Aşil Tendonu Yırtılması Belirtileri

Ahmet

Aşil Tendonu Kopması Belirtileri

Aşil tendonu, baldırdan gelen kas demetinin topukla bir araya geldiği kısma verilen addır. Asıl olarak vücudun bu kısmına aşil tendonu denmesinin sebebi, Yunan mitolojisine dayanır. Efsanevi karakter Aşil’ in annesi Tetis, oğlu bebekken onu da ölümsüz kılabilmek için Stiks’ e (cehennem nehri) daldırır. Fakat bunu yaparken oğlunu topuğundan tutar ve Aşil, sadece topuğundan zarar görebilen bir ölümsüz olmuştur.

Aşil Tendonu Kopması Nedir ?

Aşil kopması veya aşil tendon rüptürü, aşil tendonunun devamlılığının ortadan kalkmasıdır. Aşil kopması, yüzeysel şekilde ciltten hissedilebilen, tendon üzerine kesici veya delici yaralanma ile her yaş grubunda meydana gelebilecek bir rahatsızlıktır. Genel itibarıyla, ileri yaşlarda ani sıçrama hareketi sonrası tendon yırtılması vakası oranı fazladır.Aşil tendonu kopmaları genel itibarıyla koşmaya başlandığında ortaya çıkar. Kopma yüksek bir sesle ve ağrıyla meydana gelir. Hasta ve hastanın o anda yanında bulunanlar kopma sesini duyarlar. Ve hastalar genellikle arkalarından baldırlarına karşı güçlü bir darbe aldıkları hissiyle arkalarına dönerler. Tendon kopmasını yüksek düzeyde ağrı ve ödem seyreder. Bacaklara aşırı yük binmesinden dolayı da ortaya çıkabilen tendon kopması, klinik muayene teşhis için yeterli gelmektedir. Uygulanacak tedavi kopmanın şekline ve derecesine bağlıdır. Hastaların bazılarına sadece alçı ve breys gibi yöntemler uygulanırken bazı durumlarda hastanın iş ve spor hayatında zamansal soruna sebep vermemek için cerrahi müdahaleye başvurulabilir. Aşil tendonu kopmaları yüksek oranla tendon ve kalkaneus kemiğinin birleşim yerinden 2-5 cm yukarıda görülür.  Storoid kullanımı ve bazı grup antibiyotiklerin kullanımı aşil tendon kopması riskini arttırabilir. Tendon kopması bulunan hastalar yürüyebildikler fakat bir aksama hissedilir. Hastalar tendon hasarı olan taraflarında ayak parmakları üzerine yükselemezler.

Aşil Tendonu Kopması Belirtileri

  • Duyulan sesle birlikte bacakta ve tendon civarında hissedilen yırtılma, kopma ve kütleme hissi
  • Bölgede görülen şiddetli ağrı
  • Aynı bölgede aniden ya da zamanla oluşan morarma
  • Belirgin şekilde hissedilen kuvvetsizlik
  • Vücudun etkilenen kısmındaki bölgeyi hareket ettirmede yetersizlik
  • Aynı şekilde, kuvvetsizlikten ve kasları hareket ettirememeden kaynaklı, herhangi bir ağırlık kardıramama
  • Kopan tendon, bağlı olduğu ekleme doğru kayarak orada toparlanabilir ve şekil bozukluğuna neden olabilir.

Bu gibi belirtiler tendon kopmasına işaret ediyor olabilir.

Aşil Tendonu Kopması Tedavisi

1)     PRP Tedavisi

Tendon kopması vakalarında, son zamanlarda PRP (trombositçe zengin kan plazması) tedavisinin kullanım sıklığı artmıştır. PRP, hastanın kendi kanındaki yenileyici ve pıhtılaştırıcı kan bileşenlerinin bir araya getirilmiş halidir. Tendon kopması yaşanan bölgeye enjekte edilir.

Bu uygulama sayesinde

  • Birincil tedavi olasılığı olarak cerrahi müdahale ortadan kalkabilir
  • İyileşme sürecinde kısalma gözlenir
  • İyileşme döneminde ortaya çıkabilecek ufak yırtılmalar önlenebilir ve daha sonra bu yırtılmaların yenilenmesinin önüne geçilmiş olabilir.

PRP, hastanın kendi vücudundan alınan kan bileşenleriyle oluşturulduğu için vücutla uyumludur. Fakat PRP uygulaması için kopmadan sonraki ilk 48 saat çok önemlidir ve bu yüzden kopma gerçekleştikten sonra hemen hastaneye gidilmelidir.

2) Cerrahi Müdahale

Malesef zarar görmüş tendonların vücudun diğer bölümlerine nazaran kendisini yenileme süresi daha uzundur. Bu sebepten dolayı tendon kopması vakalarının büyük çoğunluğunda cerrahi müdahalete başvurulur. Operasyonda kopan tendonun iki ucu kopmadan önceki yerlerine dikilir.

Tendon kopması vakalarının büyük bir çoğunluğunda cerrahi müdahaleyle eş zamanlı olarak PRP tedavisi de uygulanır ve bu tedavi seçeneğiyle de daha verimli sonuçlar alınmaktadır.

3) Ev Tedavisi

Tendon kopması vakalarının tedavi dönemi, titiz bir bakımı gerekli kılmaktadır. Hastanede, uzman tarafından uygulanan tedaviler sonrasında hastanın eve çıktığında takip etmesi gereken birkaç maddelik rutini bulunmaktadır.

Dinlenme: Kopan tendon yenilenirken haftaları bulabilen bir tedavi süreci isteyebilir. Doktorun verdiği egzersizleri çok hafif şekilde uygulamalı fakat tendon civarında bir ağrı hissedildiğinde hemen durulmalıdır.

Buz tedavisi: Tendon bölgesindeki ağrıyı ve iltihabi azaltacaktır. Tendon kopmasından sonra ilk 72 saatte uygulamak üzere saatte iki kez onar dakikalık periyodlar halinde uygulayın.

Ağrı Kesiciler: Uzman kişinin önerdiği ağrı kesiciler kullanılabilir. İltihap önleyici ağrı kesicilerin kullanımı da meydana gelebilecek herhangi bir iltihap oluşumunun önüne geçmiş olacaktır.

Isınma: Her egzersizden önce ısının ve kontrollü bir şekilde açma germe hareketlerini uygulayın. İlerleten zamanlarda aktivite zorluğunu kademeli olarak arttırın.

Yorum yapın