DEHB Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu belirtileri

Ahmet

Erken çocukluk yıllarıda ortaya çıkan DEHB, bulunan çocuklarda akranlarına kıyasla daha çabuk dikkat kaybına neden olur.

Günlük yaşantılarında; ev ve okul yaşamında odaklanma bakımından zorluk yaşarlar. Önemli ve önemsiz olayları birbirinden ayıramazlar. Çevreden gelen her uyarana açıklardır ve herbirini değerlenirmeden o kadar yorulurlar ki sonunda ilgilerini en çok çeken örneğin bir film veya bir bilgisayar oyununa yöneltirler. Bu durumlarda da çocukların aileleri genel olarak “ne isterse onu yapar” düşüncesine kapılırlar.

DEHB Nedir?
DEHB(Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu) çoğunlukla çocukları etkileyen, kronik olan ve bireylerin hayatlarına önemli derecede nüfus edebilen nörodavranışsal sorun, kronik bir davranış bozukluğudur.DEHB’ li  çocukların okul performansları yeterli olmayabilir ve bu bireyler akademik çalışmalardan haz almayabilirler ya da düşük öz-tatminle yaşıyor olabilecekleri bilinmektedir.

Dikkat Eksikliği:
Dikkatsizlik, hiperaktivite, tepkisellik DEHB belirtileri arasında sayılır. Bu sayılanlar az ya da çok çoğu çocukta rastlanan özelliklerdir. Ancak DEHB teşhisi koyma aşamasında belirtilerin çocuğun yaşına uygun olmaması gerekmektedir. Daha çok çocuklarda ve gençlerde yaygındır. Aynı zamanda yetişkinlerde de bozukluk gözlemlenebilir. Yetişkinlerde daha farklı şekillerde seyreder örneğin hiperaktivite yerine tez canlılık göstermeleri gibi. DEHB sahibi kişiler sürekli şekilde ikili ilişkilerde ve iş hayatlarında sorunlar yaşayabilirler. Dikkat eksikliği belirtileri arasında ilgilenilen olaya dikkatin verilmesinde zorluk yaşanması, dikkatin kolaylıkla kaybedilmesi, başlanan işlerin bitirilememesi, iletişim kurulurken karşıdakini dinlemiyor gibi görünmesi sayılabilir. Aşırı hareketlilik belirtileri arasında hasta eğer oturuyorsa oturduğu yerde el ve ayakların sürekli şekilde oynatılması, sabit bir noktada uzun süre kalınamaması, çok konuşma ve sakin bir şekilde bir oyun oynamada güçlük yaşanması gösterilebilir.

Aynı zamanda DEHB bulunan çocuklar genellikle sempatik, coşkulu, empati sahibi ve şeffaf bireyler olurlar.

Son zamanlarda DEHB teşhisi konan çocukların sayısındaki artış; uzmanların, ailelerin ve öğretmenlerin bile normal yaşıtlarından daha enerjik olan çocuklara DEHB tanısı konduğu şüphesini doğurdu. Teşhislerin ve vakaların son dönemlerde giderek artmasının nedeni olarak DEHB hakkında giderek daha çok bilgi elde edilmesi ve anlaşılması verilebilir. DEHB’ in sadece çocuklarda görülmediği ve sadece erkek çocuklarda da görülmediğinin artık bilincine varıldı. Tabi ki bu artışta aynı diğer teşhislerde olabildiği gibi yanlış teşhis koyulmuş olabileceği gerçeğini değiştirmez. Fakat DEHB hakkında daha fazla bilgi elde etmenin ve bilinçlenmenin teşhis sayısındaki artışta etkili olduğu muhakkak.

DEHB Testi, Tanı nasıl konur?
DEHB’ den söz edebilmek için belirtilerin yedi yaşından önce belirginleşmeye başlamış olması, birden fazla sosyal ortamda görülmesi,devamlılık göstermesi ve günlük yaşamı etkileyecek boyutlarda şiddetli olması gerekmektedir.

Okul öncesi çocuklarda tanı koymak gerçekten zordur çünkü bu yaşlardaki çocukların geneli doğaları itibarıyla hareketledirler ve davranışları değişkenlik gösterebilir. Böyle durumlarda değerlendirmeyi zamana yayarak gelişimin izlenmesi önerilebilir.

Hastalık Kontrol Merkezleri(CDC), DEHB sahibi çocuklar için sitümülan ilaç kullanımının etkinliğinin %70-%80 olduğunu belirtti. Aynı zamanda DEHB sahibi çocuklarda antidepresanlarla birlikte sitümülan olmayan ilaçların kullanımıyla da gelişme kaydedildiği belirtildi. Antidepresanlar sitümülanlara oranla daha az yan etki riski barındırır ve ani ruh değişimlerini kontrol altına almada  agresifliği azaltmada

DEHB Açılımı Nedir?
Açılımı Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu’ dur.

Dikkat Eksikliği Nedir?
Bireyin uğraşını odak noktasında tutamamasına, meşgul olduğu uğraştan kısa sürede uzaklaşmasına, sebatkarlık göstermemesine ve bazen de düzensiz olmasına dikkat eksikliğinin neden olduğu söylenebilir.

Hiperaktivite Nedir?
Bireyin uygun olmayan durumlarda dahi sürekli hareket halinde olmasına, aşırı derecede huzursuz olmasına ve sürekli konuşmasına hiperaktivide denebilir. Aşırı derecede aktif olan birey sürekli konuşmakla ve patlayıcı enerjisiyle çevresindekileri yıpratabilmektedirler.

DEHB’ li Ünlüler Kimlerdir?
Son zamanlarda yapılan araştırmalarla DEHB’ li bireylerin ortalamanın üzerinde zeka gücüne sahip oldukları ortaya çıkmıştır. Tembel değillerdir ki az sonra sayacağımız isimler başarılarını tembelliklerine borçlu değillerdir. Mozart, Albert Eisntein, Salvador Dali, EmilyDickinson, Benjamin Franklin, Abraham Lincoln, George Bernard Shaw, JustinTimberlake gibi isimlerin DEHB’ li oldukları düşünülmektedir. Ayrıca Walt Disney, Bill Gates, Sir Richard Branson gibi başarılı birçok ismin DEHB’ li olduğu bilinmektedir.

Yorum yapın