerinde olumlu etkiler yaratmaktadır.

Böbrek Kumu Dökmeye Sıcak İyi Gelir Mi ?
Daha önce de bahsedildiği üzere, böbrek kumundan müzdarip olan hastaların vücutlarını sıcak tutmaları gerekmektedir. Bu durumun sebebi ise, böbreklerin sıcakta daha iyi çalışmasıdır. Bu sayede kum, vücuttan sağlıklı bir şekilde uzaklaştırılabilmektedir. Özellikle ayakları ve böbreklerin olduğu kısımları sıcak tutmak, buralara sıcak su torbası uygulamak böbrekler açısından oldukça yararlı uygulamalar olarak kabul edilmektedir.

Böbrek Kumu Tedavisi
Böbrek kumu tedavisinde uygulanan herhangi özel bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Böbrekte oluşmuş olan kum, böbrek tarafından vücuttan uzaklaştırılır. Bu uzaklaştırma esnasında meydana gelen ağrılar nedeniyle hasta düzenli olarak ağrı kesici kullanabilmektedir. Bunun dışında, vücuttan uzaklaştırılamayan ve mesane kanalını tıkama ihtimali olan kumlar için cerrahi yöntem de mevcuttur. Bu cerrahi yöntem açık ameliyatla kumun dışarı alınmasını ya da kapalı ameliyat vasıtasıyla kumun mesaneye aktarılmasıyla uygulanmaktadır.

Uzman ürologlar tarafından teşhisi konulan böbrek kumları, ilk başta medikal görüntüleme teknikleriyle görüntülenirler. Daha sonra da kumların boyutuna ve böbrekte bulunduğu yere göre tedavi yöntemleri geliştirilmektedir. Idrar kanalı vasıtasıyla atılacak boyutta olan kumlara herhangi bir müdahale yapılmamaktadır. Fakat ağrı ya da başka komplikasyona sebep olabilecek boyutta olan kumlara cerrahi yöntem uygulanmaktadır.

 

Yorum yapın