Derin Ven Trombozu Belirtileri

Ahmet

Toplardamarlarda meydana gelen tıkanıklar sonucunda meydana gelen bir hastalıktır. Hastalığın belirtileri ayakta şişme, pıhtılaşma, bacaklarda hassasiyet söz konusudur.

Derin Ven Trombozu Nedir?
Büyük toplardamarda ki büyük yerleşim edinen ve toplardamarın kollarında pıhtılaşmanın kısmi olarak ya da tamamen tıkanması olayıdır. DVT olarak da kısaltılabilir. En fazla bacaklarda yer alan toplardamarda görülür. Bu toplardamar bacaktan kalbe kan taşıma işlevini yerine getirir. Toplardamarda tıkanma yaşandığı durumda bacaktaki kan tam olarak kalbe iletilemez ve kan akışı düzenli sağlanamaz. Bacaklarda birikme olur ve ayaklarda şişme olur. Pıhtılaşma çoğunlukla baldır kaslarında bulunan toplardamarda başlar ve diğer toplardamarlara doğru itilebilir. Toplardamar tıkanıklığı ne kadar ilerleme gösterir ise, tıkanmalar ne kadar yaygınlaşır ise kişinin şikayetleri de doğru orantılı olarak artış gösterir. Ayaklarda ki şişmeler bazen bileklere bazen ise dize hatta kalçaya kadar ilerleyebilir. Pıhtılaşmanın kasık damarlarına ulaşmış olması kötüdür. Yan etkileri de oldukça fazla olur.

Derin Ven Trombozu Belirtileri
Bazı hastalarda bu problem bir belirti göstermeyebilir fakat olası şikayetleri; bacakların birisin de şişme ve hassaslaşma, tıkanıklık olan bölgede yoğun ağrı( bu ağrılar hastanın hareket etmesi ile ya da yürümesi ile meydana gelebilir.), pıhtı atması halinde deride ateşlenme, deri kızarıklıkları söz konusudur. Bunun dışında aniden ya da yavaş yavaş ortaya çıkabilecek bir nefes darlığı, nabız yükselmesi, göğüs bölgesinde ağrı ve kan öksürme gibi sorunlar kendisini gösterir.

Derin Ven Trombozu Komplikasyonları
Bacaklarda ki toplardamarlarda kan pıhtılaşmasının meydana gelmesi durumunda bu pıhtı duvara sabit kalır. Belirtiler zamanla geçer fakat akciğer embolisi ya da post-trombotik sendrom söz konusu olabilir. Akciğer embolisinde, hastanın bacaklarda meydana gelen kan pıhtılaşması kopabilir. Bu kopan kan pıhtısı kan dolaşımı içerisinde akciğere ulaşır ise bu akciğer embolisini oluşturur. Emboli herhangi bir bölgeye ulaşana kadar kan içerisinde kendisine yol çizer. Genellikle bacak toplardamar derinliklerinde oluşan pıhtılar kalp odacıklarına sıçrayabilir. Kalp aracılığı ile de akciğere geçiş yapabilir. Post-Trombotik ise damar içinde tıkanıklık ile meydana gelen pıhtıların tedavi edilmesi ile pıhtının kaybolmasının sağlanamaması durumudur.

Derin Ven Trombozu Bitkisel Tedavi
Kan pıhtılaşması damar yolu tıkanıklıkları ile birlikte oluşum gösterir. Bunun için damar yolu açıcı bitkiler tüketilmesi gerekir. Brüksel lahanası, karnabahar, turp, soya fasulyesi, marul çeşitleri, yeşil soğan gibi bitkilerin tüketilmesi bu sorunun çözümü için oldukça faydalıdır. Yeşil çay, mercimek, kanola yağı, nohut gibi besinler içerisinde oldukça yoğun K vitamini barındırırlar. Özellikle yeşillik olarak adlandırdığımız bitkilerin her türü damar tıkanıklıkları için oldukça faydalıdır ve tüketilmesi gerekir. Omega 3 bilindiği üzere balıklarda oldukça fazla bulunur. Bu besinde haftada en az 1 kez tüketilmesi gerekir.  Tüketilmemesi gereken maddelerin başında ise tuzlu ve yağlı ürünlerdir. Kaymak, krema, maydanoz, hazır meyve suları, fazla tuzlu besinler uzak durulması gereken maddeler arasındadır.

DVT Hastaları Nelere Dikkat Etmeli?
DVT hastaları öncelikli olarak tükettikleri besinlere dikkat etmelidir. Sigara tüketiliyor ise bundan uzak durulması gerekmektedir. Sigara damar serleştiricidir ve tuzlu besinler damarlara zarar verir. Kan pıhtılaşmalarında tansiyon hastaları için bir risk faktörüdür.

Derin Ven Trombozu Tedavi Yöntemleri
Derin Ven Trombozu hastalarında ilk olarak ilaç tedavisi uygulanmalıdır. Pıhtılaşmayı önleyici yani diğer bir adı ile kan sıvılaştırıcı ilaçlar kullanılır. Bu ilaçlar sayesinde kan dolaşımı sağlanır ve damar tıkanıklıkları giderilmeye çalışılır. Bu sayede kan pıhtılaşması önlenecek ve ölümcül sonuçlar doğuran bu problem ortadan kaldırılmış olacaktır. En fazla bilinen kan sıvılaştırıcı ilaçlar heparin, warfarin, riyaroxaban, apixabandır. Diğer bir tedavi şekli varis çorabı kullanmaktadır. Baldır ağrılarını ve baldır şişlikleri önlemek için bu çorap oldukça etkili bir yöntemdir. Bu çorap hastalar tarafından iki sene boyunca giyilmesi gerekir. Çünkü bu hastalığın tekrarlama ihtimali oldukça yüksektir. Ayrıca hasta tarafından egzersiz yapılmalıdır. Egzersizler sayesinde kan dolaşımı hızlanacaktır . Yani düzenli bir kan akışı sağlanabilir, damarlar sağlıklı kalabilir. Hasta bu sayede düzenli yürüyüş programları hazırlayarak uygulayabilir.

Yorum yapın